Пародонтоза

Здравите венци са розови и не кървят, но това е рядкост. В действителност 75% от населението страдат от заболявания на венците, най-често от гингивити и пародонтоза. За съжаление в повечето случаи пародонтозата преминава незабелязано и прогресира бавно в течение на годините. Ето защо е важно да се разбере какво точно е заболяването на венците, как протича и как трябва да се предотврати или лекува.

Видове пародонтозни заболявания:

пародонтозаГингивити
Гингивитът е инфекция на венците, обикновено свързана с лошата хигиена и с натрупването на бактериална плака по зъбите. Остатъците от храна, бактериите и нормалното подменяне на клетките създават лепкави отлагания, които се натрупват по венците и около шийките на зъбите във вид на тънък бял слой. Ако не се отстрани, тази бактериална плака се втвърдява и се превръща в зъбен камък, който не може да се отстрани с четка. Това затруднява премахването на бактериите, които причиняват подути, инфектирани и кървящи венци. Понякога камъкът се отлага в тези джобове и създава среда, водеща до развитието на гингивит.

Гингивитът може да се получи по няколко причини – лошо поставени пломби, постоянно дишане през устата, определени заболявания, като диабет и левкемия, и липса на витамини. Освен това бактериалните образувания в устата могат да са резултат от прекалената употреба на меки и лепкави храни, нещо обичайно за американския начин на хранене.

пародонтозаПародонтози
Докато гингивитите са лечими, пациентите, които пренебрегват проблема, могат да допуснат развитието на пародонтоза, причиняваща необратима загуба на костно вещество. Според американската академия по пародонтоза 32 милиона американци страдат от това заболяване. При хората над 35 години пародонтозата е водеща причина за загубата на зъбите.

Ако пациентът с гингивит остави на спокойствие бактериите в устата си, то техните колонии ще станат по-плътни, в резултат на което все по-малко кислород ще достига до здравословните бактерии. Анаеробните бактерии започват да се размножават. Те са високо патогенни и резултатът е дегенерация на лигавицата и разрушаване на костите.

Съществуват сериозни причини хората да развият пародонтоза. На първо място може да се посочи тютюнопушенето, както и дъвченето на тютюн. Освен това лошо поставените мостове, пломби, коронки спомагат за размножаването на вредните бактерии. Лошата зъбна хигиена също води до пародонтоза. Значително влияние върху заболяването оказва храната. Изследванията показват, че пародонтозата не е била така разпространена сред примитивните цивилизации, както днес. Без съмнение това се дължи на голямото присъствие в съвременното хранене на рафинирани храни, като бяло брашно и бяла захар. Освен това съвременните хора живеят по-дълго и зъбите им са изложени по-дълго време на влиянието на различни организми. Затова е от особено значение да се грижим добре за венците си и да си създадем още от ранна възраст хигиенни навици.

Симптоми
Тъй като заболяванията на венците прогресират спокойно, някои хора могат дори да не усетят никакъв симптом, а други ще отчитат малките промени, проявяващи се на определени етапи. Както отбелязахме по-рано, когато човек е здрав, венците са светлорозови, много твърди и не кървят. С натрупването на плаката на границата с венеца се появява бяло покритие и до пет дни се проявява гингивит. През този предварителен стадий на заболяването венците по-често кървят, и то най-вече сутрин, при миене на зъбите или при отхапване на нещо твърдо. Освен това венците показват възпалителен процес, изразяващ се в подуване, зачервяване, топлина, нефункциониране и чувствителност. Понякога в устата се получава особен вкус и мирис.

С хронифицирането на заболяването може да се появи синкаво или лилаво оцветяване. Ако болестта не се лекува в началния стадий, венецът може да започне да намалява. Тогава може да се влоши кървенето. Понякога обаче то спира. Джобовете се появяват и задълбочават до 6-8 мм, а може и повече. Продължителната загуба на костно вещество причинява появата на свободно пространство между зъбите и евентуално постоянна загуба на зъби.

Лечение
Съществуват две основни традиционни лечения на пародонтоза. Едното е операция, при която се изрязва част от венеца и се оформят някои от костите. Целта е регенериране на тъканта.

Вторият подход е антибактериалната терапия. Тя включва дълговременна промяна на поведението с придържане към подсилена самопочистваща програма, която значително може да подобри здравето на венците. Много от пациентите, използвали този подход, съобщават за голям успех. Те отбелязват, че венците им вече не кървят, когато се мият зъбите. След известно време венците престават да намаляват и стават по-твърди. Тогава бактериалната инфекция намалява и сигурността на зъбите става по-голяма. Постепенно възпалението изчезва, болката намалява и инфекцията се овладява.

Разбира се, профилактиката е най-добрият подход за предпазване от заболяване на венците. Много може да бъде направено в тома отношение – миене на зъбите, почистване със специални конци, изплакване и редовно почистване на зъбния камък при стоматолог. Много от стоматолозите вярват, че профилактиката може да унищожи вредните бактерии още в самото начало на заболяването на венците, а при напреднал стадий отстраняването им става по-трудно заради токсините, отложени под повърхността на венците. Джобовете с дълбочина над 10 мм. трябва да се третират със специален апликатор за почистване на дълбоките джобове. Днес достъпен за широката публика е типът апликатор с безопасна пара под ниско налягане, който се използва за измиване на джоба с антисептичен разтвор, съдържащ водороден прекис или сол.

Препоръчват се няколко естествени антисептици за изплакване въз основа на свойството им да отстраняват пародонтозните бактерии. Един от тях е билкова вода за уста, която представлява запарка от невен, хидрастис и смирна. Когато я приготвяте, разредете билките в подходящо за вас съотношение с вода. След като се запарят, запарката се оцветява. Използвайте течността за промиване на венците, а запарените билки могат да се използват по време на миенето на зъбите. Други води за уста с доказана ефикасност са приготвени от прополис, ехинацея, чесън и масло от чаено дърво.

Содата за хляб е най-добрият унищожител на бактерии. Също може да се добави и неутрализиращото и действие спрямо отделените от бактериите киселини. Обикновено тя се разтваря във вода, а ако инфекцията е особено силна – във водороден прекис. По този начин се отстраняват и петната по зъбите. Ако се придържате към стриктното миене на зъбите, към изплакването и почистването със специални конци, можете да облекчите повърхностните инфекции и да се преборите с някои от болезнените симптоми на пародонтозата. Обаче не трябва да се предоверяваме, защото инфекциите, скрити дълбоко в джобовете на венците, могат да продължат да се развиват и да дълбаят долните слоеве на венеца.

 Много стоматолози потвърждават факта, че повърхностната профилактика не достига под 4 мм. дълбочина. Затова за препоръчване е да се обърнете към вашите холистични стоматолози или към специалистите по хигиена на устната кухина. Тогава и само тогава може да бъде овладяна пародонтозата.

Хранене
Правилното хранене е съдбоносно за предотвратяването на гингивити и пародонтоза. Пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни и целулозата трябва да са основата на менюто ви според биостоматолозите. Суровите плодове и зеленчуци са от особено значение поради свойството им да повишават ензимната дейност. Хората, които могат да приемат млечни продукти, трябва да продължат да се хранят с тях според много терапевти. Причината е, че млечните продукти доставят обилно количество калций. Най-добри са ферментиралите млечни продукти, като киселото мляко, защото поддържат здравето на червата. Препоръчва се също и кравето мляко, но хората, които не го понасят, могат да опитат с козе. Ако не понасяте изобщо млечните продукти, може да получите калций в голямо количество от листните зеленчуци, и особено от къдравото зеле и листата на глухарчето, листата на ряпата и зеленото зеле. Калцият в последните два зеленчука е не само по-лесно усвояем от този в млечните продукти, но те съдържат и други полезни хранителни вещества, включително бетакаротин, витамин А, витамин С, витамин Е, ензими и минерални вещества.

Добавки
Понякога с храната не може да се постигне добро хранене. Ако страдащият от пародонтоза не получава достатъчно количество калций с храната, добре е да приема калциеви таблетки. Пародонтозата често е придружена от проблеми с нивото на кръвната захар като хипогликемия или диабет. Това утежнява овладяването на инфекциите. Често пъти тези хора, особено страдащите от хипогликемия, е добре да допълват храната си с цинк, манган и магнезий. Магнезият и калцият са съдбоносни за костите и за изграждането на зъбите. Манганът помага за заздравяването на връзките между зъбите и венците, но често пъти е пренебрегван от традиционната и холистичната медицина. Подсилването с хром също би могло да е част от лечението; 90% от американците изпитват недостиг на този минерал. Хромът помага в транспортирането на инсулина в клетъчните митохондри, където се консумира и превръща в енергия. Микроелементите ванадий и бор са необходими за правилната костна структура, също така са важни и силицият и цинкът. Незаменимите мастни киселини улесняват транспорта на калция и магнезия през клетъчната мембрана.

Коензим Q10 е хранително вещество, използвано от японците за лечение на заболявания в устата и венците. Той е ценен антиоксидант и се намира естествено в тялото, но с напредване на възрастта постепенно изчезва, затова е полезно да се доставят от допълнителен източник. Може да се получи от сьомгата и скумрията, но тези, които не обичат риба, могат да го приемат в капсулирана форма. Препоръчваната доза е 100 мг на ден. (Макар че е безопасно за много хора, не се препоръчва приемането на коензим Q10 при бременност.)

2000 мг. чесън може да действа като естествен антибиотик. Витамин А също е полезен при пародонтозни състояния. Добавянето на витамин А трябва да започне с 100000 IU и постепенно да се намали до 25000. (Бременните жени не бива да го приемат без консултация с лекар.) Допълнителните хранителни вещества включват витамин Д, витамин Е – 400 или 600 мг., селен – 200 мг., фолиева киселина, рибофлавин и биофлавоноиди, заздравяващи капилярите. Маслото от черен дроб на треска и 1000 мг масло от нощна свещ се препоръчват на жени в менопауза заради способността им ад заздравяват костите.
Може би най-важното вещество, което трябва да се добави в храната, е витамин С, един особено ефикасен антиоксидант, когато е в комбинация с биофлавоноиди. Повечето американци не консумират необходимото количество плодове и зеленчуци и затова не получават необходимото количество от този витамин. Холистичните стоматолози и специалистите по пародонтоза често съветват пациентите си да започнат с 5000 – 10000 мг витамин С на ден и да увеличават до необходимата доза.

Алфа линоленова киселина – 300 мг.
L-цистеин – 500 мг.
Лутеин – 50 мг.
Рутин – 50 мг.
Цинков пиколинат – 30 мг.

Хомеопатия
Съществуват няколко хомеопатични лекарства, облекчаващи състоянието на венците. В ранните стадии на гингивитите, когато езикът е с налепи, трябва да се взема „Меркуриус солубулис“ 30с потенция три пъти на ден, докато в случаите, когато езикът е чиста, се третира с „Нитрикум ацидум“ 30с потенция. Ако тъканта в устата е в особено лошо състояние, може би е необходим „Кали хлорикум“ 30с потенция три пъти дневно.

Когато гингивитът прерасне в пародонтоза, все още може да се използва „Меркуриус солубулис“, но дозата трябва да е два пъти дневно 6-12с потенция. Това лечение облекчава случаите, в които пациентът страда от силно възпаление, странни вкусове, абсцеси, гнойни натрупвания в джобовете, значителна болка и лош дъх. „Кали карбоникум“ може да се използва за лечение на пародонтоза, при която джобовете във венците са чисти, без абсцес, обилно слюноотделяне, лош дъх, странен вкус, болки, блед или покрит с налеп език. „Калкареа флуорика“ се предписва от хомеопатите на пациенти, чиито зъби падат, имат проблеми с храносмилането, сух език и болезнени парещи усещания. А „Стафизагрия“ помага в случаите, характеризиращи се с черно оцветени зъби, кървене, загуба на костно вещество, кариеси и болка.

Хомеопатите предлагат също превантивно лечение на заболяванията на венците с идеята, че като не позволяват отлагането на хранителни остатъци по зъбите, могат да се предпазят от гингивити и пародонтоза. Едно лекарство за предотвратяване на образуването на зъбен камък е „Фрагария“, което трябва да се приема два тъпи на ден – потенция 6с. Това лечение помага за разтваряне на съществуващите налепи, но след като стоматологът шлифова зъбите ви, процесът е по-лесен.

Какво да се избягва?
Въпреки съществуването на известни генетични предпоставки повечето от случаите могат да бъдат предотвратени с включването на определени превантивни мерки в ежедневието ни и с избягването на някои дейности.

Понеже храненето играе съществена роля при заболяванията от този род, очевидно е важно правилното хранене. Опитайте се да избегнете рафинираните въглехидрати, алкохола и кофеина, когато това е възможно. Безалкохолните напитки също трябва да се избягват – особено тъмните на цвят, защото стимулират загубата на калций. Пушенето също улесняван появата на пародонтоза. Не забравяйте, че рафинираната захар трябва да се отстрани, тъй като поразява жизнени за имунната система функции, в това число мигрирането на белите кръвни клетки и фагоцитозата, т.е. възможността на белите кръвни клетки да унищожават бактериите и вирусите и другите причинители на инфекции. Освен това захарта може да доведе до постепенно изчерпване на минералите, необходими за здрави кости и зъби. За повечето американци е полезно да ограничат приемането на излишен фосфор. Въпреки че мнозина от нас приемат богати на калций храни, само ограничено количество от този незаменим елемент се абсорбира по естествен начин в тялото. Това се дължи на факта, че фосфорът, съдържащ се в червеното месо, безалкохолните напитки и полуфабрикатите, може да извлече калция от организма. В опита си да замени веществото, организмът извлича калция от костите и го отлага като налеп по зъбите и артериите. Идеалното хранене изисква съотношението фосфор:калций да е 4:10.

Преглед на леченията
В някои от случаите на заболяване на венците може да е наложителна операция.
От голямо значение е спазването на устната хигиена и за предотвратяването, и за лечението на пародонтозата.
Внимателният подход към заболяванията по венците включва масажирането им, докато се отстрани инфекциозният налеп. Естествените води за изплакване на устата помагат за отстраняването на вредните бактерии, а содата за хляб действа срещу инфекциите.

Храненето с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ферментирали млечни продукти действа в полза на здравите венци.
Хранителните добавки, които могат да се използват за борба с пародонтозата, са калцият, магнезият, цинкът, манганът, хромът и витамин С.
Хомеопатичните лечения в комбинация с добро хранене и редовно почистване помагат за намаляване на заболяванията на венците.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.