Хепатит

Хепатитът е вирусно заболяване, увреждащо черния дроб. Съществуват три типа хепатит – хепатит А, В и С. Хепатит А се разпространява посредством вода, замърсена с фекалии, докато хепатит В се получава от замърсени кръвни продукти при кръвопреливане или при използване на нестерилни игли. Хепатит С се предава по сексуален път с инфектирана кръв. Хепатит А се развива бавно и се лекува напълно, докато хепатит В започва и се развива бързо и може да доведе до продължително заболяване, включително цироза на черния дроб или смърт.

Отслабеният черен дроб предразполага към хепатит. Факторите, които могат да доведат до отслабването му, са други вируси от рода на цитомегаловируса и вируса на Ипщайн-Бар. Дегенеративните субстанции, увреждащи черния дроб, са токсичните химически вещества в околната среда, както и алкохолът и наркотиците, убиващи клетките му. Медикаментите, увреждащи черния дроб, включват успокоителни средства, хемотерапевтични агенти, антибиотици и упояващи средства.

хепатитСимптомите на хепатита са умерена или силна умора, проблеми със сухожилията, болки в мускулите, главоболие, загуба на апетит, температура, пожълтяване, ниско ниво на кръвната захар, неспокойство, депресия, нервност и видими промени.

Лечение
Хранене
Възстановяването след хепатит зависи до голяма степен от състоянието на черния дроб. По тази причина много от холистичните подходи са фокусиране върху дезинтоксикацията и подсилването му. Пълноценната вегетарианска храна предпазва черния дроб от претоварване. Такава диета съдържа също и фотохимикали, растителни химикали, подпомага защитата от сериозно увреждане и дори предпазва от развитие на проблема.

Прочистващото действие върху черния дроб има напитка, която се състои от лимонов сок или ябълков оцет, разтворен във вода с една лъжица мед. Закуската в десет часа сутринта с ябълка, морков или сок от червена боровинка или зелен зеленчуков сок има същия ефект. За тази цел са полезни също и глухарчето, ментата, pau d arco и японският зелен чай, както и десет чаши от пресни тъмнозелени и оранжеви зеленчукови сокове с една унция алое в пет от тях.

хепатитДобавки
Важните добавки, които трябва да се вземат предвид, включват кверцетин, витамин С (приеман по венозен път или перорално), витамин Е, незаменими мастни киселини, витамин В-комплекс (специално витамин В12) и селен. Новата информация показва, че глутатионът може да отстрани токсините от черния дроб и да спре цирозата.

Черният дроб се поддържа най-добре със силимарин, екстракт от магарешки трън. Ползата от тази билка се изразява в защитата и обновяването на клетките и се използва широко в Индия, където хепатитът приема епидемични размери.
Куркуминът, съставка на куркумата, притежава антивъзпалителни свойства.
Клиновичето спира вредата от свободните радикали и подпомага процесите на дезинтоксикация.
Японците често се хранят с корени от репей, горчива билка, известна със способностите си да прочиства, черния дроб.
Китайската билка филантус и гъбата ганодерма действат срещу хепатит В.
Корените от глухарче се използват срещу хепатит и жълтеница поради стимулиращото им действие върху черния дроб и жлъчния мехур. Когато се приемат в големи количества, биха могли да излекуват болния за кратко време.
Ливадната детелина се бори със свободните радикали, които атакуват клетките на черния дроб. Тя помага за отстраняването на отровите.
Маслото от нощна свещ е полезно за черния дроб и далака и в комбинация с ехинацея е изключително полезно. Маслото съдържа простагландини и помага за намаляване на възпалението.

хепатитДруга ценна за хепатита билка е коренът от орегонско грозде. Тази билка съдържа берберин, субстанция, помагаща на чернодробния метаболизъм. Интересното е, че по света растат подобни билки, като се използват от различните култури за прочистване на кръвта и черния дроб. Докато коренните американски жители от години ценят корена от орегонско грозде, и китайците и индийците имат своите аналози.
Киселият трън е друга полезна билка, особено когато е комбинирана с хидрастис и лобелия. Но тъй като е доста кисел, могат да се приемат само малки количества.

Алфалфата е важна, защото успокоява чернодробните възпаления. Освен това тя е добър източник на витамин К, който помага в предотвратяването на кървенето.
Жителите на Ямайка отдавна използват едно ямайско растение, форма на филантус, за лечение на хепатит. То съдържа вещества, които убиват вируса на хепатит В, нещо трудно за алопатичната медицина.
Много чернодробни неразположения са придружени от кандидозни проблеми. В тези случаи трябва да се приемат pau d arco или чесън заради антигъбичното им действие и способността им да стимулират имунната система.
Други билки, подобряващи чернодробната функция, са алоето, киселият трън, дивият ямс и жълтият киселец.

Озонова терапия
Всичките форми на хепатит могат да се лекуват с озон, приет по венозен път. След няколко сеанса хепатитът може да се излекува напълно. Терапията стимулира имунната система, което дава възможност на организма да се справи сам с агресивната вирусна инфекция.

Какво да се избягва?
Трябва да се избягват всички храни, които натоварват черния дроб. В това число и синтетичните съставки в продуктите и синтетичните подсладители. Захарта може да предизвика възпаление на черния дроби освобождаване на свободни радикали. Алкохолът убива клетките на черния дроб и води до цироза. Много лекарства също могат да утежнят проблема.

Преглед на леченията.
Храните, полезни за черния дроб, са тези, които отстраняват отровите и го подсилват. Това са много от растителните храни, витамините С, В и Е, селенът и глутатионът.
Многобройни са и билките, подсилващи черния дроб. Най-известните са екстрактът от магарешки трън – силимарин, който действително може да излекува чернодробно увреждане.
Озоновата терапия също може да излекува хепатита за няколко сеанса.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.