Най-големия каньон

Най-големия каньонОткрит е през 1971 г. от летателния апарат „Маринър 9“ и носи неговото име се намира на Марс. Дълъг е около 4500 км., най-широката част е 600 км., а дълбочината му достига 7 км. Космическият апарат „Марс рикънисънс орбитър“, който разполага с най-прецизната камера в орбита около Марс, започна да предава снимки с висока резолюция на гигантски каньон на Червената планета, съобщи снощи НАСА.
Първото изображение от камерата на орбиталната сонда е направено от малка височина и на него се различават скали и обекти с размерите на салонен фотьойл. Учените от Лабораторията за ракетни двигатели бяха изумени от качеството на снимките, каза Алфред Макюън от Аризонския университет в Тъксън.
Камерата на „Марс рикънисънс орбитър“ (Марсов орбитален разузнавач) е била насочена към част от Долината на Маринър – каньон, който ако бъде на Земята, ще се простре от Калифорния до Ню Йорк.
Долината на Маринър е наречена по името на американската космическа програма „Маринър“, чиято сонда „Маринър 9“ открива долината в началото на 70-те години, сочи справка в онлайн енциклопедията „Уикипедия“. Космическият апарат „Марс рикънисънс орбитър“ навлезе в орбита около Марс на 10 март. т. г.
Първоначално той изпрати пробни снимки на повърхността от по-голяма височина. Сегашните са направени от разстояние между 249 и 315 километра.

Слънчева СистемаСЛЪНЧЕВА  СИСТЕМА
Какво наричаме слънчева система? – Това са група небесни тела, разположени в едно пространство с диаметър от няколко десетки милиарди километри, които се движат по елиптични орбити около Слънцето. Тук влизат девет големи планети с тридесет и два спътника, около сто хиляди астероида, стотици комети и безброй метеорни тела. Предполага се, че Слънчевата система се е образувала след големия взрив и са се образували планетите, които отначало са били студени и безжизнени тела.

Марс е четвъртата планета от Слънцето и седмата по големина. Тя е с орбита: 227,940,000 км. от Слънцето, диаметър: 6,794 км и с маса: 6.4219e23 кг.
В римската митология Марс (в гръцката – Арес) е бог на войната. Името си вероятно е получил заради червения си цвят. Марс е най-благодатното място за заселване от хората.
Първият кораб, посетил Марс е „MARINER 4“ през 1965г., а първите приземили се кораби са двата „VIKING landers“ през 1976г.

         Орбитата на Марс е чиста елипса. В резултат на това температурните разлики са от 300 средната температура на планетата е 218 К. Температурите на повърхността варират от 140 К през зимата до 300 К през лятото. Повърхността на Марс е колкото сушата на Земята. След Земята, Марс има най-разнообразен и интересен терен измежду сухоземните планети. Най-голямата планина в слънчевата система, Olympus Mons, се намира на Марс и се издига на 24 км. над обкръжаващата я равнина. Повечето от марсианската повърхност е много стара, но има и по-нови долини, равнини и възвишения.
Южната полусфера на Марс е предимно осеяна с древни кратери, подобно на Луната, а северната полусфера се състои от равнини, много по-млади, по-ниски и с по-сложна история. Марс има активни тектонски плочи. Няма данни обаче за активна вулканична дейност сега. Има ясни доказателства за ерозия на Марс, които включват големи потоци и малки речни системи. Ясно е, че е имало някакъв вид течност на повърхността, вероятно е тя да е била вода, но има и други възможности. Може би е имало големи океани, но няма преки доказателства за това.
В по-ранната си история Марс много е приличал на Земята.Марс има много тънка атмосфера, съставена предимно  от малки количества въглероден диоксид (95,3%), азот (2,7%) и следи от кислород (0,15%) и вода (0,03%). Средното налягане на повърхността на Марс е около 7 милибара (по-малко от 1% от земното налягане), но амплитудата му се променя значително от 9 милибара, в най-дълбоките басейни, до 1 милибар, на върха на Olympus Mons. Това е достатъчно да се образуват силни ветрове и обширни пясъчни бури, които обхващат цялата планета в продължение на месеци.
Марс има постоянни ледени шапки на двата си полюса, състоящи се предимно от твърд въглероден диоксид (сух лед). Може и да има замръзнала вода под повърхността на по-малките географски ширини. „VIKING landers“ направили серия опити за установяване дали съществува живот на Марс.
Оптимистите смятат, че такъв на Марс наистина съществува. На 06.08.1996 г. е обявено, че са открити органични съединения в марсиански метеорит. Предполага се, че това е доказателство за съществуването на древни микроорганизми на Марс.На различни места на Марс съществува обширно, но не и глобално магнитно поле. През нощта Марс се вижда лесно с невъоражено око. Марс има два малки спътника, чиито орбити са много близо до повърхността му.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.