Алцхаймер

алцхаймерАлцхаймеровата болест е вид невменяемост, при която умствените способности и паметта постепенно отслабват, възпрепятствайки нормалните човешки дейности. В световен мащаб 12 милиона души страдат от тази болест, която атакува главно възрастните.

Симптоми: Загубата на памет е един от симптомите на Алцхаймер. Губи се също и способността за мислене. Има периоди на нарушаване на възприятията, на способността за концентрация и общуване, неспособност да се контролира сфинктера, личностни промени и промени в характера.
Симптомите на ранното оглупяване са много сходни с тези на Алцхаймеровата болест, но причината е друга. Микроемболия, церебрален аневризъм или друга причина, която възпрепятства снабдяването с кислород и притока на хранителни вещества в мозъка, може да провокира оглупяването, докато причините за Алцхаймер изглежда идват от друг източник.

Причини: Все още се изучават, въпреки че се знае за съществуването на някои възможни причини:
Недостиг на някои хранителни вещества, например витамин В12 и цинк;
Ниски нива на антиоксиданти, витамини А и Е.
Алуминий. При аутопсията на лица, страдали от тази болест, били открити високи стойности на алуминий в частите на мозъка, които отговарят за паметта, например хипоталамуса. Друг метал, считан за причинител на тази болест, е живакът, съдържащ се в зъбните пломби.

алцхаймерЛечение:
Основните хранителни вещества, които помагат за забавяне развитието на Алцхаймер са:
– Ginkgo Biloba. Това растение играе важна роля за стимулиране на кръвообращението в мозъка, благодарение на което кислорода и другите хранителни вещества се транспортират до невроните. Голям брой трудове на френски и немски изследователи демонстрират ефикасността на това растение за лечение на Алцхаймер. Един от тези трудове е този на Dr. Weitbrecht, W. V., and Jansen (“Double Blind and Comparative [Ginkgo Biloba vs. Placebo] Therapeutic Study in Geriatric Patients with Primary Degenerative Dementia”). Д-р Вайтбрехт провел изследване на 40 пациенти на възраст между 40 и 80 години с дегенеративна дeменция. На 20 от тях давали по 120 мг на ден екстрат от Ginkgo Biloba, а на останалите – Placebo (субстанция без лечебен ефект). Групата, която взимала Ginkgo Biloba показала забележимо подобрение при психометричните тестове и концентрацията, за разлика от контролната група.

– Ацетилхолин. Тази субстанция е важен невротрансмитер за връзка между невроните. Мозъкът го произвежда от ацетил и холин. Пчелният полен е с богато съдържание на ацетил и холин.
– Антиоксидантите са друг препоръчван компонент за предпазване на мозъка от увреждане, причинено от оксидация, дължащa се на свободните радикали.

– Витамините от В-комплекс групата са крайно необходими за правилното функциониране на невроните, особено витамин В12, посредник във формирането на невротрансмитери и на предпазен слой за нервите, миелин. Тези витамини се съдържат в пчелното млечице.
– Други важни субстанции са: цинк, селен, витамин С.
– Да се избягват алкохол, цигари и др.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.