Хипогликемия

Хипогликемията е дефект в метаболизма на въглехидратите, където нивото на кръвната захар е по-ниско от нормалното. Тъй като глюкозата е особено важно метаболитичното гориво в мозъка, понижаването й може да е резултат от неразположение в централната нервна система. Главна причина за пониженото съдържание на глюкозата е храната, богата на рафинирани захари. За съжаление храната на европейците, която е богата на консервирани храни, захар, безалкохолни напитки и кафе, е рецепта за хипогликемия. Тези храни изискват малко разграждане и се абсорбират прекалено бързо от кръвта. В резултат на това нивата на кръвната захар стават нестабилни. С консумацията на захарни храни нивото й се повишава, в резултат на това от панкреаса се секретира инсулин и така спадат нивата на кръвната захар. Тогава хората посягат към рафинираните въглехидрати и така цикълът се затваря.

хипогликемияСимптоми
Хипогликемията причинява стрес, който се изразява в различни симптоми, включително слабост, главоболие, проблеми със зрението, алергии към храна и химикали, хронична умора, емоционални проблеми, като нервности промяна в настроенията, объркване, хронични гъбични инфекции и дори астма. Хората често пъти не разбират, че ниското ниво на кръвната захар е причина за проявените симптоми. Нито пък лекарите си дават сметка, че в повечето случаи хипогликемията е причина. За повечето хора това игнориране има тъжни последици. Страдащите от хипогликемия са били диспансеризирани, защото се считат за емоционално небалансирани и неспособни да вземат рационални решения. Усложняването идва и от факта, че хипогликемията се определя трудно. Ако диабетиците се подложат на петчасов тест за глюкозна толерантност, заболяването се установява. В противен случай си остава неопределено.

Лечение
Натуропатична гледна точка
Натуропатите разглеждат хипогликемията като заболяване на цивилизацията. Претоварването на организма, което полага основите й, произлиза от вида на храната, с която се хранят повечето хора, и от стреса, на който са изложени. Според д-р Пол Ипщайн, лекар натуропат, практикуващ в щата Кънектикът, облекчаването на проблема обикновено включва обръщане на внимание на храната, витамините и минералите и емоционалното състояние. Той препоръчва да бъдат направени следните промени за овладяване на този проблем:

хипогликемияАНАЛИЗ НА ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ
За да определи коя храна може да причини проблем, натуропатът разглежда историята на заболяванията на пациента и използва тази информация, за да го запознае с факта, че храната може същ ода предизвика неразположение. Тогава се отстраняват някои от проблемните храни и се заместват с такива, които максимално подкрепят организма.

Избягвайте простите захари. Простите захари трябва да се отстранят на всяка цена, тъй като карат панкреаса да произвежда по-големи количества инсулин. Те не притежават витамините от групата В и другите незаменими хранителни вещества, присъстващи в комплексните въглехидрати, необходими за разграждането на захарите и превръщането им в енергия.

Простите захари се срещат в различни форми: захар, фруктоза, трапезна захар и кафява захар. Намират се в алкохолните напитки и се крият в много консервирани, пакетирани и замразени храни.

Хранете се с храни, богати на комплексни захари. От години хипогликемиците са съветвани да се хранят с богати на протеини храни, в които изобилстват комплексните захари, от които те се нуждаят в действителност. Ако човек с ниско съдържание на кръвна захар изяде парче плод, за да се пребори с умората, след 30 минути плодът се разгражда. В резултат на това глюкозата навлиза в  кръвта и възстановява енергията. Ако същият този човек вместо това изяде една пържола, ще се наложи да изчака шест-седем часа, преди месото да напусне стомаха. А за аминокиселините, извлечени от месото, ще е необходимо повече време, за да достави енергия на клетките. Той дори препятства тялото в този процес, защото самият процес на производство на енергия от протеин е енергоемък.

Хранене с растителен протеин. Като източник на протеин растителните храни са за предпочитане пред животинските. Храните от рода на ядките, семената, зърнените храни и аспержите доставят бързо освобождаваща се енергия.
Добавете богати на целулоза храни. Хората с лениво храносмилане или запек могат да се възползват от допълнителната целулоза. Това може да помогне за забавянето на абсорбцията на глюкозата чрез чревните капиляри. По-бавната абсорбция разрешава постепенното освобождаване на инсулин и по-бързото нормализиране на нивото на кръвната захар след хранене.
Избягвайте кофеина и никотина. Кофеинът и никотинът стимулират прекалено надбъбречните жлези. Когато тези вещества се комбинират със стрес и изобщо с лошо хранене, надбъбречните жлези се привеждат в състояние на бойна готовност. Започват да се изчерпват по-важните витамини, като В-комплекс и витамин С.

Използвайте билки, познати като регулатори на кръвната захар. Билките, свързани с регулацията н а кръвната захар, са цимицифугата, сибирският жен-шен, глухарчето, тинтявата, джинджифилът и канелата, мечото грозде, корените от сладник и листата от боровинка. Хидрастисът е полезен, но трябва да се използва за кратко, за да се избегне изчерпването на витамин В. Клиновичето, обратно, е тонизираща трева, която спокойно може да използва ежедневно. Тя стимулира енергията, като предоставя поддръжка на надбъбречните жлези и имунната система. Може да се приема като екстракт или да се прави на супа от корените му.

Внимавайте кога се храните. Времето, когато се храните, е толкова важно, колкото и с какво се храните. Страдащият от хипогликемия човек обикновено има нужда да се храни често и по малко, з ада доставя на тялото редовно храна, която лесно и бавно да се превръща в глюкоза.

хипогликемияДОБАВКИ КЪМ ХРАНАТА
Добавките възстановяват клетъчното равновесие, като осъществяват цялостна поддръжка на организма и оказват специфична помощ на храносмилателните органи, свързани с регулацията на захарите – черния дроб, надбъбречните жлези и панкреаса.
Цялостна поддръжка. Промените в хранителния режим сами по себе си могат да бъдат достатъчни за преодоляването на хипогликемията. Но въпреки това вие може да подсилите подобрения хранителен режим с минерали и витамини. Първо вземете под внимание добавките, участващи в регулирането на кръвната захар. Те включват екстракт от надбъбречната жлеза, глюкозо-толерантен фактор, цинк и хром, хранителни вещества, позволяващи на инсулина да ги свърши по-ефикасно работата. Освен това витамините от В групата участват като кофактори на ензимите, незаменими при въглехидратния метаболизъм, L-карнитинът, L-глутаминът и витамин В6 помагат за потискане на желанието да се консумира захар. Витамин Е повишава по естествен начин енергията, така че човек те изпитва нужда от изкуствен заместител – кофеин или захар.

Вземете предвид и добавките, които хранят специалните храносмилателни органи, свързани с хипогликемията.

Поддръжка на черния дроб. Черният дроб складира глюкоза във вид на гликоген и се разгражда в процеса, наречен глюкогенезис. Някои лечебни растения, като корени от глухарче, сибирски жен-шен и листа от цвекло, помагат в този процес. Целандин, метионин и холин представляват субстанции, повишаващи до максимум ефикасността на черния дроб. Липотропичните фактори също помагат за контрола на кръвната захар, като стимулират чернодробната функция. Те са извънредно полезни за хората с повишено газообразуване, хемороиди, трудносмилаеми мазнини, слабо оцветени изпражнения или повишени нива на мазнини.

Поддръжка на надбъбречните жлези. Човек, подложен на стрес или страдащ от алергии, хронични възпаления, умора, нервни и емоционални проблеми, трябва да се насочи към добавки, поддържащи надбъбречните жлези. Най-добра за целта е пантотеновата киселина. Други полезни добавки са лиофизиран екстракт от надбъбречни жлези, корени от сибирски жен-шен, витамин С и цинк. Пчелното млечице също представлява идеална храна за надбъбречните жлези.
Поддържане на панкреаса. Облекчение на панкреаса се наблюдава, когато се подобри храносмилането.

ЕМОЦИОНАЛНА СТАБИЛНОСТ
След като знаем с какво трябва и с какво не трябва да се храним, следва да разберем и още нещо. Натуропатите често помагат на пациентите си да преодолеят дългогодишни вредни навици.
Американската академия на семейните лекари е установила, че 8% от всички визити, направени от семейните лекари, се дължат на оплаквания, свързани със стреса. Стресът е критичен фактор, помагащ да се разбере кога хипогликемията е проблем. Според д-р Ипщайн лекарят не лекува хипогликемията, а лекува човека, болен от хипогликемия.

Какво да се избягва?
Хората с хипогликемия трябва да избягват простите захари, консервираните храни, концентрираните храни, алкохола, никотина, богатите на протеин храни, кофеина и стреса. Аспартамът, химикал, използван като изкуствен подсладител, също трябва да се елиминира.

Преглед на леченията:
Тъй като хранителните нужди са различни при различните хора, общото кратко правило е да се избягват простите захари и да се консумират комплексни въглехидрати, растителни протеини и богати на целулоза храни.
Честото хранене на малки порции е добър подход, тъй като превръщането на храната в глюкоза става бавно.

Избягвайте никотина и кофеина.

Билките, които помага за нормализиране на захарните нива в кръвта, са черната цимицифуга, жен-шенът и глухарчето.
Добавките, осигуряващи цялостна подкрепа на организма, могат да бъдат полезни също като тези, които подхранват отделни органи, в това число черен дроб, надбъбречни жлези и панкреас.

Болните от хипогликемия често се нуждаят от емоционална подкрепа, за да бъдат стимулирани в придобиването на нови навици.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.