Най-големия каньон

Най-големия каньонОткрит е през 1971 г. от летателния апарат „Маринър 9“ и носи неговото име се намира на Марс. Дълъг е около 4500 км., най-широката част е 600 км., а дълбочината му достига 7 км. Космическият апарат „Марс рикънисънс орбитър“, който разполага с най-прецизната камера в орбита около Марс, започна да предава снимки с висока резолюция на гигантски каньон на Червената планета, съобщи снощи НАСА.
Първото изображение от камерата на орбиталната сонда е направено от малка височина и на него се различават скали и обекти с размерите на салонен фотьойл. Учените от Лабораторията за ракетни двигатели бяха изумени от качеството на снимките, каза Алфред Макюън от Аризонския университет в Тъксън.
Камерата на „Марс рикънисънс орбитър“ (Марсов орбитален разузнавач) е била насочена към част от Долината на Маринър – каньон, който ако бъде на Земята, ще се простре от Калифорния до Ню Йорк.
Долината на Маринър е наречена по името на американската космическа програма „Маринър“, чиято сонда „Маринър 9“ открива долината в началото на 70-те години, сочи справка в онлайн енциклопедията „Уикипедия“. Космическият апарат „Марс рикънисънс орбитър“ навлезе в орбита около Марс на 10 март. т. г.
Първоначално той изпрати пробни снимки на повърхността от по-голяма височина. Сегашните са направени от разстояние между 249 и 315 километра.

Слънчева СистемаСЛЪНЧЕВА  СИСТЕМА
Какво наричаме слънчева система? – Това са група небесни тела, разположени в едно пространство с диаметър от няколко десетки милиарди километри, които се движат по елиптични орбити около Слънцето. Тук влизат девет големи планети с тридесет и два спътника, около сто хиляди астероида, стотици комети и безброй метеорни тела. Предполага се, че Слънчевата система се е образувала след големия взрив и са се образували планетите, които отначало са били студени и безжизнени тела.

Марс е четвъртата планета от Слънцето и седмата по големина. Тя е с орбита: 227,940,000 км. от Слънцето, диаметър: 6,794 км и с маса: 6.4219e23 кг.
В римската митология Марс (в гръцката – Арес) е бог на войната. Името си вероятно е получил заради червения си цвят. Марс е най-благодатното място за заселване от хората.
Първият кораб, посетил Марс е „MARINER 4“ през 1965г., а първите приземили се кораби са двата „VIKING landers“ през 1976г.

         Орбитата на Марс е чиста елипса. В резултат на това температурните разлики са от 300 средната температура на планетата е 218 К. Температурите на повърхността варират от 140 К през зимата до 300 К през лятото. Повърхността на Марс е колкото сушата на Земята. След Земята, Марс има най-разнообразен и интересен терен измежду сухоземните планети. Най-голямата планина в слънчевата система, Olympus Mons, се намира на Марс и се издига на 24 км. над обкръжаващата я равнина. Повечето от марсианската повърхност е много стара, но има и по-нови долини, равнини и възвишения.
Южната полусфера на Марс е предимно осеяна с древни кратери, подобно на Луната, а северната полусфера се състои от равнини, много по-млади, по-ниски и с по-сложна история. Марс има активни тектонски плочи. Няма данни обаче за активна вулканична дейност сега. Има ясни доказателства за ерозия на Марс, които включват големи потоци и малки речни системи. Ясно е, че е имало някакъв вид течност на повърхността, вероятно е тя да е била вода, но има и други възможности. Може би е имало големи океани, но няма преки доказателства за това.
В по-ранната си история Марс много е приличал на Земята.Марс има много тънка атмосфера, съставена предимно  от малки количества въглероден диоксид (95,3%), азот (2,7%) и следи от кислород (0,15%) и вода (0,03%). Средното налягане на повърхността на Марс е около 7 милибара (по-малко от 1% от земното налягане), но амплитудата му се променя значително от 9 милибара, в най-дълбоките басейни, до 1 милибар, на върха на Olympus Mons. Това е достатъчно да се образуват силни ветрове и обширни пясъчни бури, които обхващат цялата планета в продължение на месеци.
Марс има постоянни ледени шапки на двата си полюса, състоящи се предимно от твърд въглероден диоксид (сух лед). Може и да има замръзнала вода под повърхността на по-малките географски ширини. „VIKING landers“ направили серия опити за установяване дали съществува живот на Марс.
Оптимистите смятат, че такъв на Марс наистина съществува. На 06.08.1996 г. е обявено, че са открити органични съединения в марсиански метеорит. Предполага се, че това е доказателство за съществуването на древни микроорганизми на Марс.На различни места на Марс съществува обширно, но не и глобално магнитно поле. През нощта Марс се вижда лесно с невъоражено око. Марс има два малки спътника, чиито орбити са много близо до повърхността му.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.