Аутизъм

аутизъмВ първите месеци от живота си новородените бебета не знаят, че съществува светът около тях. С растежа на децата нарастват и взаимоотношенията им с околния свят. Но в някои случаи способността на децата да взаимодействат с околната среда и хора остава ограничена. Този сериозен поведенчески проблем е познат като аутизъм.
Децата, страдащи от аутизъм, са изключително затворени и живеят в свой измислен свят. Често пъти те не могат да се изразяват словесно и не могат да установят контакт с очи. Според проучванията на Института по аутизъм в Сан Диего аутистичните деца имат слаба имунна система, която причинява намалена устойчивост към заболявания, специално на горната дихателна система, както и автоимунни заболявания.

Причини
Изследванията показват, че аутизъм може да е враждебна реакция към ваксините в детството. Д-р Алън Коен, лекар-еколог от Кънектикът, отбелязва, че тежките случаи на аутизъм и трудното съсредоточаване се появяват, след като започва задължителното ваксиниране на децата, и предполага, че е възможна връзка между някои ваксини и началото на това заболяване. Според д-р Харис Колтър, създател на ДТК, ваксината против дифтерит/тенанус/коклюш има голям принос за възникването на този проблем. Медицинските списания документират факта, че ДТК-ваксината може да причини лек или по-тежък енцефалит, който може да предизвика различни неразположения – от аутизъм до хиперактивност и тежко мозъчно изоставане.

Хиперреакциите към ваксините могат да доведат до проблеми на имунната система, които правят някои деца особено чувствителни към инфекциите. В резултат на това обикновено на аутистичните деца им предписват последователни курсове по антибиотично лечение, които на свой ред предизвикват цяла поредица от проблеми и определено влошават състоянието им. Прекомерната употреба на антибиотици може да доведе до невъзможност за правилно усвояване на хранителните вещества, позната като синдром на усвояването на храната. Антибиотиците разрушават здравословните бактерии, което води до умножаването на гъбичките в организма. Така предизвиканият дисбаланс прави храносмилателният тракт по-пропусклив, като позволява на частично разградените протеини да навлязат в кръвоносната система. Веднъж влезли в кръвта, тези чужди субстанции отиват в мозъка и секретират токсини. Те предизвикват възпаления, водещи до аутизъм или други възпалителни неразположения. Много аутистични деца страдат от хранителни алергии. Някои храни произвеждат съединения, предизвикващи възпаления, които отиват в мозъка и причиняват мозъчни алергии, които се проявяват като физиологически неразположения. Хранителните алергии са лесни за изследване и оттам за лечение. Жалко, че това е една област, пренебрегната от съвременната медицина. Аутизмът може да е свързан с биохимични дефекти. Аутистичните деца могат да имат ниско съдържание на серни аминокиселини, нужни на черния дроб за дезинтоксикация. Когато тези аминокиселини липсват в организма, черният дроб не може да неутрализира ефикасно вредните молекули, приети чрез въздуха, храната и водата. В резултат отровните вещества навлизат в кръвта и отиват в мозъка, където причиняват проблеми в поведението и загуба на паметта. Децата с аутизъм по-често страдат от отравяния с тежки метали. Изследванията на космите и други изследвания, които определят този проблем, често пъти показват, че децата, страдащи от аутизъм, имат по-високо съдържание на анимоний, алуминий, арсеник, олово и кадмий. Това може да е свързано с биохимичните нарушения при сярата, за които споменахме преди малко, които не дават на тежките метали да излязат от организма. Доставянето на серни аминокиселини понякога решава този проблем. Пациентите с аутизъм са склонни и към витаминен и минерален дефицит, частична липса на цинка, селен, витамин В6 и магнезий. За щастие лесно могат да се направят съответните изследвания и да се коригират проблемите.  Понякога аутизмът е резултат на субклиничен хипотироидзъм, проблем, който не се установява от клиничните изследвания, а от телесна температура. Ако ниската телесна температура е придружена от студени крака и студени ръце, суха кожа и проблеми с паметта и концентрацията, в основата на заболяването може да е субклиничният хипотироидизъм.

Лечение
Конвенционалната медицина подхожда към аутизма като към психиатрично заболяване и според това лекува пациентите с програми за модификация на поведението и лекарства. Въпреки че аутизмът не се изразява като психологично неразположение, с помощта на хранителна терапия може да се постигне значително подобрение на цялата мозъчна и психична дейност. Лекарите-еколози, които изучават връзката между пациентите и околната среда, виждат положителни промени, когато се спазват хранителните режими. Докато точните препоръки трябва да се дадат от лекар професионалист, ние можем да предложим някои основни насочващи препоръки.

Хранене
Аутистичните деца трябва да се хранят с разнообразна храна, несъдържаща добавки и консерванти. Хранителен режим, състоящ се от екологично чиста храна, осигурява чисти от пестициди хранителни продукти. Това е важно за всички, но е от специално значение за децата, които имат затруднения с елиминирането на токсините.
Освен това децата, болни от аутизъм, често пъти имат ниско съдържание на витамин В6 и магнезий, двете хранителни вещества, които предизвикват бързо подобрение. Някои изследвания показват, че 30-40% от аутистичните деца реагират при добавяне на витамин В6.
Билката гинко билоба е полезна за всички, нуждаещи се от стимулиране на мозъчната дейност, тъй като подобрява кръвообращението в мозъка. Ефектът от лечението с гинко се засилва с добавянето на коензим Q10, ензима, довеждащ повече кислород до всяка част на тялото, най-вече мозъка. Подобен ефект оказва и диметил глицинът, една свободно продаваема витаминоподобна субстанция, която се поставя под езика. Пчелният прашец може да бъде чудесен за целта, ако детето не е алергично към пчелното ужилване. Той е изключително богат на витамините В, които са незаменими за здравето на мозъка. Витамин Е със селений помага на кръвообращението, така действат и холинът и инозитолът.

Нещо повече, витамин С е ефикасният унищожител на свободните радикали, изгражда имунната система и подобрява кръвообращението. Учените предполагат, че аминокиселината L-глутамин е полезна за всички страдащи от мозъчни и емоционални проблеми. Децата, болни от аутизъм, могат да се повлияят положително от ензимите, съдържащи се в папаята и ананаса, ако са налице храносмилателни проблеми, свързани с трудното разграждане на протеина. Аутизмът, причинен от субклиничен хипотироидизъм, може да се лекува с природно тироидно лекарство, наречено Armour Thyroid, което може да се получи срещу рецепта, докато чесънът, екстрактът от цитрусови плодове, каприловата киселина могат да потиснат растежа на гъбичките. При последния проблем от полза могат да бъдат нетоксичните фунгицидни препарати, като нистатин или дифлукан.
Повечето деца с аутизъм получават подобрение при лечение с мултивитамини, незаменими мастни киселини, намиращи се в маслото от ленено семе или рибеното масло. Важно е да се помни, че децата имат нужда от по-малки дози хранителни добавки от възрастните. Точното количество зависи от възрастта и теглото на детето. Дозата на витамините и хранителните добавки, трябва да се определи и да се следи от лекар.

Какво да се избягва?
Колкото е възможно трябва да се избягват екологичните замърсители и синтетичните добавки в храната и консервантите. Храните, съдържащи мая и плесен, трябва също да се избягват от аутистите, защото прорастването на дрождите в стомаха може да влоши състоянието. Децата с аутизъм не трябва да се хранят с харни, предизвикващи мозъчни алергии. Често пъти се наблюдава чувствителност към глутена, намиращ се в зърнените храни, и към казеина, основната белтъчна съставка на млякото и млечните продукти. Другите предизвикващи често алергии храни са: царевицата, соевите продукти, яйцата, доматите, говеждото месо и ядките. Храните, предизвикващи алергични реакции, могат да се определят с изследване за хранителна алергия.

Преглед на леченията:
Екологично чистите храни са от особено значение за децата, болни от аутизъм, следователно химическите вещества, добавени към храната, няма да преустановят нежеланите мозъчни реакции.
Хранителните субстанции, които могат да подобрят състоянието, включват витамин В6, магнезий, билката гинко билоба, коензим Q10, диметил глицин, пчелен прашец и аминокиселината L-глутаминова киселина.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.