Урогенитална трихомоназа – заболяване на пикочо-половата система на мъжа и жената

урогенитална трихомоназаУрогенитална трихомоназа
Трихомоназата е полово предаване протозооза с остро и хронично протичане с увреждане на пикочо-половата система на жената и мъжа. Причинителят е едноклетъчен паразит Trichomoniasis urogenitalis. Паразитира в гениталната система – във влагалището на жената и уретрата на мъжа. Той е типичен анаероб и предпочита среда богата на въглехидрати. Размножават се безполово чрез надлъжно делене. Има крушовидна, овална или окръглена форма. В предната част на тялото се намира овално ядро с малка кариозома и базални телца.

 

Биологичен цикъл. Съществува само като трофозоит и не образува цисти. Паразитът е типичен факултативен анаероб. Храни се чрез цистома (клетъчен устен отвор). Най-подходящата среда за развитието му е киселата с pH от 5,8 до 6,5 и температура 35-37 градуса. Размножава се безполово чрез просто надлъжно деления. В гостоприемните може да се храни 2 и повече години.

 

Епидемиология. Източник на инфекцията е болния човек или здравия носител. Механизмът на заразяване е полово-контактен. При жените може и безполово (замърсено бельо, общи тоалетни принадлежности, от майка на дете).

Мъжете са носители. Като се разклати имунитетa, те отиват в простата и предизвикват възпалителен процес и след това се появяват с*ексуални смущения.

 

трихомоназаКлинична картина. Инкубационният период е средно около 10 дена. Клиничната картина се проявява в зависимост от локализацията на трихомоназата. При жените се появява жълто-зеленикаво течение с лоша миризма, което продължава една седмица след което намалява и става с белезникав цвят, сърбеж, парене. Влагалището е възпалено и е болезнено при допир.

При мъжете заболяването обикновено протича безсимптомно или като лек, хронично рецидивиращ уретрит. Болните имат леко парене и сърбеж. Уретралният секрет е оскъден, рядък, с мръснобелезникъв цвят.

 

Диагностика.

Материал за изследване: влагалищно съдържимо, уретрален ексудат, простатен експримат, еякулат, урина и кръвен серум.

Методи за изследване:

1. Микроскопски:

  • нативен препарат – на предметно стъкло се поставя капка топъл физиологичен разтвор и капка от изследвания материал, покриват се с покривно стъкло и се микроскопира на увеличение 10х10. Търсят се подвижни трихомони

 

2. Оцветителни:

  • по Романовски-Гимза – върху добре почистено предметно стъкло се прави намазка от изследвания материал, изсушава се на стайна температура, след което се фиксира в метилов или етилов алкохол за 5-10 мин. След изсъхване фиксирания препарат се залива с бота на Романовски-Гимза, като оцветяването трае от 30 до 60 мин. Ядрото на паразита се оцветява в червено-виолетово, камшичетата, ондулиращата мембрана и аксостила са розово-червени, а цитоплазмата – синя.
  • С 1% разтвор на метиленово синьо – ядрото е обагрено в наситено синьо, цитоплазмата е светло-синя, а вакуолата безцветна
  • По Хайдендейн паразита е оцветен в черносива гама

 

3. Културелни – от материала за изследване се прави посявка върху хранителни среди (TV-4, Тримед, CPLM и др.)

4. Имунологични – Прилагат се РИФ, РПХА, ЕLISA и др.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.