Хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза произвежда хормони, контролиращи метаболизма. Хипотиреоидизмът се появява, когато се произвеждат прекалено малко хормони, което се дължи на намалената активност на щитовидната жлеза. Състоянието често пъти остава незабелязано, изследванията обаче показват, че 20% от населението на Европа е поразено от хипотиреоидизъм.

хипотиреоидизъмСимптомите са многобройни и могат да включват хронична умора, чувство на студ през цялото време, невъзможност да се намали теглото и кожни заболявания, като екземи и акне. Освен това при това заболяване може да има и психологически момент, в частност хронична депресия, нервност и паника, както и лошо концентриране, импотентност и безплодие (намалено количество сперматозоиди). Хроничният запек, косопадът, сърцебиенето, чупливите нокти, слабостта в мускулите и болките в ставите са допълнителни симптоми. Жените често пъти имат менструални проблеми, като силно кръвотечение, болезнен или нередовен цикъл, оскъдно кръвотечение, прекъсване на менструацията, предменструален синдром и извънредно ранен или късен мензис.

Нарастването на числото на заболяванията, свързани с възрастта или имунната система, като артрити, рак, сърдечни заболявания, се наблюдава при хора с ниско съдържание на тироиден хормон.

Когато съдържанието на тироидния хормон е ниско, тялото не произвежда достатъчно топлина и крайниците му са студени. Студените пръсти на ръцете и краката и върхът на носа често са показател за недостатъчното произвеждане на топлина. Изобщо да си по-студен от другите може да означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон.

хипотиреоидизъмЛечение
Конвенционалното лечение за хипотиреоидизма често пъти е замъглено от неправилно поставени диагнози и непълно изследване. Поради огромното разнообразие на симптомите се предполагат други заболявания и така състоянието остава недиагностицирано. Например хиперхолестеролемията, прекалено високо съдържание на холестерол в кръвта, често пъти се поставя като диагноза вместо хипотиреоидизма. Лечението с диета или холестеролопонижаващи медикаменти често пъти причинява дразнене на черния дроб и не помага с нищо на неправилната функция на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът може да се причини от общо лошо хранене и най-вече недостатъчно приемане на висококачествен протеин. Флуоризацията на водата също може да потиска дейността на щитовидната жлеза. Огромните количества храна в семейства без други интереси могат да доведат до потискане на функцията на щитовидната жлеза, но това се случва извънредно рядко.

хипотиреоидизъмСтандартното лечение на хипотиреоидизъм се състои в предписването на синтетичен хормон. Естественият хормон е много по-ефикасен, но е трудно да се намери. Пациентите трябва да започнат с възможно най-ниската доза от хормона и постепенно да я увеличават. Подобрение се наблюдава след 30 дни, а пълен ефект – след 90 дни.

Някои натуропати намират препарата, наречен енергетикс, за полезен за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза. Той се състои от тирозин (рекурсор на тироксина), органичен йод (под формата на тироксин-3), витамин В2, ниациамид, цинк, хром и чернодробен концентрат. В зависимост от нуждите на пациента този препарат се дава от един до три пъти дневно по една или две таблетки. Тироидните добавки не бива да се дават за неопределено време. Щом тялото веднъж получи малка подкрепа, добре е само да започне да работи.

Аеробните упражнения могат да са допълнителна подкрепа. Редовните упражнения са за препоръчване, например едно, което да изгаря 2000 калории на седмица, като дълго ходене или интензивна активност – джогинг или каране на велосипед.

Преглед на леченията
Конвенционалният подход към хипотиреоидизма обикновено се състои в даването на синтетичен хормон.

Естественият тироиден хормон е по-ефикасен от синтетичния, но се намира по-трудно. Поддръжката на щитовидната жлеза е необходима само временно, докато жлезата сама започне да работи оптимално.

Аеробичните упражнения могат да помогнат за коригирането на това състояние.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.