Безплодие

безплодиеДнес безплодието е доста разпространен проблем. В САЩ то засяга приблизително 17% от двойките в детеродна възраст, което означава пет милиона американци. Съществуват много фактори – физически, емоционални и фактори от околната среда, които водят до безплодие.
За да се разбере безплодието, е необходимо да се разберат условията, необходими една двойка да бъде в състояние да има дете. Първо, яйцеклетката трябва да е произведена от яйчника на жената. Второ, мъжът трябва да е в състояние да произведе здрави сперматозоиди. Трето, фалопиевите тръби на жената трябва да са проходими и отворени, за да позволят на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, докато тя е във фалопиевите тръби, и да позволят лесно преминаване на яйцеклетката до матката. Четвърто, лигавицата на матката трябва да е подходяща за прикрепване на оплодената яйцеклетка. И най-накрая, когато тя вече е прикрепена, необходим е синтез на съответните хормони, за да се задържи оплодената клетка. Очевидно нещата, които могат да попречат на този процес, са много.

безплодиеПричини
Най-често срещаната причина за безплодието са проблемите с овулацията. Те най-често се дължат на нарушения в хормоналния баланс. Противозачатъчните хапчета и другите източници на естроген понякога са причина за хормоналния дисбаланс. Специалистите по безплодие съобщават, че жените, приемали противозачатъчни таблетки за по-дълъг период от време, трудно възстановяват месечния си цикъл. Това може да се дължи на пероралните контрацептиви, предизвикващи недостиг на хипофизен хормон, както и на участието им в предизвикването на дефицит на витамин от В-група. И двата случая водят до хормонален дисбаланс. Прекомерните физически упражнения също могат да бъдат пречка за нормалното хормонално равновесие. Ненормалната загуба или натрупването на тегло, прекомерният стрес, лошото хранене, липсата на сън и проблемите с щитовидната жлеза също могат да нарушат нормалната ендокринна функция. (Според д-р Далия Абрахам, лекар от Ню Йорк, жената сама мое да определи дали има, или не проблеми, като си мери температурата. На третия ден, четвъртия и петия ден от цикъла тя трябва да постави термометъра под мишницата си, преди да е станала от леглото. Ако през тези дни температурата средно е под 37°С, тя най-вероятно страда от хипотироидизъм).

безплодиеОсвен хормоналния дисбаланс съществуват и други потенциални причини за увреждане на яйчниците. Цинковият дефицит, неправилното разпределение на мазнините, затлъстяването или поднорменото тегло също причиняват ненормално функциониране на яйчниците. Друга възможна причина за безплодието е блокирането на фалопиевите тръби. Несполучлив аборт може да предизвика запушване на тръбите. Освен това хламидията (може да е провокирана от контрацептивни таблетки) и употребата на някои лекарства също може да провокират проблема, тъй като има опасност да се превърнат във възпалителни заболявания, което възпрепятства яйцеклетката да навлезе през тръбата в матката. Друг възможен проблем е мъжкото безплодие, което се наблюдава в 40% от случаите на стерилитет. То може да се дължи на ниското число на сперматозоидите, на намаляването на подвижността им или на неправилната им морфология. Няколко са причините, водещи до това състояние. Сауните и ултраинтензивните спортове могат да доведат до лоша сперматозоидна продукция. Основна теза за дебати в Европа напоследък е влиянието на противозачатъчните хапчета и естрогеноподобните химикали върху мъжкото безплодие. Тези химикали не се разграждат биологически от стомашната киселина и излизат в околната среда, т.е. в почвата, водата и чрез урината. Така те влизат в хранителната верига и по този начин действат върху жените и мъжете.  Както отбелязахме по-горе, лигавицата на матката трябва да е в състояние да храни оплодената яйцеклетка. Ендометрозата може да не даде възможност за това, тъй като клетките, изграждащи обикновено лигавицата и подготвящи матката за бременност, може да се развиват не в матката, а извън нея. Това причинява безплодие. Недостатъчното хранене влияе върху способността на матката да задържи ембриона. В тези случаи има зачеване, но оплодената клетка няма достатъчно хранителни вещества, за да се развие. Това предизвиква спонтанен аборт, който може да доведе до безплодие. Други възможни причина за безплодието са ниските концентрации на мед в плазмата, нередностите в репродуктивната система, отравянето с тежки метали, генетичното увреждане от електромагнитна радиация и антибиотици, които жената може да произвежда срещу мъжката сперма.

Симптоми
Очевидният симптом на безплодието е невъзможността да се зачене след съответното количество опити – често пъти в продължение на години. Обаче това, което не се признава, е често емоционалният аспект на проблема. Двойките могат да изпитват терзания, скръб, загуба на самочувствие и разочарование от брака. Безплодието може да се изрази и в трудности във взаимоотношенията между партньорите, тъй като е свързано тясно със сексуалната тема. Проблемът в общуването може да се предотврати, като се преодолее безплодието.

Лечение
Лечението на безплодието включва верига от медикаменти до оплождане ин витро. Това е метод, при който се използва мъжка сперма за оплождане на яйцеклетка извън матката на жената. След това ембрионът се имплантира в утробата, за да бъде износен. Това мое да струва приблизително 10000 долара. Модерната технология предлага оплождането на яйцеклетката от донор, която след това се имплантира в безплодната жена. Следователно жената може да износи плод, който не е свързан генетично с нея. Този метод е дори по-скъп и може да достигне 15000 долара. Важно е да се знае и за съществуването на алтернативни природни решения, които могат да се изпробват преди имплантирането и другите конвенционални методи на лечение или в комбинация с тях. Някои естествени подходи са синтезирани по-долу, а семейните двойки трябва да следват съответните указания на холистично ориентиран терапевт.

Научете се да определяте кога настъпва овулацията
Жената е най-плодовита в определено време от месеца и е важно да знае пиковите си моменти. За да може да определи кога настъпва овулацията й, тя трябва да мери температурата си преди ставане от леглото. Температурата се повишава леко през втората половина на цикъла, две седмици преди менструация. Това показва, че има овулация. Освен това вагиналното течение през този период е необикновено прозрачно и хлъзгаво и позволява на спермата да навлезе в шийката на матката.

Подберете здравословен начин на живот
Преди всичко е важно да се достави на тялото съответното количество хранителни вещества чрез здравословно хранене. Затова се препоръчва отстраняването на мазнините и синтетичните храни, като нитрати, нитрити, MSG. Постенето за няколко дни може дори да е от поза при запушване на фалопиевите тръби. Препоръчва се също така да се отстранят следните вещества, тъй като те пречат за плодовитостта и на жените, и на мъжете: тютюн или никотинови продукти, кофеин, алкохол, тежки метали, пестициди и хербициди, наркотици, като марихуана и кокаин. Освен това техниките за релаксиране са доказали, че повишават желанието и намаляват стреса, неспокойството, депресията и умората, фактори, много съществени за повишаване на плодовитостта. И накрая, единият или двамата партньори могат да са доста нетърпеливи и това създава напрежение. Важно е то да се тушира с някакъв вид емоционална или духовна работа. Подкрепата, идваща от определен човек или от група хора, може да окаже голяма помощ.

Хранителни добавки
Въпреки че доброто хранене повлиява позитивно шансовете за забременяване, добавянето на специфични хранителни добавки може допълнително да стимулира мъжката и женска репродуктивна система. Посъветвайте се с лекар-специалист по храненето. Най-общо важните хранителни вещества са:

ОСОБЕНО ВАЖНИ ЗА МЪЖЕТЕ
Цинк. Изследванията показват, че консумирането на 25-50 мг цинк на ден има положителни последствия за превъзмогването на мъжката импотентност. Той се съдържа в ядките, семената, зърнените храни и маята.
Витамин Е. Това хранително вещество може да подобри импрегниращата способност на спермата. Хранителните източници на витамин е са пшеничените зародиши и необработените ядки.
L-карнитин. Безплодието, дължащо се на слаба сперматозоидна подвижност, може да е предизвикано от недостиг на карнитин. Карнитинът е важен за сърдечния мускул. Изследванията показват, че той повишава сперматозоидната подвижност, приеман ежедневно в продължение на четири месеца по 3000 мг. перорално.

Екстракт от рейши (ганодерма). Последните изследвания върху безплодни мъже с хронични генитални възпаления вследствие от папилома вируси показват, че екстрактът от рейши е полезен за преодоляване на заболяването. Приемането на екстракта значително намалява възпалението на кожата при тези пациенти и подобрява параметрите на спермата.
Други хранителни вещества, полезни за мъжа, са селенът и витамин Д.

ОТ СПЕЦИАЛНО ЗНАЧЕНИЕ ПРИ ЖЕНИТЕ
Витамин В6. Този витамин е определено важен за жените, тъй като помага за регулиране на нивата на прогестерон и естроген в кръвта. Препоръчителната доза е 100 до 300 мг дневно. Добрите хранителни източници включват яйца, соя, овес и житни продукти.
Други витамини, доказали полезността си при увеличаването на плодовитостта на жените, са желязо – 35 мг. фолиева киселина – до 3 пъти дневно, за да се нормализира биохимията на кръвта, витамин В12 за нормализиране на репродуктивната дейност, колоидно сребро за пречистване на организма, когато безплодието е причинено от хламидии, и биофлавоноиди, намиращи се в броколи, зелени чушки, магданоз и цитрусови плодове, за оздравяване на маточната лигавица.

ВАЖНО ЗА МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ
Витамин С. Това вещество е полезно и за мъжете, и за жените, тъй като е в състояние да извежда токсичните метали от тялото, което влияе върху бременността. Препоръчителната доза е 100-200 мг дневно. Хранителните източници на витамин С включват броколи, пъпеш и някои горски плодове.

Източна натуропатична медицина
Този източен подход към безплодието има за цел да създаде обща здрава среда в жената, която да  позволява правилни храносмилане, менструация и хормонално равновесие. Той е насочен към повишаване броя на сперматозоидите в спермата на мъжа и към подобряване на подвижността им. Един аспект от източното лечение включва повишаване на притока на кръв към малкия таз, за да се отпушат фалопиевите тръби и да се разрешат проблемите с овулацията. Този метод компенсира употребата на лазерна акупунктура, клизма и инжекции с корен от градински чай в ендометричните възли.
Източната натуропатична медицина поддържа практикуването на добра сексуална хигиена за лекуване на ендометроза и за повишаване на плодовитостта. Терапевтите предполагат, че двойките не влизат в сексуален контакт по време на менструацията, като казват, че това предизвиква енергиен дисбаланс и причинява миграция на ендометрична тъкан в кухината на малкия таз.

Използването на иглотерапия е друг източен подход към безплодието. Целта е да се освободят от наслоявания черния дроб, далакът, белите дробове и бъбреците, за да може енергията да се движи свободно из организма. Това може да повлияе потенциално върху безплодието, като преодолее възможната хормонална, психологическа и емоционална причина, свързана с тези органи.

Тонизиращите бъбречната/надбъбречната дейност билки представляват част от източния подход, тъй като се смята, че репродукцията също е свързана с бъбреците. Препоръчвана билка е пелинът, който е европейска билка. Той може да се приема заедно с китайските билки дъщерно семе и плодово личи, дон куай, който се предлага във вид на чай или капсули, келп, който е богат на йод и по този начин е полезен за хипотироидизма, жен-шен, билка, заздравяваща мъжката репродуктивна система заради голямото количество цинк.

Западна натуропатична медицина
Според д-р Джон Пицорно, натуропат и акушер, един от начините за борба с безплодието е хидротерапията, процедура за облекчаване на възпалителния процес в малкия таз. Тази процедура използва вана. Жената се потапя в гореща вода за пет минути, като крайниците й остават навън. Нивото на водата трябва да достига до пъпа й. След това може да се потопи  за една минута в студена вода, но водата не бива да достига до пъпа, а малко под него. Тази процедура трябва да се извършва три-четири пъти на ден. След това жената трябва да получи течение което показва, че тялото отстранява остатъчната тъкан и токсичните материали от яйчниците и фалопиевите тръби. През този период незащитените сексуални контакти не се препоръчват за няколко месеца. Причината е, че преди приключването на лечението може да съществуват частични запушвания, които да причинят появата на проблемна бременност.

Билки
Напоследък се появиха билкови добавки, повишаващи плодовитостта. Копърът и анасонът предизвикват менструация и облекчават раждането. Чаят от червена малина съдържа доста желязо, както и други хранителни вещества, които го правят полезен за цялата репродуктивна система. Гинко билоба подобрява кръвообращението и по този начин превъзмогва импотентността.

Преглед на леченията
Научете се да определяте началото на овулацията. Това може да се постигне чрез наблюдение на:
1. Температурата на тялото се повишава приблизително две седмици след настъпване на менструацията.
2. Цветът и консистенцията на вагиналния секрет се променят. Той става по-прозрачен и хлъзгав.
Понеже правилното хранене и оптималният химичен баланс предлагат най-добър начин за забременяване, важно е да се направи здравословен избор на начин на живот. Трябва да се приема добре балансирана диета, техники на релаксация и да се избягват вредните навици или веществата, възпрепятстващи плодовитостта.
Приемането на витамини и минерали може да допринесе за положителната промяна. За мъжете се препоръчват специално цинк, селен и витамините Е, Д и С. За жените витамините С, В6 и В12, желязо, фолиева киселина, колоидно сребро и биофлавоноиди. Заслужава си да се обърнете към лекар – специалист в храненето, заради специфичността на всеки организъм.

Източната натуропатична медицина използва акупунктурата и билки, лекуващи безплодието.
Хидротерапевтичната процедура може да се ползва за облекчаване на възпалителните процеси в малкия таз. Предписва се потапянето на жената последователно в гореща и студена вода, за да се помогне на тялото да отстрани отделната тъкан и токсичните вещества от яйчниците и фалопиевите тръби.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.