Бръчки по лицето

БръчкиБръчките представляват гънки и деформации на кожата, които се появяват с възрастта. Те са жестоко доказателство за нашата възраст. С годините кожата започва да губи своята еластичност и гъвкавост, като по нея се появяват линии и фини белези, които по-късно се превръщат в бръчки.

Основни причини: Когато остаряваме потните и мастните жлези, които толкова дълго време са осигурявали влага и мазнина на кожата, започват да се „износват“  и постепенно престават да функционират, което води до загуба на еластичност и влага в кожата.  Кожата се изсушава и напуква. Тя започва да губи и колаген, който поддържа кожата на лицето и тялото в добро състояние. Недостигът му води до отпускане на тъканите, двойна брадичка,  бръчки по шията, около устните, покрай очите (пачи крак), торбички под очите и др. Разрушаването на колагена и другите тъкани се дължи на свободните радикали, които се образуват под въздействието на слънцето, смога и замърсената околна среда.

бръчкиСписък с основните причини за поява на бръчки:
а) Липса на достатъчно влага (дехидратация)
б) Образуване на свободни радикали, които оксидират тъканите, дължащо се на ултравиолетовите лъчи на слънцето, което е най-силно между 11.00 часа преди обяд и 15.00 часа следобед.
в) Смог и липса на влага във въздуха и заобикалящата ни среда.
г) Мимики (гримаси)
д) Грапава повърхност на калъфките ви за възглавници
е) Липса или недостиг на витамините А, В, С, Е и минерали.

Препоръчвано лечение:

Препоръки как да се борим с бръчките:
Според Dr. Stephen Kurtin най-важният път да избегнете образуването на бръчки, е да не се излагате на силни слънчеви лъчи за получаване на тен.

– Покривайте кожата на лицето със слънцезащитен крем.
– Носете очила с по-големи оптични стъкла (лещи), за да защитите от силните слънчеви лъчи кожата около очите.

– Пийте много вода за да рехидратирате кожата, за предпочитане с добавка на Алое Вера.
– Взимайте Мултиминерали и витамините А, В, С, Е, Бета-каротин (провитамин А). Витамините С и Е блокират действието на свободните радикали.
– Използвайте възглавница от мека материя или спете с лице обърнато нагоре.
– Опитайте се да правите по-малко гримаси с лицето.
– За стимулиране на кръвообращението, нежно масажирайте лицето от двете страни за около 2 минути.
– Използвайте овлажняващ крем.

бръчкиБръчки се появяват и вследствие намаляване количеството на определени хормони, които вземат участие в транспортирането на мазнините до клетките с помощта на съответните жлези, при което се нарушава баланса на мазнини в тъканите. Това се дължи отчасти на наличието на свободни радикали в различни клетки, жлези и тъкани из цялото тяло.

Хидратация и промени в кожата. Пилинг (отстраняване на повърхностния слой на кожата).

Съществуват субстанции като пенола и негови производни, които служат за постепенно отстраняване (излющване) на увредения и покрит с бръчки повърхностен слой на кожата. Това третиране води до цялостно подновяване кожата на лицето, при което бръчките или намаляват или изчезват, както и белезите в редица от случаите (за съжаление може да причини други дефекти по кожата). Съществуват по-безопасни субстанции като Ретинол и Ретин-А, които отстраняват този повърхностен слой по-бавно, но затова пък не носят подобни рискове. С голям успех се прилагат за лечение на акне.
AHA, Alpha Hydroxide Acids Понастоящем е разработена друга серия химични ексфолианти (пилинг и мощни хидратиращи средства като Alpha Hydroxide Acids). Тези  киселини се комбинират (в зависимост от производителя) с други съставки, например Алое Вера, за получаване на продукти с различни характеристики. Пример за такава киселина е Гликоловата киселина. Тези продукти се използват за отстраняване мъртвите кожни клетки, като едновременно с това рехидратират кожата. Ако ги използвате последователно, те ще помогнат за подновяване и подмладяване на кожата ви.
Най-добрите продукти са онези, които се произвеждат на основата на киселини от природни продукти, например плодове. Чудесна комбинация се получава между тези киселини и Алое Вера, заради невероятната способност на алоето да прониква в дълбочина, да регенерира кожните клетки, както и да лекува евентуални възпаления.

бръчкиПрепоръчвана дневна дозировка за възрастни:
Важни добавки:

1. Комбинация от смеси за кожата на лицето: почистващ лосион „Exfoliating Cleanser“; маска „Facial Contour Mask Powder“; „Rehydrating Toner“; „Aloe Activator“; „Firming Foundation Lotion“; „Recovering Night Crеme“.
2. Aloe suntan lotion (тоалетно мляко против изгаряне). Покривайте с него кожата на лицето всеки път, когато директно или индиректно я излагате на слънце за повече от 10 минути (Слънчевите лъчи са най-силни между 11.00 часа преди обяд и 3.00 часа следобед).
3. Пилинг или ексфолиант на основата на плодови киселини: АНА – Алфа-хидрокси киселини.
4. Алое Вера сок или нектар, пийте го с много вода за рехидратация на кожата: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1мл).

Препоръчвани витамини и минерали:

Витамини
А – 10 000 IU или Бета-каротин – 6 мг, В комплекс – 350 мг, С – 350 до 500 мг, Е – 600 ІU

Минерали
Селен – 200 микрограма, Цинк – 30 мг.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.