Травми

Основното обаче е, че много от нас страдат от многостранен натиск всеки ден. Има стрес от нещастна връзка, лошо здраве, работа, пътуване или близко съжителство с прекалено много хора,недостиг на време, поемане на прекалено много отговорности и задания, свързани с работата. Ако се оставят без наблюдение, тези стресови ситуации могат да доведат до широка гама физически заболявания, високо кръвно налягане, затлъстяване и безсъние.

Продължителният стрес може да доведе до състояние на травма. Физическата и емоционалната травма може да е предизвикана от катастрофа, заболяване или лично преживяване. Дори мускулите и тъканите да заздравеят напълно, симптомите на травмата все още могат да присъстват.

травмиЛечение и Хранене
През периодите на стрес и възстановяване след травма особено важно е да подходите правилно към начина си на хранене. Диетата ви трябва да е богата на целулоза и пълноценна храна. Стресът сгъстява кръвта, затова храните трябва да имат разреждащ ефект, като джинджифил, чесън и пъпеш.

С най-добро антистресово действие са витамините В-комплекс. Един от тях, патентованата киселина, е особено важен и бързо се изчерпва при стресова ситуация. Голямото количество витамин С също е от значение заради антиоксидантното му действие, помагащо на тялото да се справи със стресовите ситуации. Необходимите допълнителни количества минерали са цинк, калий, магнезий и хром.

Въпреки че е добре да се приемат хранителни добавки, много по-важно е да се консумират храни, богати на тези хранителни вещества. Например броколи и зелено зеле. Те са добри източници на пантотенова киселина. Червените чушки, ягодите и зеленото зеле са богати на витамин С. При хранене или пиене на сок от богатите на витамин С цитрусови плодове оставяйте по малко от бялата вътрешна обвивка заради биофлавоноидите, които съдържа. Джинджифилът, магданозът и морковите са богати на цинк, докато зеленото зеле съдържа много магнезий. Бананите и спанакът съдържат калий. Тъмнозелените, оранжевите и червените плодове и зеленчуци са богати на бетакаротин. По-концентрирани източници на тези вещества се получават от изстискването на плодовете и зеленчуците.

Шери Колбърн, препоръчва приемането на сокове, богати на минерални вещества и много калий. Тя предлага комбинирането на шепа спанак и магданоз с моркови и целина. За да се получи повече магнезий, Колбърн препоръчва комбинирането на скилидка чесън с магданоз, моркови и целина.

травмиБиологична обратна връзка.
При лечението на жертвите на травмата забележителни резултати може да покаже биологичната обратна връзка. Често пъти пациентите изпитват понижена мускулна пластичност и стягане на мускулите в участък, противоположен на травмирания. С помощта на компютъризирани EMG – инструменти специалистът може да анализира мускулите и да открие сигнали за асиметрично движение, което е типично за пациентите, претърпели травма. След това с повтарящи се коригиращи упражнения пациентът възстановява способността си да се движи симетрично.

Пречистване от посттравматичните неразположения.
Това е традиционна церемония, практикувана от коренните жители на Америка и позната сред обществеността като пречистваща колиба. Терминът пречистване се предпочита, независимо че става дума в крайна сметка за действително изпотяване. Изпитването на опустошенията на войната отчуждава човека. Пречистващата церемония му помага да възстанови самочувствието си. Първите американци са използвали този ритуал, за да помогнат на войните си. Той е добре познат на Джордж Амиот от резервата „Пайн Ридж“. Амиот е служил във Виетнам и е имал премеждие, близко до смъртта. След завръщането си е търсил начини да възстанови наранената си душа. Старейшините на племето лакота го насочили към западната медицина и традиционното племенно лечение. Днес д-р Амиот се е специализирал в оказването на помощ на ветераните да превъзмогнат посттравматичния стрес, или както сме свикнали да казваме – да се преборят с умората. Интересното е, че Амиот постигна успех, а стандартната програма за ветераните пропадна. Учудените западни лекари го запитаха за причините на успеха му. Амиот изтъкна, че лечението не е само на физическо ниво.

лечение на травмиЛечението преминава на физическо, психическо и духовно ниво. Лекарят трябва да вземе и трите аспекта под внимание, за да постигне оптимален успех. Това е нещо, което западната медицина не прави.

Друг индианец, извършил подобна работа, е Джон Джоузеф, шаман от племето чайнук и фелдшер в щата Вашингтон. Джоузеф смята, че на война хората губят душевността си и уединението в „индианска колиба“ представлява безопасно за тях място, където отново могат да я намерят. Всичко казано в колибата си остава там. Нищо не се повтаря извън нея. Това дава реалната възможност на човек да прочисти сърцето си и да „изгори мислите си“. Ефектът е чудесен и дълготраен, казва Джоузеф. Щом веднъж хората си възвърнат душевността, изчезват физическите им страдания. Те започват да се грижат за личната си хигиена и облеклото си. И нещо още по-важно: начинът им на мислене става по-стабилен, без постоянни натрапчиви мисли. Сънят им се нормализира. Пречистването, казано накратко, прави живота по-свързан и успокоява душата им.

Какво да се избягва?
Важно е да не се употребяват храни, изтощаващи организма, като захари, извличащи хрома, а също така и кофеин, алкохол и свободно продаващите се лекарства. Много от медикаментите облекчават състоянието за кратък период от време, но за сметка на това отслабват организма и влошават стреса и травмата.

Преглед на леченията.
При стрес или травма от особено значение е да се ядат храни, богати на витамини, минерали и ензими, подхранващи имунната система и даващи здраве.
След като стресът сгъстява кръвта, трябва да се ядат храни, които я разреждат, а това са джинджифил, чесън и пъпеш.
След травма биологичната обратна връзка може да помогне на тялото да възвърне нормалната си функция.
Прочистващата церемония на коренните американски жители помага на тези, които страдат от посттравматични неразположения.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.