Бактерия причинител на коклюш (пертусис, магарешка кашлица) – Bordetella pertussis

Род: Bordetella
Морфология
Грам отрицателни / / дребни кокобактерии. Разполагат се поединично, на двойки и рядко в къси верижки. Не образуват ресни и спори. В млади 6- до 8-часови култури на съдържащи кръв богати хранителни среди образува капсула.

 

Патогенеза и клинична картина
Антропоноза, боледува само човек. Източник на зараза са болните хора. Причинителят се предава по въздушно-капков път. Най-често заболяват деца на възраст под 5 години, но нерядко боледуват и по-големи деца на възраст 10-14 години.
Входната врата на инфекцията са горните дихателни пътища. Причинителят се прикрепва и се размножава бързо върху епитела на трахеята и бронхите, предизвиквайки възпалителен процес. По-нататък той уврежда организма с образуваните от него токсини, които предизвикват спазми на бронхите и дихателната мускулатура, кашлични пристъпи, лимдоцитоза и др.

 

Културелни свойства и биохимична производителност
Коклюшния бактерии е строг аероб. Взискателни, растат бавно на специални среди на Борде-Жангу (съдържа кръвен агар). След 3-5 дневно култивиране дават малки колонии, изпъкнали, гладки с диаметър до 1 mm, с бляскава повърхност “живачна капка”. Наблюдава се на стериомикроскоп след 6-7 дни.
Биохимичната активност на коклюшния бактерии е слабо изразена. Не разгражда въглехидрати, с изключение на глюкоза и лактоза /+/; не образува индол и сероводород, не разлага урея, не усвоява цитрат, не редуцира нитратите и нитрити.

 

Фактори на патогенност и вирулентност
Токсини (екзотоксини):

  1. пертусис токсин – отговорен за пристъпната кашлица
  2. аденилатциклазен токсин – представлява пептид, който потиска фагоцитната активност на неутрофилите
  3. трахеален цитотоксин – има способността да убива специфично епителните клетки на лигавицата на трахеята

 

Инкубационният период е най-често от 1 до 3 седмици. Заболяването протича в три последователни стадия:

1. Катарален стадий – има продължителност около две седмици и протича с обичайните симптоми на катар на горните дихателни пътища – хрема, кашлица, повишена температура.

2. Стадии на конвулсивна кашлица – той е специфичен за коклюша и продължава 4 до 6 седмица. Изразява се със спазматична кашлица, имаща пристъпен характер. При кашличните пристъпи може да се стигне до задух, цианоза, сълзотечение, кръвотечение от носа и до повръщане.

3. Стадий на реконвалисценция (оздравяване) – продължава няколко седмици, като постепенно кашличните пристъпи намаляват и са по-леки, общото състояние на пациента се подобрява.

 

Имунитет – развива се траен имунитет, осигуряващ защита през целия живот.

 

Лечение

Антибиотик с висока ефективност е еритромицинът. Може да се прилагат и други макролиди, полусинтетични беталактами, 4-хинолони и др.

Bordetella pertussis

 

Ваксини

За специфична профилактика се използва ваксина, съдържаща убити с формалин коклюшни бактерии в първа антигенна фаза. Прилага се в комбинация с дифтериен и тетаничен анатоксин (ваксина Дифтекок – ДТК) или в комбинация само с дифтериен анатоксин (ваксина Дифкок), но може да се използва и самостоятелно.

 

Микробиологична диагноза

Материали за изследване: назофарингеален секрет, взет със стерилен памучен тампон.

Материалите се посяват директно върху картофеноглициринов кръвен агар на Борде-Жангу, млечно-кръвен агар или казеиново-въглищен агар. За подтискане на развитието на страничните представители на нормалната микрофлора на горните дихателни пътища на хранителната среда се капва една капка прясно приготвен пеницилинов разтвор, в която с кръгообразни движения се разтрива тампонът с взетия материал. Посевките се култивират при аеробни условия. Видим растеж се появява след 4-5 дни, колониите са гладки, блестящи, прозрачни, куполообразни, със сивкав цвят, наподобяващ капчици живак. Те са много дребни – с диаметър до 1 mm. Наблюдават се с лупа или стереомикроскоп.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.