Паразити

паразити в тялотоМного хора имат паразити, но не знаят това, а и лекарите не ги лекуват. Често пъти, когато предпишат лечение на отделителните пътища, хроничната умора, възпалението в малкия таз, вагинитите, кандидата и други заболявания, са забравили за истинския причинител на страданията на пациентите си – паразитите. Ако страдате от заболяване, което не се лекува от предписаното лечение, трябва да отчетете възможността причината за страданието ви да са те. Последните изследвания показват, че само в САЩ от паразити страдат 7 милиона души.

Невидимите паразити могат да бъдат разделени в две категории: червеи и протозои (едноклетъчни организми). Червеите – куковидни, игловидни, кръгли, лентови или пръстеновидни, проникват в тялото и се хранят от несмляна храна, която се отлага по стените на червата.

Въпреки, че присъствието на червеи в организма води до много странични ефекти, повечето от хората са заразени от другата група – протозоите. Простата едноклетъчна структура на протозоите улеснява репродукцията им и не позволява на организма да се защитава с комплексната си защитна система. Протозоите могат да съществуват за дълъг период от време в клетките на тялото, създавайки потенциално затруднено положение за имунната система, която не е в състояние да формулира съответен отговор.

Причини
Въпреки, че пристрастията на хората към санитарните и здравните закони са широко известни, няколко са причините паразитите да продължават да ги нападат. Първо, заразяването с паразити става чрез храненето в ресторанти, където служителите не си мият ръцете преди приготвянето на храната. Ако вие или вашият интимен партньор пътувате в чужди страни, които не се придържат към строги санитарни правила, рискът да заболеете от паразитна инфекция нараства. Друг рисков фактор е пиенето на вода от замърсен водоизточник, което е обичайно за предградията и големите градове в чужбина, а и в страната. Консумацията на сурови плодове и зеленчуци и недопечено месо и бира също може да предизвика паразитна инфекция. Има случаи, в които заразата се свързва с употребата на антибиотици и имунопотискащи медикаменти заради способността им да въздействат върху червата и да създадат благоприятна за развитието на паразитите среда. Паразитите обикновено не оцеляват в здрав гостоприемник, затова фактът, че човек е заразен от паразити, означава, че нищо в отделителната му система не е в ред. И накрая, нарастването на честотата на паразитните инфекции може донякъде да е свързано с увеличеното внасяне на деликатеси.

Невинаги наличието на паразитите може да бъде определено с изследване на проби от изпражненията, защото те се закрепят за лигавицата на червата и по този начин не се отделят чрез отпадъчните продукти от тялото. Чревната биопсия също може да даде неправилни резултати, защото за изследване може да се вземат неинфектирани участъци от червата.
По-точен за установяването на присъствието на паразити е методът, описан от д-р Херман Буено. При него се използват флуоресцентни щамове за идентификация на протозои.

паразит в човешкото тялоСимптоми
Заразяването на човешкото тяло с паразити може да причини широка гама от хронични симптоми, които, ако се оставят нелекувани, могат да предизвикат други сериозни заболявания. Присъствието на паразити, оказва въздействие върху червата, причинявайки газообразуване, ненормално подуване и болка, лошо миришещи изпражнения, киселини, запек, сърбежи в аналната област, повръщане, отпуснатост и хиперактивност. Паразитите също могат да отнемат енергия от организма, изразяващо се в хронична умора. Допълнителните симптоми включват температура, нощни изпотявания, загуба на тегло, загуба на апетит, обриви, копривна треска, сърбеж, артрити и алергия, болест на Крон, колити, хранителни алергии, анемия  и безсъние. При жените паразитите могат да провокират възпаления на шийката на матката, на пелвиса и вагинити и могат да доведат до понижаване на либидото.

Електичното разнообразие на симптомите е свързано със способността на паразитите да взаимодействат с различни незаменими телесни функции. Например изследванията показват, че те са в състояние да произвеждат ензими, които разяждат чревните стени и позволяват на токсините да навлизат в други части на тялото. Също така паразитите могат ефикасно да дезориентират имунната система, създавайки ситуация, в която собствените ни защитни клетки реагират срещу здрава тъкан, и това предизвиква автоимунни заболявания.

Лечение с Билки
Употребата на билки при лечението на пациенти с паразитни инфекции е често пъти по-ефикасно от предписваните медикаменти, като Flagyl, понеже те могат да се приемат безопасно за дълъг период от време, докато продължителната зависимост от лекарства води до вредни странични въздействия. Въпреки твърденията, че лечението на хронична протозоена инфекция трябва да трае от 5 до 14 дни, чрез последните изследвания е доказано, че успешната терапия обикновено отнема няколко седмици или дори месеци.

Ежедневната консумация на суров чесън може да елиминира много щамове протозои.
Чесънът също може да се предпише под формата на сок или при клизма. Хидрастисът, който съдържа активното вещество берберин, е друга билка с антипаразитно действие. Тя е особено полезна за унищожаването на амебата Giardia lamblia. За съжаление хидрастисът за разлика от чесъна не може да се използва непрекъснато повече от месец.
Няколко капки тинктура от зелен орех, пелин, детелина, люти чушки, листа от лопен, мащерка, хининово дърво и корени от оман, добавени към пречистена вода, може да принудят паразитите да напуснат различните части от тялото.

Съществуват няколко традиционни китайски билки с доказана способност да се борят с паразитните инфекции. Билката байбу отстранява игловидните червеи от тялото, ако се добави към спирт и със сместа се напои дрехата, с която спите. Когато се консумира отвара от билката ку шен, се пречистват дебелото и правото черво и урогенителната област. Лай ван е друга китайска билка, полезна за борба с различни паразити. В това лечение може да ви помогне компетентен билкар.

Хранене и хранителни добавки
Консумацията на суров чесън, лук, хрян и сурови семки от тиква предпазват от паразитни инфекции. Освен това добавянето на магнезий, витамин В12, червени люти чушки и калций може да помогне във войната с паразитите. Някои храни в действителност могат да повишат възможността от паразитна инфекция, така че избягвайте да ги консумирате в големи количества.
Вижте по-долу: „Какво да избягваме“

Други начини за лечение
Прочистването на дебелото черво всяка седмица може да помогне за предотвратяването на паразитните инфекции, защото елиминира потенциалната хранителна среда за микроорганизмите.  Нещо повече, тази терапия води до подсилване на храносмилателната система.

Някои други начини за лечение са лечението с водороден прекис и прилагането на масло от чаен храст, ацидофилус, пробиотично хомеопатично средство 59 и колоидно сребро.

Какво да се избягва?
Винаги е добре да обръщате внимание на храната, която поемате. За да се сведе до минимум рискът от паразитни инфекции, избягвайте да ядете ракообразни – раци, омари и скариди, и избягвайте консумацията на свинско месо и продукти от свинско месо, суров бифтек и суши. Когато приготвяте суровото месо, използвайте различна дъска за рязане, защото по него се съдържат милиони паразити, които лесно могат да инфектират организма, като се предават чрез допир. Избягвайте употребата на кафе, захар, алкохол, мляко и млечни продукти, тъй като практиката показва, че те водят до отслабване на имунната система и следователно улесняват заразата от паразити. Въпреки че плодовете, медът и тофу имат значителна хранителна стойност, хората с паразитни инфекции трябва да се откажат от тези храни, за да дадат на тялото си време ефикасно да се пребори с паразитите.

За съжаление в ресторантите много често липсват добри санитарни условия, същото може да се отнася и за вашата кухня, така че ограничете храненето извън дома. Салатите и другите сурови плодове могат да бъдат особено опасни, защото не преминават през стерилизираща топлинна обработка, а и често пъти хората, които я приготвят, не си измиват ръцете добре, след като излязат от тоалетната.

При почистването на санитарния фаянс водородният прекис помага за предотвратяване на инфекциите. Много често хората само избърсват плодовете и зеленчуците със салфетка, преди да започнат да ги ядат, но това не е достатъчно, за да се отстранят паразитите. Така че плодовете трябва да се мият в разтвор на водороден прекис.

Независимо, че градските водоизточници се третират с хлор, паразитите въпреки това оживяват. Така че не консумирайте нефилтрирана чешмяна вода. И макар че спането с домашните любимци може да е удоволствие, те биха могли да имат паразити и да ги пренесат върху вас. И за да сте сигурни, че редовно отстранявате паразитите, не ходете боси, когато наоколо има животни, и не разрешавайте да лижат лицето ви или да се хранят от чинията ви. Не излизайте от тоалетната, преди да сте си измили старателно ръцете. И накрая, ако имате каквито и да е затруднения с отделителната система, решете проблема преди началото на гнилостните процеси, които създават идеална среда за хранене на паразитите.

Преглед на леченията.
Билките могат да са по-ефикасни от предписаните медикаменти за лечение на паразитните инфекции, защото могат да бъдат приемани безопасно продължителен период от време, особено чесъна.
Добавките, използвани срещу паразитни инфекции, включват магнезий, витамин В12, люти чушки и калций.
Промиването на дебелото черво помага за предотвратяване и лечение на паразитните инфекции.
За да се сведе до минимум рискът от заразяване, предпазвайте се от ракообразни, свинско месо, суров бифтек и суши.
Внимавайте със салатите, когато се храните навън.
Нефилтрираната чешмяна вода може да представлява опасност.

Share Button

5 Comments

Add a Comment
 1. БРАВО,
  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНО И АРГУМЕНТИРАНО Е НАПИСАНОТО В ТОЗИ МАТЕРИАЛ.
  ТОЧНИ ПРИЧИНИ И ТОЧНИ ТЕРАПИИ И СРЕДСТВА ЗА ОТСТАНЯВАНЕТО ИМ.
  ПОЗДРАВИ!!!

  1. Любопитко

   Много благодарим за оценката! Стараем се и дано сме полезни. Поздрави и на Вас! 🙂

 2. Заразена съм!

  1. То рядко някой не е, само където повечето не подозират. 🙂

 3. Костадин Кръстев Калугеров

  Прекрасно ,но е добре да се назовават и латинските имена на нещата все пак хората е нужно да са запознати ,когато си правят изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.