Най-големия сблъсък със земята

сблъсък със Земята36_11_23Сблъсък със Земята.
Преди 4.5 млн. години много астрономи считат че планета с размерите на Марс се е сблъскала с Земята . Част от останките на този катаклизъм попада в орбитата на Земята и се събират от собственото си притегляне, за да образуват луната. Предполага се, че земната кора била отнесена от взрива, а повърхността на планетата била океан от магма.

 

сблъсък със Земята     Астероиди, които са били покрити с лед и са се блъснали в Земята преди около 100 милиона години, след образуването на планетите в Слънчевата система, са „донесли“ вода за океаните на нашата планета, заяви френският геохимик Франсис Албаред, цитиран от Франс прес и БТА.
Неговите виждания са изложени в статия в сп. „Нейчър“. Този изследовател от Екол Нормал Сюпериор в Лион и френската Лаборатория за науки на Земята оборва общоприетото схващане, че океаните и атмосферата са образувани от вулканични газове, се казва в комюнике на Френския център за научни изследвания.
Луната и Земята са били до голяма степен „сухи“ веднага след образуването на Луната в резултат на голям сблъсък на прото-земята (първия геоложки стадий на Земята), а водата се е появила по-късно, пояснява Албаред. Скорошни изчисления показват, че температурите между Слънцето в ранния стадий от съществуването му и орбитата на Юпитер са били прекалено високи и не са позволявали водни пари да се кондензират върху „планетарни ембриони“.
Появата на вода на Земята съответства на период, обхващащ между 80 и 130 милиона години след образуването на Слънчевата система. Газовите гиганти са оказали своето въздействие върху траекторията на астероиди и други ледени отломки, които са се блъснали в Земята и са донесли водните си запаси. След като проникнала в земната мантия, тази вода допринесла за образуването на тектоничните плочи, които са били от съдбовно значение за появата на живота, отбелязва изследователят.
Сравнявайки Марс, Венера и Земята – три планети с различна история, Албаред разкрива, че онова, което отличава нашата планета, са тектоничните плочи. Докато търсим екзопланети, ще е добре да си зададем въпроса защо тези три планети в Слънчевата система са толкова различни, казва в заключение той.

ЛунаЛУНА

Луната е единственият естествен спътник на Земята. Тя е орбита: 384,400 км. от Земята, диаметър: 3476 км и маса: 7.35e22 кг.
Римляните я наричали Луна, а гърците – Селена и Артемис. По-ярко от нея свети само Слънцето.
Докато Луната обикаля Земята един път месечно, ъгъла между Луната, Земята и Слънцето се променя. Това се вижда във фазите на Луната.
За първи път Луната е посетена от съветския кораб „Луна 2“ през 1959 г.
Това е единствената планета, върху която е стъпил човешки крак. През 1969 г. за първи път се приземява кораб, а за последен път – 1972 г.
Гравитационните сили между Земята и Луната са причина за някои природни явления на Земята, като приливите и отливите. Въртейки се около Земята, Луната винаги е обърната с една и съща част към нея. Следствие от гравитацията между двете планети е забавянето на въртенето на Земята и увеличаване орбитата на Луната. Това забавяне ще продължи, докато въртенето на Земята съвпадне с периодите на Луната (както при Плутон и Харон).
Луната няма атмосфера, но има доказателства, според които може да има вода под формата на лед в някои дълбоки кратери близо до южния полюс на Луната, който е постоянно в сянка. Кората на Луната има средна дебелина 68 км. От Луната са донесени общо 382 кг. скални проби, които са обект на изследване и до днес. Повечето скали на повърхността са на между 4.6 млрд. год. и 3 млрд. год. Имало е три принципни теории за създаването на Луната :

1. Луната и Земята са се образували по едно и също време от Слънчевата  мъглявина;
2. Луната се е откъснала от Земята
3. Луната се е формирала някъде другаде и в последствие
е прихваната от Земята.

 Нито една от тези теории обаче не била вярна. Информацията от скалите води до друга, по-вярна теория: Земята се е сблъскала с много голям обект (колкото Марс или повече) и Луната се е образувала от изхвърления материал. Луната няма глобално магнитно поле, някои от повърхностните скали проявяват остатъчен магнетизъм, сочещ предишно наличие на глобално магнитно поле. Без атмосфера и магнитно поле, повърхността на Луната е изложена на пряка слънчева светлина и на слънчевите бури. Много водородни йони от слънчевите бури са помогнали за образуването на лунния реголит през 4 милиардния живот на Луната. Този лунен водород може някой ден да се използва за ракетно гориво.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.