Бременност

бременностPregnancy – Бременност
Консултирайте се с вашия лекар!

a) Гадене
б) Болки в гърба (гръбначния стълб)
в) Диспепсия, подуване и запек
г)  Газове и разстроен стомах
д) Болки в слабините
е) Хемороиди
ж) Болки под лъжичката
з)  Безсъние
и) Спазми в краката и болки в стомаха
й) Спонтанен аборт (помятане)
к) Личностни промени след раждане (депресия)
л) Кожни проблеми
м) Стрии по корема
н) Кървене по време на бременност
По време на бременност е много важно майката да поддържа добро здраве, в противен случай може да навреди както на себе си, така и на бебето.
Най-разпространените симптоми по време на бременност са:

а) Гадене
По-голямата част от жените повръщат или им се гади през първите 3 месеца от бремеността, 14 до 15 седмици. Тези симптоми изчезват след 4-тия месец, макар че могат и да продължат в някои случаи.
Гаденето вероятно се дължи на увеличаването на хормоните Естроген и Прогестерон. Спадането на артериалното налягане също може да предизвика гадене.
Следните насоки могат да ви помогнат, за да контролирате гаденето:
Релаксирайте, почивайте и взимайте минерали, Пчелен полен и пийте вода. Тъй като гаденето се усеща главно в сутрешните часове, хапвайте  бисквитка или парче препечен хляб.
Хранете се по-често и по-малко, вместо много и наведнъж.
Опитайте се да не консумирате сладки неща (бонбони) и храни с високо съдържание на мазнини.
Правете физически упражнения ежедневно.
Ако не можете да контролирате гаденето, не си предписвайте сами лечение, защото можете да изложите на риск здравето на вашето бебе. Консултирайте се с вашия лекар!
бременностб) Болки в гърба
Те могат да се дължат на няколко причини: Проблеми с гръбначния стълб

Ако бременността е на не по-малко от 3,5 месеца и имате вагинално кръвотечение или болки ниско долу в кръста или слабините, спешно потърсете лекар. Може да става дума за извънматочна бременност.
В края на термина за раждане, наднорменото тегло може да доведе до разкъсване на сухожилия в гръбначния стълб и до болки. Използвайте за опора колан (пояс).
Увеличената матка може да притисне някой нерв, например седалищния, и да доведе до болки ниско в кръста. Прави се акупресура на гръбначния стълб.
Следното също се препоръчва: Не носете обувки с висок ток; Не стойте прави в едно и също положение дълго време; Не вдигайте тежки неща; Спете на удобен матрак.
При болки, втривайте в съответното място Алое Вера загряващ лосион с Евкалиптово масло. Практикувайте дълбока релаксация и Хатха йога.
в) Диспепсия, киселини в стомаха, подуване и запек:
Диспепсията (киселинно стомашно разстройство) се предизвиква от притока на стомашни киселини към хранопровода при нарастването на плода в матката, който притиска стомаха и кара киселините да се изкачват нагоре. Причина може да бъде също подуването и запекът.

Препоръчва се следното:
Ходете пеш най-мало половин час на ден.
След хранене спете в полуседнало положение.
Консумирайте пресни плодове и зеленчуци, съдържащи растителни влакна, колкото е възможно повече.
Хранете се умерено.
Ако горепосочените проблеми се проявяват през нощта, изпивайте 1 чаша прясно мляко, преди да си легнете.
Пийте по 8 чаши течности на ден, като добавяте Алое Вера гел (30 мин. преди хранене).
Консумирайте пълнозърнени храни.
г) Газове и нарушено храносмилане
Това са типични симптоми по време на бременност.
Проверете кои храни или комбинация от храни водят до появата на газове.
Хранете се по 4-5 пъти на ден, като изяждате по-малки количества храна, вместо 3 основни хранения, съдържащи големи количества храна.
Дъвчете храната бавно.
Приготвяйте храната по-бързо.
Ходете пеш по 1 – 2 км на ден. Това ще подобри храносмилането и ще елиниминира газовете.
д) Пронизваща болка в слабините
През последните месеци от бременността тялото задържа повече течности от обикновено. Болката в слабините се дължи главно на задържането на течности и повишаването на кръвното налягане.

Препоръчвано лечение:
Ограничете консумацията на сол.
Взимайте някакъв природен диуретик.
Не стойте прави дълго време, особено ако имате разширени вени. Натискът върху долната част на тялото ви се увеличава при стоене прав.
За елиминиране на болката помагат ежедневните физически упражнения, дълбокото дишане и лягането на една страна за кратко време.
е) Хемороиди (Вижте: Хемороиди)
ж) Болки под лъжичката
Неправилното храносмилане е често срещано по време на бременност, ето защо препоръчваме:
– Отстранете от трапезата мазнините, пикантните подправки, алкохола, кафето и газираните напитки. Пийте прясно мляко преди всяко хранене, за да  покриете стените на стомаха и никога не преяждайте.
з) Безсъние (Вижте: Безсъние)
и) Спазми в краката (Вижте: Спазми, Болки в мускулите и Ревматизъм, както и Пронизваща болка в слабините в този раздел).
й) Спонтанен аборт
Може да се дължи на много неща, някои от които са:
неподходящи, изморителни или твърде много физически упражнения
емоционални проблеми.
лошо хранене
нарушения във функционирането на жлезите и инфекции.
Препоръчвано лечение: Балансирана диета, за която можете да прочетете в последната подточка.
к) Личностни промени след раждане.
Раждането на дете е обикновено травмираща ситуация, водеща до абсолютно разбалансирано органично и емоционално състояние на майката. Новороденото коренно променя живота на семейната двойка.

Препоръка:
Тази ситуация е придружена от дълбока хормонална, метаболитна и хранителна промяна, които изискват правилно хранене, за да се избегне недостигът на някои хранителни вещества. Освен психическата подкрепа и разбирането от страна на другите членове на семейството, се препоръчва следното: Взимайте витамини, особено В-комплекс и Желязо (недостигът на желязо може да доведе до анемия, а тя от своя страна до раздразнителност и изтощение). Добре е в този случай да се вземат някои хормони, малки количества Пчелно млечице и Ginseng.
л) Кожни проблеми

Препоръчва се следното:
За тъмните петна по лицето и червените белези, консумирайте храни с високо съдържание на Фолиева киселина или витамини В-комплекс, които се съдържат в зеленчуците със зелени листа, например в марулята, също в бирената мая, портокаловия сок, броколите, картофите и пшеничните трици, както и в Пчелното млечице.
При суха кожа на лицето и тялото използвайте овлажняващ крем с Алое Вера и пийте много вода (8-10 чаши на ден) с добавка на Алое Вера гел.
Хормоналният дисбаланс причинява серия от промени в кожата. Тя става или по-суха, или по-мазна, появяват се петна или някакви други промени. Това обикновено се случва през първите месеци от бременността.

м) Стрии по корема
Появяват се, защото кожата на корема се разтяга много бързо. За нещастие стриите понякога остават за цял живот. Следните препоръки могат да ви предпазят:
1. Взимайте големи количества Цинк (30 до 50 мг.) и мултиминерали (6 таблетки на ден).
2. Направете следното: Смесете 1/2  кафеена чашка чисто Алое Вера Джели с 1/2 кафеена чашка зехтин. Добавете 10 капсули витамини А и Е. Разбъркайте всичко в малка купичка и се мажете с получената смес всеки път след къпане, докато трае бременността. Съхранявайте на хладно!
н) Кървене по време на бременност
Ако кървенето се появи след 7-мия месец от бременността, то може да се дължи на разделянето на плацентата и матката. Легнете, почивайте и се консултирайте с вашия лекар!

Препоръчвано лечение:
Ако бременността ви е на не повече от 12 седмици и чувствате спазми или болки в коремната област, може да става дума за извънматочна бременност. Препоръчват се хормони или Пчелно млечице с Ginseng, както и абсолютна почивка. Консултирайте се с вашия лекар!
Понякога този проблем възниква поради липсата на здрава опора за зародиша (плода), дължаща се на разхлабване шийката на матката, основният мускул, който предпазва плода от преждевременно раждане, т.е. преди да се е развил напълно. Разхлабването може да е резултат от възпаление, инфекция и др. При силно вагинално кръвотечение взимайте витамин К.
Консултирайте се с вашия лекар!
Ако не се погрижите за този проблем, той може да предизвика спонтанен аборт, ето защо се препоръчва пълна почивка на легло. В много от случаите се налага корекция на хормоналния дисбаланс, затова се препоръчва да се взима Пчелно млечице и определени хормони, предписани от вашия лекар.

о) За правилно протичане на бременността
Избягвайте всякакви лекарства, антихистамини, “опиати”, газирани напитки, кафе, алкохол, цигари, както и всички изкуствени подсладители. Тези препоръки са важни за безопасността на бебето, тъй като всичко изброено дотук може да увреди здравето му, достигайки до него чрез кръвта на майката.
По време на бременност трябва да се прилага възможно най-добрата диета. Нероденото дете се нуждае от големи количества хранителни вещества, за да се развива правилно.
Бъдете внимателни! Консултирайте се периодично с вашия лекар, тъй като всеки новопоявил се проблем може да се реши по-лесно, а освен това търсете съвета му относно всички добавки и медикаменти, които сте решили да вземате.
За правилно хранене на майката препоръчваме следното:

Важни добавки:
1.Алое Вера нектар; хранителен, подобрява храносмилането, осигурява енергия, регенерира клетките.
2. Хранителен шейк; съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.
3.Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото.
4.Пчелен полен  и/или Люцерна (има я в “Зелени поля”); съдържа мултивитамини, мултиминерали, осигурява енергия.
Допълнителна помощ:
5.Витамин-С; мощен антиоксидант, укрепва имунната система.
6.Витамин Е; мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан, подобрява кръвообращението.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.