Предменструален синдром

предменструален синдромМного години предмеснструалният синдром не се е считал от традиционната медицинска общественост за остро клинично заболяване. За жените, страдащи от ПМС, се е смятало, че симптомите им са въображаеми и понякога са диагностицирани като психически неразположения. В годините 1920-1950 на жените с този проблем е била предписвана дори шокова терапия, докато по-съвременните лечения включват валиум и прозак. За щастие сега медицината признава ПМС за действително клинично заболяване и в момента могат да се намерят по-ефикасни лекарства за облекчаване на неговите симптоми.

Симптоми
Предменструалният синдром се характеризира с широк обхват симптоми, като всяка жена чувства проблема по различен начин. Най-честите симптоми са подуване, главоболие, схващания, задържане на течности и болки в долната част на гърба. Други са чувствителност на гърдите, желание за сладко, акне, както и депресия, безсъние, нервност, смяна на настроенията, раздразнителност, разсеяност, проблеми с паметта. Докато диагностиката на повечето други заболявания се състои в разпознаване на специфичните симптоми, определянето на ПМС зависи основно от времето, в което те се проявяват. Специфичното е, че симптомите на ПМС се появяват няколко дни преди началото на менструацията и обикновено изчезват 48 часа след нейното настъпване.

Лечение
Обикновеният медицински подход към ПМС включва предписването на лекарства. И както се случва винаги в такива случаи, продължителната им употреба води до нежелани странични въздействия. Някои лекари, които считат, че ПМС се появява в резултат на дисбаланса между прогестерона и естрогена, предписват прогестеронови добавки. Въпреки че това лечение регулира хормоналните нива в организма, то не премахва истинската причина за проблема.

Алтернативната медицина предлага лечение на нарушеното равновесие. Според нея излишните количества естроген в тялото могат да са продукт на неправилната функция на черния дроб, състояние, което може да се лекува ефикасно чрез ограничаването на богатите на естроген храни и подобряването на спортните навици.

ПМСДиета и хранителни добавки
Здравословната диета е действителния ключ към предотвратяването на борбата с ПМС. Жените, страдащи от ПМС, трябва да консумират храни, богати на въглехидрати и комплексни въглехидрати, и да закусват между основните хранения, за да стабилизират нивата на кръвната си захар и да облекчат симптоми. Полезни могат да бъдат студените зелени храни, като салатите.

Храната трябва да е възможно най-чиста. Храните, замърсени с пестициди, синтетичните добавки, лекарствата и химическите вещества в околната среда повишават нивото на естроген в кръвта, като създават дефицит на прогестерон и провокират ПМС. Тази храна трябва да е екологично чиста и непреработена, доколкото това е възможно. Излишният естроген в организма може да е резултат от сярата, съдържаща се в животинските мазнини, или от липсата на незаменими хранителни вещества, като витамин В-комплекс, витамин С и витамин Е, които са незаменими за правилното отстраняване на ненужните хормони.

ПМССлед тежък ПМС доброто хранене може да бъде добавено с допълнителни хранителни вещества. Витамин В6, познат още като пиридоксин, служи като естествен мускулен релаксант и може да намали схващанията, свързани с ПМС. Този подвижен витамин действа и като диуретик, намалява подуването, задържането на течности и чувствителността на гърдите. Витамин В6 трябва да се приема ежедневно в дози по 200 – 400 мг през устата. Това може да е част от добавката на витамин В-комплекс. Не превишавайте предписаната доза, понеже излишното приемане от този витамин причинява невропатия или възпаление на нервите.

Магнезият, който действа добре на нервната система, облекчава неспокойството, раздразнителността, нервността, безсънието и депресията и може да е доста полезен, като се добави към храната в количества 500 – 100 мг дневно. Антиспазматичните качества на магнезият могат да намалят схващанията и болките в долната част на гърба, свързани с менструацията, и намаляват желанието за сладко. Добавянето на витамин Е – 200 – 600 единици на ден, може да помогне за намаляване на чувствителността на гърдите и е полезно за лечение на схващанията, и фиброциститни гърди, които се уголемяват преди менструация. Минералът цинк в дозировка 30 – 60 мг е полезен за намаляване на депресията и раздразнителността.

Друга позната добавка е гама линоленовата киселина (GLA). GLA е прекурсор на простагландин Е1, жизненоважен за координацията на нервната и хормоналната дейност. Тази наподобяваща хормони субстанция може да помогне за лечение на контракциите, желанието за сладка храна, мускулните спазми, промяната на настроенията, депресията, раздразнителността и чувствителността на гърдите. Обикновените източници на GLA са маслото от нощна свещ и касисът. Също така и маслото от пореч, което всъщност представлява 24% GLA. То може да бъде концентриран източник на веществото само с една капсула и е ефикасен заместител на шест капсули от масло от нощна свещ. Ежедневно може да се приемат 1000 мг масло от пореч, което доставяна организма 240 мг. GLA.

1000 мг. незаменими мастни киселини, които могат да се получат от рибено или ленено масло, помагат за продуцирането на простагландин Е3, подобна на хормон субстанция, която намалява чувствителността на гърдите. Понеже незаменимите мастни киселини от лененото семе стават жертва на готвенето, маслото може да се използва за салата или да се поставя във вече сготвената храна.

Естествените източници на прогестерон, например мексикански ямс, могат да предотвратят множество форми на рак и фиброциститни заболявания и да стабилизират хормоналното равновесие.

Изофлавоноидите са полезни вещества при промяната на настроенията, което представлява част от ПМС. Те представляват форми на фитоестроген, получен от соя и други зеленчуци, които помагат за възстановяване на хормоналното равновесие чрез участие в съревнованието за естрогенни рецептори. Когато изофлавоноидите окупират тези рецептори, неактивният естроген се отстранява от черния дроб и дебелото черво. Органични източници на изофлавоноиди са соята, бобовите, грахът, зеленият фасул, фъстъците. Те са доказали равностойността си на предписваните хормонални добавки, но без страничните им въздействия.

Упражнения
Както и при много други заболявания, упражненията ще доведат до положителна разлика и при ПМС. Изследванията показват, че редовното изпълнение на аеробични упражнения предотвратява лошото настроение, облекчава схващанията, намалява задържането на вода и ограничава желанието за сладки храни. За максимално добри резултати те трябва да се изпълняват три-четири пъти в седмицата.

Китайски билкови лекове
Китайските билки са много разнообразни. Билката лунтанксиенван е демонстрирала способността си да намалява гневните емоции, свързани с ПМС. Друга китайска билка, иао ван, помага за лечение на депресията, лошото храносмилане, подуването и лошото кръвообращение. Билковият препарат, наречен „Женска хармония“, също се употребява за подобряване на кръвообращението.

Хомеопатични лекарства
Някои хомеопатични лекарства са доказали ефикасността си в борбата с ПМС, но не трябва да се употребяват по няколко наведнъж. Ако лекарството, което сте избрали, не облекчи симптомите ви, което сте избрали, не облекчи симптомите ви, хомеопатите съветват да прекратите употребата му и да опитате друго.

Лекарството „Лашазис“ се използва за борба с много от симптомите, в това число болки в яйчниците, чувствителност на гърдите и главоболие. „Леканиум“ се прилага за лечение на подути гърди, а „Бовиста“ действа добре при стомашно-чревни симптоми, като диария. „Пулзатила“ се предписва за облекчаване на емоционалното състояние, при което жените се чувстват изоставени и се нуждаят от утешение. „Натмур“ се използва за борба с меланхолията и депресията, засилваща се от утешенията. Други симптоми, които могат да се лекуват с него, са главоболие и желание за солена храна. Силната депресия, силното обезсърчение, индиферентността и усещането, че матката е преместена и скоро може да падне, са няколко от симптомите, които хомеопатите лекуват със „Сепия“. И накрая, последното френско нововъведение е „Фоликулинум“, което смекчава симптомите на ПМС, когато се приема на седмия ден от менструалния цикъл с потенция 30 до 200с.

Рефлексотерапия
Древната рефлексна практика се основава на схващането, че по стъпалото се намират участъци, отговарящи на различни части на тялото. Като манипулират специфични части от стъпалото, рефлектотерапевтите подобряват функциите на съответните органи и жлези. Жените, ползвали рефлексотерапия, често изпитват благотворното й влияние. Често пъти рефлексотерапията е придружена с угаждане, дека музика, разсеяна светлина. Това допринася за допълнително удобство и може да доведе до облекчаване на стреса.

Според Лора Норман най-добрият начин за установяване на рефлексните точки е да се визуализира човешкото тяло върху стъпалото. Пръстите отговарят на горната част на тялото и включват точките за очите, носа, устата, ушите и мозъка, а възглавничките им – на областта на гърдите – сърце, бели дробове и бронхити. Центърът на крака представлява вътрешните органи, докато петата и глезените се свързват с областта на малкия таз и репродуктивните органи. Матката е символизирана по средата на диагонала между петата и глезенната кост. Тя може да се лекува, като се опипва с палец вътрешната част на глезена. Придвижването на палеца кръгообразно и опипването в близост до точката на матката може да помогне за облекчаването на ПМС.

Рефлексотерапевтът може да ви покаже как да манипулиране другите репродуктивни органи и техните рефлексни точки. Освен това масажирането на останалата част от стъпалото е благотворно при лечението на ПМС, защото всички системи в тялото ежедневно при лечението на ПМС, защото всички системи в тялото ежедневно си взаимодействат. Общата релаксация се подобрява, като се прекарат пръстите по стъпалото. Макар че рефлексотерапията е най-ефикасна, когато се практикува три или четири дни преди началото на менструацията, тя може да се използва и по време на менструация, и след нейното приключване.

Акупресура
Друг начин за справяне с ПМС е въздействието върху естествените точки на тялото. Поставете ръка на 8 см под тазовата кост по посока на крака и с пръсти напипайте чувствителната точка. Когато установите мястото, започнете масаж на терапия. Ако точката е прекалено чувствителна към манипулацията, масажирайте областта под и над нея. Тази процедура може да се приложи и от външната страна на глезена и средата между петата и глезенната кост. Ще напомним още веднъж, че ако тази точка е прекалено деликатна, трябва да се масажират прилежащите участъци.

Какво да се избягва?
Избягването на кофеин, алкохол и захар е добре за всички и особено за страдащите от ПМС. Понеже е възможно много от жертвите на ПМС да страдат и от хипогликемия, приемането на захар трябва да се ограничи, за да не се получават колебания в нивата на кръвната захар. Когато се приемат големи количества захар, нивото на кръвната захар драстично нараства и организмът е принуден да отговори с бързото му намаляване. В резултат се появява спад в настроението и енергията.

Клиничните изследвания доказват връзката между консумацията на кофеин и чувствителността на гърдите и безсънието. Трябва да се ограничи и консумацията на млечни продукти поради склонността им да увеличават нивата на естрогена в организма. Повишеният естроген може да доведе до липса на  прогестерон и по този начин да предизвика ПМС. Лютите, пикантните или киселите храни трябва да се избягват от жените, страдащи от ПМС. Те също трябва да се пазят и от храни, съдържащи натрий и скорбяла.

Преглед на леченията
Здравословната храна, която е бедна на животински продукти и включва закуски, зелени салати и бобови, действа за намаляване на ПМС.

Можете да намерите китайски билки, които да лекуват ПМС.
Хомеопатичните лекарства се отнасят за определени оплаквания и са доказали ефикасността си при ПМС.
Изследванията показват, че редовните тренировки могат да предотвратят промяната в настроенията, да облекчат схващанията, да намалят задържането на течности и да ограничат желанието за сладки храни.
Рефлексотерапията и акупресурата са манипулативни техники, които облекчават ПМС.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.