Анемия

анемияАнемията е страдание, характеризиращо се с недостиг на хемоглобин в червените кръвни телца. Недостатъчното количество хемоглобин намалява способността на кръвта да транспортира кислород до тъканите и да отнема въглеродния двуокис от дробовете. Анемията е често срещано страдание в Съединените щати, което може да изглежда изненадващо предвид факта, че повечето храни са подсилени с желязо. Обаче железният дефицит е само една от няколкото възможни причини за заболяването.

Според нюйоркският лекар д-р Далия Ейбрахам съществуват три основни причини за анемията. На първо място, за това състояние може да е причина острата или хроничната загуба на кръв. Хроничен кръвоизлив може да се получи при редица състояния, включително хемороиди, рак, менструация и язви на лигавиците. Друга причина за анемията е високата степен на разрушаване на еритроцитите, при което броят на разрушените остарели клетки надвишава този на новообразуваните. Това състояние може да се получи в резултат на дефектен хемоглобинов синтез или травма на артериите.

 Последната причина на анемия е липсата на жизненоважни хранителни вещества – желязо, витамин в12 или фолиева киселина. Този тип анемия – най-вече желязодефицитната – е най-често срещаният.

анемияПриемането на достатъчно желязо е изключително важно в периода на растеж в детската и юношеската възраст, както и при жените по време на бременност и кърмене. Желязодефицитната анемия се среща чест опри деца под двегодишна възраст и при подрастващите. Децата, които се хранят бедна на хранителни вещества или еднообразна храна, са изложени на голям риск. Често пъти подрастващите придобиват навика да се хранят с храни, които не задоволяват нуждата им от хранителни вещества. Понякога хранителните добавки не оказват достатъчно противодействие, тъй като много хора е затрудняват при усвояването на желязото. Това се дължи на липсата на солна киселина, която позволява на стомаха правилно да асимилира минералните вещества. Железният дефицит се получава обикновено в напреднала възраст, когато хората не произвеждат необходимите количества солна киселина, както и при хора, страдащи от хронична диария.

анемияЛипсата на витамин В12 обикновено се получава в резултат на грешка в процеса на абсорбция. След като се приеме храната, витамин В12 се освобождава с помощта на солната киселина и се свързва с друго химическо вещество, съществен фактор, произведено от стомаха. Проблемът възниква, когато организмът не произвежда необходимите количества солна киселина, или от стомашния фактор, защото при това положение той не е в състояние пълно да усвои витамин В12, съдържащ се в храната. Децата, подложени на стриктна вегетарианска диета, могат да развият В12 анемия, ако родителите им не добавят витамини.

Витамин В12-анемията, често се придружава от анемия, предизвикана от липсата на фолиева киселина. Една от причините фолиевата киселина да е толкова важна е, че тя осигурява здраво вътреутробно развитие. Помага при предпазването от вродени дефекти, като тези на невронната тръба, и е от съществено значение за правилното образуване на клетки при растящия плод. Фолиевата киселина се разрушава лесно от топлината, което означава, че хранителни режими, състоящи се основно от готвени храни и малко сурови продукти, често могат да причинят този дефицит. Децата могат да развият недостатъчност на фолиева киселина, ако им се дава козе мляко. (Въпреки че е по-качествено от кравето мляко по много показатели козето мляко е бедно на фолиева киселина).

Подрастващите и възрастните вегетарианци също могат да станат жертва на този тип анемия, ако не балансират внимателно хранителния си режим. И накрая, анемията, причинена от липса на фолиева киселина, може да се дължи на алкохолизъм, който напълно извлича това хранително вещество то тялото, както и на употребата на някои лекарства, като пероралните контрацептиви и противораковите препарати.

Недостатъчното количество на протеин в организма е друга възможна причина за анемия, тъй като липсата му може да е причина за намаляването на броя на червените кръвни телца. Всъщност повечето хора в Съединените щати приемат излишни количества протеин и така не страдат от това състояние. Обаче протеиновият дефицит може да се прояви при вегетарианците, които се хранят предимно с рафинирани храни и малко или изобщо не употребяват зърнени и бобови храни, ядки, семена и соеви продукти. Синдромът на малабсорбцията е друга възможна причина за анемията на протеиновия дефицит. Той обикновено поразява възрастните хора, които не произвеждат необходимото количество протеаза, ензим, който подпомага разграждането на белтъка. Независимо че се консумира достатъчно количество белтък, липсата на протеза означава, че организмът не може да го усвои.
Нюйоркският иглотерапевт д-р Пат Гордън предлага азиатска версия на анемията при жените. Според тази философия кръвта в женското тяло циклично се увеличава и намалява. Жените могат да развият анемия, ако пренебрегнат нуждите на месечния си цикъл, специално по време на менструация. В днешния забързан свят обаче много жени се оплакват, че просто не могат да пренебрегнат многобройните си задължения и да си починат, когато телата им се преуморят. Освен това Гордън обяснява, че анемията може да се получи в резултат на неправилен подход по време на бременността.

След приключване на бременността, независимо дали резултатът е аборт или раждане, жените трябва да дадат почивка на организма поне за един месец, независимо от другите си задължения. Плюс това след бременността трябва да се избягва зачеване поне една година, защото тялото се нуждае от изграждане на нова кръв, за да понесе следващата бременност. Ако тези предписания се спазват, жените ще зачеват здрави деца и ще избегнат анемията.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.