Най-голямата верига от електричество

енергияНай-голямата верига от електричество.
На спътника на Юпитер – Йо има вулкани, които изхвърлят газове, образуващи много голям пашкул обхващащ цялата планета. Тъй като Йо се движи по орбита през този електрически зареден газ, между Юпитер и Йо протича масивен електрически ток с мощност около 2 трилиона вата. Това се равнява на цялата енергия произведена от човечеството на Земята. Луната Йо е открита от Галилео Галилей през 1610 г. и е наречена на Йо, героиня от древногръцката митология, една от многобройните любовници на Зевс (Юпитер в римската митология). Тя е един от най-големите спътници в Слънчевата система с диаметър от около 3500км. Йо има тънка атмосфера, съставена от серен двуокис и незначителни примеси от други газове. За разлика от другите Галилееви спътници, на Йо няма вода. Вероятно причина за това е, че в ранните стадии от еволюцията на Слънчевата система Юпитер е бил достатъчно горещ, за да отстрани летливите елементи в близост до Йо, но не и около по-отдалечените спътници. По размери и средна плътност Йо прилича на Луната.

 

 

satellitesofJupiter1Един оборот около планетата Юпитер, Йо извършва за 1.8 денонощия (42.5 часа). Йо се движи по резонансна орбита, т.е. извършва два оборота за времето на въртене на другия галилеев спътник – Европа, който от своя страна извършва два оборота за времето на въртене на Ганимед. По такъв начин периодите на въртене на спътниците Йо и Европа се намират в резонанс 1:2, Йо и Ганимед – в резонанс 1:4, т.е. в системата на галилеевите спътници съществува троен резонанс 1:2:4.

Орбитата на Йо, задържайки го по-близо или по-далеч на 422,000 км от Юпитер, пресича магнитните силови линии на Юпитер, превръщайки по този начин Йо в електрически генератор. Йо може да създаде електрическа енергия с напрежение 400,000 волта и ток от порядъка на 3 милиона ампера. Тази енергия е източникът на мълниите в горната част на атмосферата на Йо.

 

енергияЮпитер, със своите мощни влияния, създава две приливни вълни на повърхността на Йо, които затрудняват въртенето на спътника по такъв начин, че Йо е винаги обърнат към Юпитер с едната си страна. Периода на въртене на Йо около планетата /1. 769 денонощия/ точно съвпада с периода на въртене на Йо около оста си, който също е равен на 1. 769 денонощия.

Йо се явява едно от най-активните тела в Слънчевата система. Размерите му са приблизително като тези на Луната – спътника на Земята. Йо е третата по големина луна на Юпитер. Има диаметър 3630 км., маса 8.93х1022 кг. и прави едно завъртане около Юпитер за 1.769 дни.

 

 

енергияНа Йо практически има постоянно избухващи вулкани, предизвикани от силата на гравитационното привличане от Юпитер и другите му големи спътници. Радиоизмерванията от “Пионер”10 през 1973 г. показали височина на йоносферата от 50 до 100 км. над повърхността. Никой не предполагал да бъде измерена на височина 900 км. над Йо. Разликите в показанията на “Пионер” и “Галилео” показват, че атмосферата и йоносферата на Йо се изменят в зависимост от вулканичната й активност. Гравитационното поле позволява на невидимия газ, изхвърлен от вулканите, да достигне необикновена височина, в сравнение с по-ниските височини, достигани от прахта и други вулканични изхвърляния, които отразяват слънчевата светлина и могат да бъдат видени на фотографии.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.