Артрит

артритОстеоартрит и Ревматоиден артрит

Артритът се проявява с болка или възпаление и/или износване на ставите и е 2 вида:

1. Остеоартритът представлява деформация, която се появява, когато хрущялът между костите се износи до степен на пълно изчезване, при което костите, особено на крайниците, започват да се трият една в друга.

2. Ревматоиден артрит, който се различава от остероартрита по това, че се разпространява във цялото тяло, възпалява хрущяла и синовиалната мембрана, където костите се свързват.  Това води до загуба на синовиална течност (мазна течност, която служи за смазване и предпазва от триене и износване на костите). Това заболяване не е широко разпространено, но когато се прояви изисква медицинско внимание.

артритартритСимптоми: Възпаление и болка в ставите. Обикновено започва в китките на ръцете и в стъпалата, но може да се появи и в гръбначния стълб или на други места. Влажният климат и студеното време усилват болката. С времето движението се затруднява, а може да се получи и деформация на засегнатото място (китките, стъпалата и др.).

Препоръчвано лечение: Избягвайте червените меса, алкохола, цигарите и други токсични елементи. Алергиите  към  дадени  храни могат да доведат до възпаление на  ставите. Такива храни са: бяло брашно, захар, пълномаслено    мляко,   картофи   и черен пипер    (консумирайте   ги   с изострено внимание и се опитайте да установите, дали не предизвикват възпаление на ставите).
Избягвайте маслото и пържените храни. Червеното месо съдържа мастна киселина, наречена Aracidonic Acid, която съдейства за възпаляването на ставите. Една вегетарианска диета забавя и спира процеса, посредством който Aracidonic Acid се превръща в простагландини, причиняващи възпаления. Много полезна е консумацията на рибено масло от пресноводна риба, която съдържа ненаситени мастни киселини (полезни мазнини), като Омега-3, също Омега-6 и Омега-9 или олеинова киселина, която се съдържа в зехтина.
Ето защо се препоръчва консумацията на големи количества риба, например сардина, риба тон, сьомга и големи количества зехтин.
Знае се, че червената боровинка, която е от същото семейство както и черната, ягодите и черешите (плодове с тъмносиньо-виолетов цвят), съдържа биофлавоноиди, които действат като противовъзпалителни и антиоксидантни агенти (нектарът от Алое Вера с червена боровинка действа многократно по-силно). Препоръчва се този плод да се консумира в големи количества (помага и при подагра).

Други елементи, които са силно ефективни в борбата с ревматоидния артрит са:
селен, мощен антиоксидант, играе важна роля за спиране производството на простагландини, които предизвикват възпаленията.
Витамин Е, комбинацията му със селен го прави по-мощен.
Цинк. Д-р Майкъл Мъри в книгата си “Енциклопедия за Природна медицина” пише, че цинкът, който бил даван на една група пациенти, значително подобрил симптомите на ревматоиден артрит. Други елементи, силно препоръчвани от д-р Мъри са: Витамин С и Магнезий. И двата трябва да се взимат всеки ден.
Корейският и сибирският Ginseng имат невероятни способности като адаптери. Може да се каже, че те помагат на организма да се адаптира в моментите на напрежение и стрес, проверявайки дали надбъбречните жлези отделят достатъчно количество противовъзпалителни и стабилизиращи хормони, като по този начин забавят или дори елиминират проблемите, причинени от ревматоидния артрит.
добър начин за детоксикация на организма е постенето за 1-3 дни, като се консумират главно плодови сокове.
сокът от Алое Вера е силно препоръчителен, поради способността му да почиства и детоксицира вътрешните гънки на червата. За по-пълно почистване или промиване на системата използвайте ректална клизма на кофеинова основа за 3 последователни дни (Вижте в детайли при Детоксикация на черния дроб).

Постете под медицинско наблюдение!
Препоръчва се още:
1.Не консумирайте червени меса.
2.Взимайте рибено масло с Омега-3.
3.Увеличете консумацията на треска, сардина, риба тон и зехтин.
4.Големи количества портокали и грейпфрути (витамин С).
5.Големи количества сурови зеленчуци във вид на салати.
6.Големи количества ягоди, череши или червени боровинки.
7.Намалете до минимум солта, захарта и бялото брашно.
8.Пийте по 1 или 2 водни чаши нискомаслено прясно мляко на ден (съдържа големи количества калций, който е важен).
9.Яжте домашно сирене (бяло саламурено сирене) и пълнозърнеста пшеница.
10.Да се вземат витамините А, В1, В12, С и Е и минералите селен, манган и калций.
11.За да облекчите болката, пийте чай от върба (приготвя се от кората). Съдържа субстанция, подобна на аспирина.
a.Предупреждение! Не го пийте, ако сте алергични към аспирин.
12.Правете лека аеробна гимнастика, но не се пресилвайте. Тези упражнения ще направят ставите Ви по-гъвкави.
13.Носенето на медни гривни може да помогне на хора с по-лека форма на артрит. Доказано е, че медта от гривната прониква в тялото през кожата и се усвоява от организма. Dr. Helmar Dolwet в книгата си “Медната гривна и артритът” пише, че някои хора трудно абсорбират медта.
Предупреждение! Ако състоянието Ви се влоши и се окажете неспособен да спрете процеса на развитие на артрита, консултирайте се с Вашия лекар.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.