Най-ветровитата планета

Най-ветровитата планета извън слънчевата система

космически вятърГазовите гиганти 51 Пегас, HD179949b и HD209458b се движат по орбити на различни звезди, на разстояние до 150 светлинни години от Земята. Всяка се движи по орбитата на своята звезда в границите на около 8 милиона км. разстояние- далеч по-близо отколкото Меркурий се движи в орбитата на Слънцето. Резултатите публикувани през 2007, показват че температурната разлика между деня и нощта на тези планети е много малка, което предполага наличие на свръхзвукови ветрове със скорост 14 500 км./час, които прехвърлят топлината от техните дневни към техните нощни страни.

Слънчевият вятър е поток от заредени частици, който се изхвърлят от горните слоеве на атмосферата на звезда. Когато източникът му е звезда различна от Земното Слънце, той също бива наричан звезден вятър. Слънчевият вятър духа около всички планети и други тела в Слънчевата система. Някои планети, като Земята, имат свое собствено магнитно поле – тези, които имат ядро от разтопено желязо (като Земята) или атмосфера от водород, който е толкова сгъстен, че действа като метал (като Юпитер). Полето създава магнитен балон около планетата, отвъд който слънчевият вятър по принцип се разпространява. Планетата и нейното магнитно поле действа като голям речен камък, отклоняващ потока. Слънчевият вятър също носи със себе си магнитно поле и когато е със силно изразена южна ориентация, то се наслагва върху земното. Това предизвиква появата на сюрреалистични и много красиви сияния (северното и южното сияния). Учените работят върху това, как енергията от слънчевия вятър се пренася върху земното магнитно поле и атмосфера.

Извън еклиптиката слънчевият вятър е постоянен и бързодвижещ се със скорости между 550-850 км./сек. Този тип слънчев вятър е известен като бърз тип и е известно че произтича от слънчевите коронарни дупки. В равнината на еклиптиката, в близост до хелиосферичния токов лист, вятърът е по-бавен, по-плътен и с по-големи вариации в скоростта в типични скорости между 250 и 600 км/с и дневни флуктуации от един или два порядъка. Този втори тип вятър се нарича бавен, и произхода му е значително по-малко известен.

Много явления са директно свързани със слънчевия вятър, включително: геомагнитните бури, които могат да предизвикат повреди в електропреносната мрежа, работата на спътниците, както и влияят на човешкото здраве, особено при болни хора; северните сияния; определя посоката на кометните опашки (направлението им е винаги противоположно на това на слънчевия вятър); както и формирането на далечни звезди (посредством влияние на междузвездния газ и прах).

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.