Артериосклероза

атеросклерозаАтеросклерозата (депа холестерол и/или мазнини) и Артериосклерозата (калциеви депа) представляват втвърдяване на артериите. Причиняват се от отлагане на калций и/или мазнини по вътрешните стени на артериите, а също и от хибридни съединения. Способността на тези артерии да осигуряват неограничен приток на кръв се затруднява, кръвообращението се нарушава. Молекулярните хибриди, които се образуват от свободните радикали, причиняват същия проблем:
Най-разпространените симптоми за подобни артериални блокади в кръвообращението и сърдечно-съдовата система са:
Високо кръвно налягане;
Ангина пекторис;
Аневризъм;
Инфаркт;

Други проблеми:
Инсулт, който може да засегне и други органи и части на тялото. Тромбозите и формирането на кръвни съсиреци са други чести проблеми, които заедно с холестерола могат да блокират притока на кръв в артериите. След няколко минути, през които тъканите не получават кръв, те “загиват”.
Загуба на памет и способност за концентрация.

запушени артерииАртериите в долните крайници се запушват, което води до умора, слабост, мускулни контракции и болки при ходене.
Когато артериите се запушат, кръвното налягане се покачва, артериите се разширяват и се образува аневризъм. Аневризмите са много опасни, защото оказват натиск върху тъканите, на местата където са разположени, могат да доведат и до спукване на артериите, при което кръвта изтича от тях. От местоположението на аневризма зависи за какъв проблем става дума. Ако е в мозъка, може да предизвика частична парализа или проблем в някоя част на тялото.

атеросклерозаОсновните причини за склерозата са неправилното хранене, консумация на храни с високо съдържание на холестерол (отлага се в артериите) като животинските мазнини в червените меса, яйцата (жълтък), някои морски храни и др. (вижте таблицата). Някои други важни причини са стреса, липсата на физически упражнения, тютюнопушене и високо артериално налягане. В кръвта могат да се съдържат и различни хибридни кръстоски, като основната причина за образуването им са алдехидите. Алдехиди има в цигарения дим и в смога, а се образуват и в черния дроб под въздействието на алкохола. Свободните радикали и ултравиолетовите лъчи са други потенциални причинители на такива злокачествени образувания.

Препоръчвано лечение: Включва понижена консумация на храни с високо съдържание на холестерол и липиди с ниска плътност (LDL). (Вижте таблицата). Вижте: Холестерол. От друга страна трябва да се увеличи консумацията на липиди с голяма плътност (HDL), на ненаситени мастни киселини и Омега-3. Те се съдържат в сьомгата, рибата тон и рибата, уловена в Северните морета. Тук включваме и зехтина (олеиновата киселина) и гама-линоленовата киселина. Всички тези продукти помагат за елиминирането на лошия холестерол и триглицеридите, които се отлагат  вътре в артериите и ги запушват.
Ескимосите консумират големи количества риба, поради което те практически нямат проблеми със сърцето и холестерола.

Забележка: Холестерол има само в животинските продукти. Липопротеините (липидите) с висока плътнсот HDL, наречени още полезни мазнини, са необходими за почистване на артериите. Те лесно се окисляват в кръвния поток, като по този начин губят способността си да почистват артериите. Ето защо се препоръчва да се взимат също витамините А, С и Е и селен, които действат като антиоксиданти. Някои от тези мастни киселини, заедно с холина, инозитола, витамин В6 и магнезия са необходими за производството на лецитин, който помага за разлагането или разграждането на мазнините и холестерола в кръвта, така че те да могат да се използват от клетките. Лецитинът пречи също на отлагането на мазнини и холестерол по стените на артериите.

Ако искате да понижите нивото на вашия холестерол, следвайте следните инструкции:
Лица с артериосклероза или с висок холестерол трябва да избягват червеното месо (свинско, говеждо), месо с високо съдържание на мазнини; яйца, не повече от 3 жълтъка седмично (жълтъкът съдържа холестерол, белтъкът – не); скариди и стриди; пържени храни, свински колбаси, захар, бяло брашно, цигари, кафе и алкохол. Ограничете консумацията на масло, сметана, сирене, растителни и животински мазнини, сол. Всички изброени храни увреждат сърдечно-съдовата система.

Препоръчва се консумацията на: риба, риба тон, сьомга, сардина, атлантическа скумрия; бадеми, орехи, лешници и фъстъци; пшеничен зародиш, соя, гарбанзо (вид бобово растение); пиле без кожата, пуйка; зехтин; голямо количество растителни влакна, плодове, чесън, лук, зеленчуци.
Ако случаят Ви е по-сериозен може да опитате да пиете чай от върба (приготвя се от кората), но ако сте алергични към аспирина, не го пийте!

Предупреждение! Количеството холестерол, приеман с храната, да не надвишава 300 мг на ден. Ако нивото на вашия холестерол е все още високо и след като сте следвали нашите инструкции, консултирайте се с Вашия лекар.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.