Холестерол (висок холестерол)

Холестеролът и триглицеридите се пренасят в кръвния поток от частици, наречени „липопротеини носители“, които могат да бъдат с ниска или с висока плътност: LDL или HDL.

Преди около две столетия, изследователи от Университета в Тексас печелят Нобелова премия за откритието, как холестерола прониква в клетките. Те установили, че една форма на липопротеин, наречена Липопротеин с ниска плътност (LDL), отговаря за пренасянето на холестерола до клетките в артериалните стени. Този липопротеин полепва по съдовете, намиращи се на повърхността на клетките, които като химически магнити привличат частиците липопротеини с ниска плътност (LDL), а те от своя страна „изхвърлят“ холестерола във вътрешността на клетките.

Клетките на повърхността на артериите съдържат голям брой съдове, които събират холестерола. Когато количеството холестерол надвиши вместимостта им, те започват да се препълват.

холестеролДесет години по-късно, няколко изследователи от Университета във Вашингтон открили път, по който клетките могат да се освободят от този натрупал се холестерол. Един природен елемент, наречен липопротеин с висока плътност (HDL), има способността да отстранява холестерола от клетките. Холестеролът, намиращ се в клетките, полепва по този липопротеин и заедно с кръвния поток се пренася в черния дроб, където се преработва и превръща в други елементи.

Ако този клетъчен механизъм на абсорбиране и освобождаване на холестерола работи както трябва, здравословното равновесие на холестерола се запазва. Често обаче, поради клетъчната ненаситност на този мастен елемент равновесието се нарушава, което води до натрупване на холестерол в количества по-големи от необходимото.

Холестеролът и триглицеридите (мастите) се пренасят с кръвта под формата на липопротеини. Те образуват ядрото на една частица, която се състои от фосфолипиди и апопротеини, които изхвърлят холестерола във вътрешността на клетките.
Според най-новите схващания, нормалното количество холестерол трябва да е 130 пункта холестерол с ниска плътност и 70 пункта с висока, или общо 200 мг на 0,10 л кръв.

холестеролПрепоръчвано лечение:
Ако вашият лекар ви е съобщил, че имате високи стойности на холестерол или ако желаете да се предпазите от натрупване на излишен такъв, трябва да следвате следните препоръки:
1. Не забравяйте, че съществува полезен холестерол и друг, който е вреден. Би трябвало да имате 1 част полезен холестерол на всеки 2 части вреден (лош).
2. Вредният холестерол е онзи, който се отлага в артериите, запушва ги и пречи на притока на кръв.
3. Полезният холестерол помага за почистването на артериите, отнасяйки със себе си лошия холестерол до черния дроб, където ще бъде елиминиран.
4. Избягвайте консумацията на продукти с високо съдържание на холестерол като: яйчен жълтък, масло, някои черупчести (миди, стриди), животински дреболии, пилешка кожа, месо и някои млечни продукти. Животинските продукти съдържат холестерол. (Осем седмично лечение на холестерол от Robert E. Kowalsk, De. Harper and Row).
5. Не гответе с наситени мазнини, които също са много вредни за организма. Те се съдържат в много продукти, включително и в зеленчуците. По-добре е да използвате ненаситени мастни киселини като: царевично олио, зехтин, слънчогледово олио и фъстъчено масло. Авокадото съдържа полезни ненаситени мазнини.
6. Ястия. Не консумирайте ястия, богати на наситени мазнини и холестерол повече от 1 път седмично. Научете се да различавате кои храни съдържат полезни мазнини и кои – вредни.
7. Омега-3. Увеличете консумацията на рибено масло и риба, особено онази от студените северни морета като: риба тон, треска и сьомга. Маслото на тези риби е богато на ненаситени мастни киселини Омега-3.
Омега-3 съдържа 2 субстанции: (EPA) ейкоспантотенова киселина и (DHA) деоксихексанова киселина, важни елементи за понижаване нивото на лошия холестерол, както и на триглицеридите, като по този начин се намалява опсността от запушване на артериите.
8. Омега-9 и Омега-6. Консумирайте зехтин, който съдържа Омега-9 ненаситени мастни киселини от маслина, олио от пореч или иглика, богати на Омега-6. Консумацията им значително намалява вредния холестерол.
9. Фибри (растителни влакна). Доказано е, че консумацията на храни, богати на растителни влакна, главно овес и пълнозърнест ориз, помага за понижаване стойностите на холестерола.

холестеролИзвестно е, че растителните влакна стимулират функциите на храносмилателната система, което води до повишена секреция на жлъчни киселини. Те се образуват в черния дроб, благодарение на намиращия се там холестерол.

Колкото повече жлъчна киселина се секретира, толкова повече холестерол се използва от черния дроб за производството на повече жлъчни киселини. Ето защо от кръвта се извлича повече холестерол, за да бъде преобразуван в жлъчка, като по този начин количеството холестерол в кръвта намалява, а така също и холестерола, отложен в артериите.
10. Стрес. Как стресът влияе на холестерола? Лицата от тип „А“ по-лесно се поддават на стреса, отколкото лицата от тип „В“. (Тип „А“ се характеризира с раздразнителност, угриженост, тревожност, за разлика от тип „В“).

Стресът провокира серия от реакции на организма чрез симпатичната нервна система, като държи човек в състояние на непрекъсната бдителност (нащрек).

Една от тези реакции е: спазми на артериите и вените (коронарни) или на тези, които снабдяват с кръв сърдечния мускул. По време на тези контракции и поради голямото количество отложен холестерол, кръвният поток лесно се блокира, което от своя страна предизвика удар.
11. Ниацин (витамин В3). Знае се, че ниацинът взиман в дози от по 500 мг 3-6 пъти дневно, значително намалява стойностите на холестерола и триглицеридите от 15 до 30 %. В същото време, той повишава стойностите на полезния холестерол, според една статия, публикувана в списанието на Американската Медицинска Асоциация, както и в други трудове.

Д-р Франк Сакс, изследовател от Университета в Харвард предполага, че 1500 мг ниацин на ден  е количество, достатъчно за повечето хора, за да понижат стойностите на своя холестерол. Той препоръчва ниацинът да се взема по следния начин: 500 мг в продължение на една седмица заедно с вечерята. Следващата седмица се добавят още 500 мг по време на обедното хранене и още 500 мг през третата седмица по време на закуска, или общо 1500 мг.
Ако и след третата седмица не се постигне промяна в стойностите на холестерола, да се вземат още 500 мг. точно преди сън.
Тази терапия има някои странични ефекти, които са твърде незначителни, например: бодежи по кожата, главно на ръцете, гърба и гръдния кош. Кожата може да се зачерви, особено ако се излага на слънце. Всичко това е абсолютно безвредно, но все пак, преди да предприемете това лечение, консултирайте се с Вашия лекар.
12. Физически упражнения. Те не само изгарят мазнините, но намаляват и теглото. Кръвоносната и мускулната системи функционират по-добре посредством по-доброто снабдяване с кръв, което от своя страна води до по-пълно изгаряне на захарта в клетките. Така индиректно се стига до понижаване стойностите на холестерола в кръвта.
До тези изводи се е стигнало благодарение на достатъчно голям брой изследвания, като напримр онези, проведени в университетите на Калифорния и Оклахома. Физическите упражнения понижават и нивото на стреса. Когато стресът намалява, рискът от високи стойности на холестерол, също намалява. Вижте № 10 по горе.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни.

Важни добавки:
1. Омега-3, почиства артериите от холестерол; съдържа EPA и ненаситени мастни киселини: 6 капсули на ден от по 1000 мг всяка (по 2 капсули преди хранене).
2. Чесън и Лецитин, намалява холестерола и разрежда мазнините; засилва артериите: 3 до 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната).
3. Китайски Лициум, мощен антиоксидант; задържа свободните радикали; съдържа биофлавоноиди и монозахариди: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула с храната).
4. Витамин Е и витамин А (Бета-каротин); витамин Е е антикоагулант; разширява кръвоносните съдове; подобрява кръвообращението; заздравява стените на капилярите, предпазва от образуване и разтваря кръвните съсиреци. Витамин А в комбинация с витамин Е, мощен антиоксидант, възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по една капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Витамин С, мощен антиоксидант; укрепва имунната система, помага за възстановяване на телесните и артериалните тъкани: 2 до 3 таблетки на ден (по една таблетка с храната).
6. Garcinia Cambogia, съдържа HCA-hydroxycitric acid (хидроксицитрусова киселина), потиска апетита, пречи на натрупването на нежелани мазнини: 3 капсули на ден (по една капсула, 30 минути преди хранене).
7. Зехтин. Гответе със зехтин.

Препоръчвани витамини и минерали.

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг; С – 180 до 1,000 мг; Е – 600 IU; В3 (Ниацин) – 500 мг.

Минерали:
Селен – 200 микрограма; Германий – 60 мг.; Калций – 1,000 мг.; Магнезий – 500 мг.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.