Хронична умора

Умората и изтощението са проблеми, дължащи се на пълна загуба на физическа и умствена (психическа) енергия, които правят човек неспособен за каквато и да било работа.

Симптоми: загуба на апетит, апатия, недостиг на енергия, депресия, меланхолия и болки в тялото.

умораНай-чести причини са:
1. Силен стрес
2. Безсъние
3. Неправилна диета и хранене
4. Чревна инфекция

5. Диабет или EBV вирус (вид херпес)
6. Анемия
7. Хипогликемия (недостиг на захар в кръвта)

8. Хипотиреоидизъм, неправилно функциониране на щитовидната жлеза и поради това, неправилна обмяна на веществата, при която храните би трябвало да се асимилират, за да се превърнат в полезна енергия.

Препоръчвано лечение: Когато искаме бързо да повишим енергийното си ниво, първото нещо, което обикновено правим, е да си приготвим чаша силно кафе с повечко захар. Истина е, че енергията ни остро нараства, което се дължи на факта, че кафето стимулира нервната система, която дава сигнали на надбъбречните жлези да излъчат адреналин. Това кара сърцето да бие по-бързо и да пренася повече кислород до различните тъкани в тялото.

Във всяка клетка има компонент, наречен митохондрион, отговарящ за свързването на гликозата (захарта в кръвта) с кислорода, при което се получават енергия, въглероден двуокис и вода. Консумирането на кафе с рафинирана захар ще произведе енергия почти веднага и ще ви накара да почувствате как умората ви бързо изчезва.

Какво обаче се случва с този метод на повишаване на телесната енергия? Точно това средство може да е причина за вашата умора! Нека видим какво се случва в действителност: Въглехидратите са основен източник на енергия. Съществуват 2 вида въглехидрати: а) Комплексни (сложни) въглехидрати, съдържащи се в картофите, фасула, лещата, житните растения и др. б) Прости въглехидрати – в рафинираната захар.

Инсулинът е хормон-ключ, който контролира кръвната захар. Сложните въглехидрати постепенно  се превръщат в прости захари (гликоза), които подхранват клетките с помощта на инсулина (той позволява на захарта да проникне в клетките).

умораРафинираната захар отива директно в кръвта, без преди това да е била преработена. Отделянето на инсулин от панкреаса става много бързо, благодарение на голямото количество гликоза – захар, която се намира в кръвта, като по този начин се изразходват инсулиновите запаси, а човек няма възможност да внесе гликоза в клетките за останалата част от деня, именно поради липсата на инсулин. Затова човек се чувства уморен и няма енергия.
Ако си осигуряваме енергия чрез комплексните въглехидрати, вместо с рафинирана захар, произвежданата гликоза ще подхранва клетките постепенно и панкреаса ще има възможност да произведе необходимия инсулин, без да го изразходва напълно. Няма да се налага и внасяне на допълнително количество кислород в клетките.

От друга страна, когато кафето стимулира централната нервна система и предизвиква стрес, това ще накара черния дроб да отдели всичките запаси гликоза в кръвния поток, които са необходими при спешни случаи, стрес или опасност.

хронична умораКак тогава да повишим енергията си? Единият начин е да намалим кофеина и рафинираната захар, като позволим на инсулина да се регулира сам.

Освен това включете в диетата си:

Големи количества комплексни въглехидрати (пълнозърнеста леща, фасул), протеини (риба, прясно мляко, яйца), мазнини (за предпочитане риба от Северните морета, например риба тон и зехтин).
Вземайте добавки като Пчелен полен, Ginseng, растителни влакна, витамини, минерали и други.
Спортувайте: ходете пеш най-малко 30 минути на ден или правете някакви други физически упражнения.
Почивайте, най-малко веднъж седмично релаксирайте, за да освободите ума си и да облекчите стреса.
Спете достатъчно, за да наваксате загубената енергия.
Мислете позитивно и не се тревожете прекалено за ежедневните проблеми.
От хранителните добавки за предпочитане са Ginseng, Пчелен полен, Пчелно млечице, Мултивитамини (главно хром, желязо, магнезий, калий, селен, цинк).

Предупреждение! За голям брой заболявания умората е един от симптомите. Ако умората продължава и след като сте следвали тези препоръки, консултирайте се с вашия лекар.

Важни добавки:
1. Пчелен полен, осигурява енергия, съдържа всички необходими витамини и минерали: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
2. Ginseng, осигурява енергия, адаптоген, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 30 минути преди хранене).
3. Пчелно млечице, при умствена умора, предпазва от нервност и стрес, съдържа витамини В комплекс: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене)

Допълнителна помощ:
4. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
5. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, подобрява  храносмилането, осигурява енергия: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл.).
6. Пчелен мед, осигурява енергия: да се консумира ежедневно.
7. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.
8. Хром, осигурява енергия: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).

Други помощни елементи: въглехидрати, протеини, ненаситени мастни киселини.

Витамини:
Мултивитамини; А – 10,000 IU; В-комплекс – 300 мг.; Тиамин (В1) – 100 мг.

Минерали:
Мултиминерали; Хром – 200 микрограма; Магнезий – 750 мг.; Калций – 1,000 мг.; Желязо – 30 мг.; Селен – 200 мг.; Цинк – 30 мг.; Калий – 2,500 мг.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.