Бяс

бясБяс (Хидрофобия)

Бясът е заболяване, причинявано от вирус, който атакува имунната система и се пренася чрез слюнка. Наименованието му хидрофобия се дължи на непоносимостта към водата, която изпитват хората или животните с това заболяване.

Предупреждение! Това е опасно и фатално заболяване. Пренася се чрез ухапване от животно: куче, плъх, котка и др.

бясСимптоми: лека температура, загуба на  апетит, главоболие, повишена активност, различни смущения, а в някои случаи и спазми. Човек изпитва силна жажда, но когато се опита да пие вода, в гърлото се появяват силни и болезнени спазми, които му пречат да пие, за да утоли жаждата си. Точно поради тази причина заболяването се нарича още и хидрофобия. Други симптоми са парализа на лицето и на очните мускули. Двадесет дни след появата на симптомите, човек изпада в кома, след което умира.
Инкубационният период на вируса на бяса е от 9 дни до няколко месеца.

bqsПрепоръчвано лечение (при ухапване от животно):
1.   Наблюдавайте животното! Ако то стане много неспокойно или тъжно, реагира силно, когато пие вода и/или отделя много слюнка и няма апетит, понякога подивява или полудява, или ако умре след 5 до 7 дни, животното може и да има бяс.
Ако човек усеща сърбене или болка в ухапаното място, трудно преглъща и отделя голямо количество плътна слюнка, с редуващи се пристъпи на спокойствие и безпокойство, или получава конвулсии, бъдете внимателни, защото той или тя може да имат бяс!
2.   Дръжте животното вързано 8 до 10 дни, за да го наблюдавате! Ако е възможно, заведете го в кучкарник или в Медицински център за преглед. В случай на ухапване, промийте раната с течен сапун с Алое Вера и пероксид. Не я превързвайте и я мажете с Алое Вера крем с прополис или Алое Вера Джели, или пръскайте с Аloe First.

Rabies13. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, усилва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден в продължение на 10 дни (по 2 таблетки с храната).
4. Ако забележите нещо подозрително около животното, което ви е ухапало и не можете да го заведете на преглед, самите вие отидете в Медицински център, за да ви направят ваксина против бяс и тетанус. Ако ваксината ви е направена преди появата на симптомите, може и да се възстановите. След появата на симптомите обаче, бясът вече не може да бъде спрян и е възможно да умрете.
5. Витамин-С; мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.