Болки в кръста и гърба

болки в шията и гърбаБОЛКИ В ШИЯТА И ГЪРБА. БОЛКИ В КРЪСТА

Нашите праисторически предци са преминали от четирикрака стойка към изправена двукрака, което е велико постижение. За съжаление към този напредък е прикачена и неговата цена: от тогава датират болките в шията и гърба на човека. Изследванията показват, че дори древните цивилизации, като египтяните, са страдали от тези болки. Всъщност те разделят формите на гръбначната манунална терапия, използвайки ръцете си и други части на тялото като инструменти. Днес около 80% от хората страдат от болки в гърба и шията през определени периоди от живота си. Докато болката в шията не е така често срещана като болката в гърба, двете заедно са виновни за милионите долари загубена заплата, без да споменаваме за човешкото нещастие.

Гръбначните неразположения са изключителен проблем за индустриализираните нации в света, където хората са загубили допира с природните начини на ходене и използване на телата си и поради това са по-податливи на пренапрежение и травми. Болките в гърба стават хронично страдание при повече от половината хора, които са ги получили. В Съединените щати понастоящем те са над един милион. Едно изследване разкрива, че годишно около 19 милиона пациенти посещават лекар с това оплакване.

Кой е типичният пациент с болки в гърба? Повечето хора с гръбначни неразположения са на тридесет години или над тридесетте. Хората с наднормено тегло и най-вече с натрупвания в областта на корема са по-предразположени от слабите хора към болки в гърба поради по-голямото притискане и опън в тази област. Ако има разлика в дължината на краката на един човек, ако единият крак е с 1,2 или 3 см. по-къс от другия, често пъти има дисбаланс или неправилна механична функция при разпределянето на теглото, което води до болки в гърба.

Други причини за гръбначната болка могат да бъдат изкривявания на гръбначния стълб, както и лошият тонус на мускулатурата в областта на корема и долната част на гърба. И накрая, основната характеристика, свързана с началото на болката в гърба, е наличието на внезапен стрес, причинен от неспокойство, притеснение, умора и депресия.
Често пъти работното място е неприятелски настроено. Над половината травми на гърба са причинени от вдигане на офис оборудване или работни предмети. Вибрацията на заводското оборудване води до травми на гръбначния стълб, докато шофирането може да влоши болката в долната част на гърба. Работниците в заводите, ангажирани с продължително навеждане, извиване, тежък физически труд и повтарящи се движения, са първи кандидати за болки в гърба. Служителите и работниците, които стоят дълго време прави на работното си място, са изложени на още една причина за поява на болки в гърба. За тях стресът от неудобното работно положение може да доведе и до физическа болка.

Травмите на гърба могат да се отразят финансово и физиологично на работниците, които отсъстват за дълъг период от работното си място заради гръбначните болки и често пъти губят работата си. Нещо повече, изследванията показват, че работниците, които не са били в състояние да се явят н работа повече от три месеца поради заболяване, страдат от емоционален стрес повече от тези, при които причината за отсъствието е била някакво друго извънредно обстоятелство. Някои работодатели, които поради заболяванията на работниците си са започнали да губят милиони долари и работни часове, са въвели “Обучение за професионална хигиена на работното място”, където обучават работниците си правилно да се навеждат, да повдигат тежести и да стоят изправени.

болки в шиятаСимптоми
Степента на интензивност на болките в гърба и шията може да варира от леко усещане до нетърпимо страдание, изискващо незабавна лекарска намеса. Изгарящо или притягащо усещане, изтръпване на ръцете, гърба или краката, придружени с болки в гърба, изискват посещение при лекар-терапевт. Засилването на болката в гърба или шията или липсата на подобрение на състоянието ви, независимо от самолечението, също е показател, че се нуждаете от професионален съвет. Появата на температура със или без главоболие е друг такъв показател, какъвто е и пълното обездвижване.

Защо е необходимо да се потърси лечение?
При прилагането на правилна терапия или на комбинация от терапии може да се постигне значително облекчение на болката в гърба. Тъй като съществуват многобройни ефикасни начини за лечение на гърба, то няма еднозначно лечение, което да може да се приложи при всеки един пациент. Може да се каже обаче, че анализирането на начина на живот на пациента, къде и как е бил лекуван обикновено показва защо е възникнал проблемът.

Много често хората, и най-вече мъжете, игнорират проблема с гърба си, докато болките не станат много силни, и чак тогава се обръщат за лекарска помощ. Това не е пример за подражание. Ако пациентът се справи с проблема в началото му, силната болка вероятно няма да се появи. И доколкото са били провеждани изследвания, то те показват, че хората с болки в гърба са в състояние сами да облекчават заболяването си в течение на няколко месеца. Тези изследвания пренебрегват факта, че хората, които, изглежда, са се излекували, след време получават още по-тежки рецидиви на болестта. Още повече хората, получили облекчение от физически упражнения, които по-късно прекъсват лечебната си физическа програма, също могат да получат рецидив. Важно е също така да се знае, че липсата на симптоми не означава задължително, че заболяването не се нуждае от лечение. Накратко, доказателствата показват, че хората, следващи лекарските препоръки се поправят по-бързо и страдат от по-малко рецидиви.

Професионална помощ
На много хора може да се даде консултация, когато страдат от болки в гърба, но малко лекари могат да предложат подходящо лечение. Повечето хора, търсещи професионална помощ, започват лечението си с конвенционален лекар, например с ортопед, но впоследствие се обръщат към алтернативната медицина, след като са получили незадоволителни резултати. Това обикновено се дължи на пропуска на конвенционалната медицина да включи спортните упражнения като алтернативна терапия или стреса като възможна причина за болката.

Лекарите ортопеди, които са специалисти по травми, свързани с мускулите, ставите, сухожилията и връзките, често пъти са неопитни с консервативните методи на лечение и понякога изпитват прекалено голямо желание да упражнят ненужно хирургическа намеса. Проблемът е, че операцията има ограничен положителен ефект и е напълно ненужна за много от пациентите с болки в гърба. Когато се сблъска с болка, причинена от фактор, който не може да се установи с рентгенови лъчи, ортопедът обикновено съветва пациента да се обърне към друг специалист. Ако отидете при лекар-ортопед поради болка в гърба, препоръчително е да се обърнете към такъв, който не е защитник на операцията или на продължителната лекарствена терапия.

Интернистите и общите терапевти обикновено са по-гъвкави от ортопедите в методите си да лекуват пациенти с болки в гърба. Те имат по-голямо желание да проучват начина на живот на пациентите си и спортните им навици и да започнат широка гама от лечения, които не включват предписване на лекарства. Интернистите обикновено имат тясна връзка с пациентите си и истински са заинтересовани от разрешаването на проблемите им. Също така интернистът или общият терапевт е по-склонен от ортопеда да се обърне към алтернативен лекар, като иглотерапевт.
Неврохирургът например се опира на хирургичната операция и на лекарствата, за да облекчи болката в гърба, но хирургичната намеса трябва да се предприеме само когато са изчерпани всички други възможности. Ако неврохирургът предложи операцията като лечение на болката в гърба, добре би било да се вземат предвид и други мнения, от други неврохирурзи или от лекари-специалисти в други области. Когато се вземе решение в полза на хирургичната операция вместо подлагането на алтернативни методи за облекчаване на болката, то трябва да се отчете рисковият фактор при операцията и трудната рехабилитация. Невролозите също трябва да се изслушват с известно внимание заради зависимостта от предписваните от тях антидепресанти и други лекарства, причиняващи странични ефекти.

Рехабилитаторите, които са се специализирали в областта на алтернативната медицина, са се посветили да помагат на пациентите си и да открият причината за болката. Те обикновено изследват всички аспекти на живота на своите пациенти, докато открият източника на болката, отговарят на нуждите на пациентите си и не се опират основно на лекарствената терапия. Те разработват индивидуални програми за лечение на пациентите си, които включват разнообразни техники, като хидротерапия, лед, спортни упражнения, топлинна терапия и дори мануална терапия. За съжаление в Съединените щати има по-малко от 2000 рехабилитатори.

Иглотерапевтите могат да бъдат полезни за облекчаване на болката, прилагайки абсолютно безопасна техника. Тъй като акупунктурата не е част от конвенционалната западна медицина, много американци нямат желание да се обърнат към нея, но тези, които са се подлагали на тази терапия, са останали впечатлени от резултатите й.
Ревматолозите са специалисти по лечение на болката, причинена от артрит. Болката в гърба на гинекологична основа понякога може да се излекува от акушер или гинеколог, но техния опит що се отнася до болката изобщо, е доста ограничен. Специалистите по спортна медицина са постигнали кратковременен успех при спортистите, страдащи от хронична болка, но техният метод не се препоръчва за дълготрайно облекчение.

Мануалните терапевти се радват на голям успех при лечението на болката в гърба и постепенно се превърнаха в източник на първа не медицинска помощ в тази област. Мануалните терапевти лекуват около 60 милиона пациенти годишно, което се равнява на три пъти повече от пациентите на конвенционалните терапевти. Тяхната терапия се състои от разнообразни манипулационни рефлексни техники, от слаби и бавни до силни и дълбоки манипулации в зависимост от индивидуалните нужди. Доказателствата сочат, че леката манипулация на гръбнака води до освобождаване на ендорфини, които представляват опиат, произведен от тялото, който му помага да се справи с болката, включително с гръбначната болка, причинена от дископатия. Мануалните терапевти също така си служат често с хранителни добавки като част от лечението, защото хранителните навици на пациентите са директно свързани със силата и със способността им да се възстановяват. Според клиничните доказателства недохранените пациенти не реагират ефективно на манипулациите.

От мануалните терапевти се очаква да изучат начина на живот на пациентите си, тъй като това разкрива причината за болките. Те обикновено съставят комплекс от физически упражнения, която е от съществено значение за поддържането на дълготраен успокояващ ефект. От друга страна, те гледат на лекарствената терапия като на абсолютно ненужна при лечението на болки в долната част на гърба, считайки, че тя дори е опасна.

Физиотерапевтите са полезни при лечението на различни проблеми в гърба, но те могат да лекуват само след като пациентите им получат направление от лицензиран конвенционален лекар. Освен опита и образованието техният лечебен арсенал включва мускулна електростимулация, ултразвук, трансмембранна електрическа нервна стимулация. Физиотерапевтите са квалифицирани да помагат на пациенти, които страдат от слаби или стегнати мускули, и могат да оценят правилно стойката или позата при спане. Понякога те предлагат услуги по домовете за пациенти със сериозни болки.

Немедицински метод за успокояване на болките в гърба са йога-упражненията за засилване и стягане на мускулатурата, връзките и сухожилията, особено важни за дългосрочната рехабилитация. Начинаещите трябва да бъдат предупредени освен за ползата от йога и за факта, че започването на йога, когато болката е налице, може да усложни впоследствие проблема с гърба. Хората, интересуващи се от йога, трябва да се обърнат към квалифициран инструктор. Личният допир в този случай е много по-добър от инструкциите по видеото.

Въпреки че масажистите, обучени на шведски масаж, могат да предложат моментално отпускане и удоволствие, те обикновено не са обучени да предлагат съвети са самолечение и не предоставят дългосрочна рехабилитационна програма. Шиатсу, японската масажна техника на ХХ век, е нещо като акупунктура без игли, и може да се използва при лечение на слаби болки в гърба, но е прекалено сложна, за да се използва като самолечение. Сравнително спорна е техниката, наречена ролфинг, която включва пръсти, стави на пръстите и лакти за по-дълбоко въздействие върху мускулите, облекчавайки ги от стягането, прилепването и неправилното им функциониране. Техниката „Александър”, създадена през ХІХ век от актьора Фредерик Матиас Александър, се базира на философията, че болката е резултат от неправилно използване на тялото. Това може да е причинено от физически елементи, като неправилно стоене или движение, или от емоционални фактори, като стреса. Техниката „Александър” може да е полезно лечение за рехабилитация, но като начало се препоръчва от опитен лекар-професионалист.

Самолечение
Когато страдате от болки в гърба, можете да използвате ледени кубчета за 24 или 48 часа, като ги поставите за 20 минути върху болното място, увити за по-голямо удобство в хавлиена кърпа. Топлината не трябва да се използва през този начален период, защото ще раздразни възпалението, но може да се използва след първите 48 часа от началото на болката. Понякога може да променяте лечението си, редувайки четири минути горещ компрес с една минута студен.
След като се възстановите, не започвайте веднага физически упражнения. Много пъти хората започват пълен комплекс двигателни упражнения веднага и продължават с тях, въпреки че чувстват завръщането на болката. Ако почувствате болка, докато изпълнявате физическите упражнения, това означава, чене сте готови още за тях и трябва да практикувате по-лесни упражнения, които не причиняват болка.
Във всички случаи помнете, че упражненията могат да бъдат правилна основа за самолечението. Ако тренирате тялото си постоянно, ще бъдете в състояние да се възстановите по-бързо от травмите и възможността от рецидив би била по-малка. След като вашият лекар одобри упражненията, важно е да се включите към такава спортна програма, която да отговаря на нуждите ви. Упражненията, които влошават състоянието ви, трябва незабавно да се преустановят. И загряващите, и успокояващите упражнения трябва да са съставна част от вашия спортен режим. Интензивните упражнения веднага след сън не се препоръчват, защото тогава на тялото липсват хранителни вещества и мускулите не са подготвени за интензивно движение. Вашият режим трябва да се състои от внимателно определен баланс от леки упражнения, като каране на колело или плуване, и по-трудни упражнения. Ако вдигате каквито и да е тежести, трябва да се избягва навеждането напред – обичайната причина за възникване на проблемите с гърба.

Преди да започнете редовните си упражнения, задължително е да се разгреете леко и бавно, за да предотвратите неправилните движения. Мускулите трябва да бъдат разгрети, преди да се включат в активна дейност, и правилната редовна разгрявка ще им даде възможност да реагират на нарастващите потребности на тялото. Някои хора, за да се разгреят, имат нужда от по-дълго време, но обикновено всяко упражнение трябва да е с продължителност от 15 до 20 секунди.
При разгряването на мускулните връзки и сухожилията, концентрирайте си върху движенията, които извършва вашето тяло, и внимавайте, за да усетите каквато и да е болка. Също така трябва да знаете, че когато разтягате мускулите на бедрата, не трябва да пренапрягате тялото. Ако при разтягането преминете точката на ставното съпротивление, то ще е причина за дискомфорт по-късно. Разтягането може да е много полезно, но само ако разпознавате сигналите, които идват от вашето тяло. Усещането на болка, умора или притискане трябва веднага да ви накара да спрете движенията. Някои известни упражнения за разтягане включват извивания на торса, повдигания, котешки разтягания, лакътни опори, повдигания на таза, извивки на таза, клякания, задни махове на краката и упражнения за ръцете и коленете.
Правилното разтягане може да има голяма полза за тялото. Преди всичко може да се подобри обхватът на движение, понеже се освобождават мускулите и се повишава подвижността. След като придобиете опит в разтягането, болката, свързана с движението на тялото, ще намалее в резултат от ускореното кръвообращение в мускулатурата. Мускулите ще изпомпват допълнителна кръв, което ще подобри пулса, кръвното налягане и цялостната съпротивителна сила. Разтягането води и до дезинтоксикация на тялото, понеже повишава венозния поток.

След като сте се разгрели веднъж, полезните упражнения включват бързо ходене с размахване на ръцете и дълбоко дишане, скачане на въже, плуване и каране на колело. Всичките тези упражнения помагат за подобряване на кръвообращението, което е важно за процеса на оздравяване. Понеже силната коремна област е важна за увеличаването на съпротивителната сила на гърба, повдигането на тялото от опора на ръцете или на коленете засилва мускулите от горната част на тялото и коремната област. Хората с предишни гръбначни страдания трябва да започнат с три до пет повторения на всяко упражнение и да достигнат постепенно до десет. Но ако изпита болка по време на изпълнението, то трябва веднага да се прекъсне. Не претоварвайте тялото си и не се колебайте да потърсите професионален съвет.
Според мануалният терапевт д-р Алън Пресмън спортната активност може да бъде разделена на три категории за пациенти с болки в областта на гърба и шията. Първата група, слабо рискова спортна активност, включва водна аеробика, бални танци, колоездене езда, фигурно пързаляне, баскетбол, ски, американски футбол, плуване и йога. Средно рискови спортове са бадмингтон, джогинг, ветроходство, скуош, тенис, волейбол, борба и др. Някои средно рискови спортове, отбелязва Пресмън, мога да се считат за високо рискови за хората, податливи изключително на травми на гърба и шията. Високо рисковата категория включва аеробика, балет, футбол, гимнастика, гребане, скокове във вода, вдигане на тежести и сърфинг. Спортовете от тази последна група трябва да се избягват от хората с проблеми в гърба или шията, или да се тренират под строго наблюдение. Аеробиката или джаз-аеробиката са много популярни и могат да бъдат приятни, но често пъти включват навеждане, извиване и резки движения, които могат да влошат травмирания вече гръбнак. Така че ако искате да преминете към тази напреднала форма на упражнения, трябва да сте убедени, че сте в подходяща спортна форма.

И последното предупреждение, свързано със спортния ви режим: почивката, както и движението са съставна част от него. За да получи максимална полза от разтягането и упражненията, тялото изисква почивка и релаксация след гимнастиката, за да даде време на мускулите да се възстановят и нараснат.

Предотвратяване на вторична травма
За да се избегне травмирането на гърба, хората, които спортуват активно, трябва да спазват някои основни правила. Първо, не се претоварвайте, защото това принуждава тялото ви да реагира, както ако е в състояние на стрес. Този стрес може да се окаже прекалено силен и в резултат ще се получи травма. Определението „претоварване” естествено е различно за различните хора. Тези, които са в добра спортна форма, са в състояние да издържат на активно спортуване. Хората, прекарали заболявания на гърба, трябва да се предпазват от участие в някои спортове, тъй като тази активност може да провокира вторична травма. Избягвайте умората, която ще попречи на възможността ви да изпълнявате правилно упражненията.

Здравословното хранене е важен фактор за предотвратяване на вторичната травма. То дава възможност на тялото да се възстанови бързо от болките в областта на гърба или шията. Здравословната храна с необходимото количество калории ще предотврати инфекциите и загубата ма мускулна маса. Забележете, че хората, подложени на тежки тренировки, понякога се нуждаят от над 200% увеличение на приеманите калории. Правилната диета се състои от поне 50-60% комплексни въглехидрати, като плодове и зеленчуци, картофи, макарони и ориз, и изисква много малко или почти никакви прости въглехидрати като захар. Тези, които страдат от травми, ще се нуждаят от увеличаване с приблизително 18-20% на протеините в храната.

Информирайте се за състоянието на хранителните вещества в организма ви. Трябва да се избягва недостигът на желязо, цинк и други антиоксиданти, защото недостатъчното количество от тези вещества може да потисне способността на тялото да се лекува, да причини травми в съединителната тъкан и да продължи периода на възпаление. Добре е да приемате по 25000 IU витамин А и 30 мг цинк на ден, за да подпомогнете възстановяването на тъканите. Обикновено се препоръчва 50 мг от витамин В-комплекс на ден и минимум 1000-2000 мг витамин С. Когато приемате витамин С, не забравяйте да го разделите на порции, така че да не приемате повече от 1 г наведнъж. Калцият и магнезият в съотношение 1:1 и 10-50 мг манган на ден са допълнителни хранителни вещества, които могат да подпомогнат оздравителния процес.

Вторичните травми обикновено се появяват в резултат от неспособността на човек да изпълни правилно дадено упражнение. Много хора обичат да гледат телевизия, когато изпълняват упражненията, което ги разсейва и не им дава възможност да се концентрират върху движенията на тялото. По време на оздравителния процес е задължително да се предпазвате от упражнения, които са причинявали в миналото травми или могат да влошат сегашното ви състояние. Дайте достатъчно време на тялото си да се пренастрои към спортния режим. Важно е също така да облечете подходящо облекло за тренировките. Маратонки, които не са ви по мярка, могат да ви навредят повече, отколкото да ви наранят краката, могат да причинят множество травми на различни части от тялото, най-вече на ставите. Прекалено тесните дрехи пречат на движенията и освен това не дават възможност на потта да се изпарява.

Избягване на болката в областта на гърба и шията
За препоръчване е да предотвратим появата на травми на гърба и шията, отколкото да ги лекуваме. Първо се запознайте с правилната техника за повдигане. Въпреки че самото повдигане на тежести изглежда съвсем просто, когато е изпълнено неправилно, може да причини учудващо голям брой травми. Правилният метод включва подгъване на коленете и използване на квадрицепса и мускулите на подколянното сухожилие на краката, за да се поддържа тежестта на предмета. При това долната част на гърба е стегната.

Второ, за да се намали до минимум рискът от проблеми с шията и гърба, вижте дали можете да намалите стреса в ежедневието си. Ако това не е възможно, опитайте се да намерите форма на разтоварване, така че да не изпитвате физически влиянието му. Корекцията на стойката също е жизненоважна за предотвратяване на болките в гърба и шията. Опитайте се да избегнете отпускането и изгърбването. Хората, които подозират, че имат този проблем, трябва да направят оценка на стойката си при опитен лекар, например при мануален терапевт. И понеже повечето от травмите на гърба са причинени от проблеми със стъпалата или глезените, хората, занимаващи се със спортна дейност, като бягане или ходене, трябва да обуват подходящи обувки. Също така добре е жените да избягват постоянното носене на обувки с високи токчета.
В гимнастическия салон или вкъщи спортувайте със свободни дрехи. Когато ходите със спортен сак, не го претоварвайте и редувайте раменете, за да предотвратите дисбаланса на тежестта. Прекалената тежест предизвиква опъване в долната част на гърба, като по този начин може да причини болка или страдание, така че поддържането на спортната форма е добра профилактика  за гърба.

Ако седите или шофирате за дълъг период от време, подпирайте гърба си с цилиндрична възглавница или друго подпиращо средство. Избягвайте да седите на неудобни столове или прекалено меки мебели и се убедете, че портмонето ви не причинява дисбаланс на позата ви. Важно е често да променяте центъра на тежестта си, защото продължителното седене на едно място може да доведе до травма. И най-накрая избягвайте да кръстосвате краката си за дълъг период от време, вместо да заемете изправена поза с крака, опрени  на пода.
Хората, които са имали проблеми с гърба в миналото, не могат да седят повече от половин час, без да се раздвижат.
Когато искате да се изправите от седящо положение, може да изпълните следната процедура, която ще ви предпази от появата на силна болка. Първо, преместете се внимателно към края на стола, като поставите единия крак пред другия. Използвайте четириглавия мускул и подколянното сухожилие на краката си, за да се повдигнете, не се навеждайте напред, а поддържайте вертикално центъра на тежестта си, когато ставате.

Шофирането може лесно да влоши състоянието на травмирания вече гръбнак. По тази причина, ако чувствате болка в гърба, стойте далеч от автомобила. Ако се налага да шофирате, приближете седалката възможно най-близо до волана, за да позволите на коленете да се повдигат над таза. След като шофирате тридесет минути, трябва да отбиете встрани, за да раздвижите тялото си. В минутите на почивка пътниците, страдащи от болки в гърба, трябва да лягат на задната седалка, да свият коленете си и да отпуснат тялото си.

Когато избират матрак, страдащите от болки в гърба трябва да избягват много твърдите, както и прекалено меките матраци и водните легла. Матракът със средна твърдост отговаря най-добре на нуждите ви. Сутрин трябва да придвижвате тялото си до края на леглото, да се преместите на една страна, да спуснете колете си надолу и да поставите внимателно стъпалата се на пода, внимателно да седнете и накрая да се изправите, като използвате гореописаната техника. Не се навеждайте в кръста, когато се изправяте, тъй като това движение е съдбоносно за травмирания гръб.

Преглед на лечението
Хората, които следват препоръките на лекаря, се възстановяват по-бързо от болките в гърба и имат по-малко рецидиви.
Хирургичната операция трябва да се използва само ако всички други начини за лекуване на болката са се оказали безуспешни.
Освен конвенционалните лекари значителна полза в лечението на страдащите от болки в областта на шията могат да окажат и иглотерапевтите и мануалните терапевти.
Техниката „Александър” може да бъде полезна при рехабилитацията след травма.
Оказването на първа помощ веднага след травмирането може да предотврати възпалението и да намали болката.
За да се предотврати повторното травмиране, спортистите не бива да забравят да починат, да не се пренапрягат и да изпълняват упражненията правилно.
Хранете с качествена храна ускорява оздравителния процес.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.