Хипогликемия

Хипогликемията е дефект в метаболизма на въглехидратите, където нивото на кръвната захар е по-ниско от нормалното. Тъй като глюкозата е особено важно метаболитичното гориво в мозъка, понижаването й може да е резултат от неразположение в централната нервна система. Главна причина за пониженото съдържание на глюкозата е храната, богата на рафинирани захари. За съжаление храната на европейците, която е богата на консервирани храни, захар, безалкохолни напитки и кафе, е рецепта за хипогликемия. Тези храни изискват малко разграждане и се абсорбират прекалено бързо от кръвта. В резултат на това нивата на кръвната захар стават нестабилни. С консумацията на захарни храни нивото й се повишава, в резултат на това от панкреаса се секретира инсулин и така спадат нивата на кръвната захар. Тогава хората посягат към рафинираните въглехидрати и така цикълът се затваря.

хипогликемияСимптоми
Хипогликемията причинява стрес, който се изразява в различни симптоми, включително слабост, главоболие, проблеми със зрението, алергии към храна и химикали, хронична умора, емоционални проблеми, като нервности промяна в настроенията, объркване, хронични гъбични инфекции и дори астма. Хората често пъти не разбират, че ниското ниво на кръвната захар е причина за проявените симптоми. Нито пък лекарите си дават сметка, че в повечето случаи хипогликемията е причина. За повечето хора това игнориране има тъжни последици. Страдащите от хипогликемия са били диспансеризирани, защото се считат за емоционално небалансирани и неспособни да вземат рационални решения. Усложняването идва и от факта, че хипогликемията се определя трудно. Ако диабетиците се подложат на петчасов тест за глюкозна толерантност, заболяването се установява. В противен случай си остава неопределено.

Лечение
Натуропатична гледна точка
Натуропатите разглеждат хипогликемията като заболяване на цивилизацията. Претоварването на организма, което полага основите й, произлиза от вида на храната, с която се хранят повечето хора, и от стреса, на който са изложени. Според д-р Пол Ипщайн, лекар натуропат, практикуващ в щата Кънектикът, облекчаването на проблема обикновено включва обръщане на внимание на храната, витамините и минералите и емоционалното състояние. Той препоръчва да бъдат направени следните промени за овладяване на този проблем:

хипогликемияАНАЛИЗ НА ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ
За да определи коя храна може да причини проблем, натуропатът разглежда историята на заболяванията на пациента и използва тази информация, за да го запознае с факта, че храната може същ ода предизвика неразположение. Тогава се отстраняват някои от проблемните храни и се заместват с такива, които максимално подкрепят организма.

Избягвайте простите захари. Простите захари трябва да се отстранят на всяка цена, тъй като карат панкреаса да произвежда по-големи количества инсулин. Те не притежават витамините от групата В и другите незаменими хранителни вещества, присъстващи в комплексните въглехидрати, необходими за разграждането на захарите и превръщането им в енергия.

Простите захари се срещат в различни форми: захар, фруктоза, трапезна захар и кафява захар. Намират се в алкохолните напитки и се крият в много консервирани, пакетирани и замразени храни.

Хранете се с храни, богати на комплексни захари. От години хипогликемиците са съветвани да се хранят с богати на протеини храни, в които изобилстват комплексните захари, от които те се нуждаят в действителност. Ако човек с ниско съдържание на кръвна захар изяде парче плод, за да се пребори с умората, след 30 минути плодът се разгражда. В резултат на това глюкозата навлиза в  кръвта и възстановява енергията. Ако същият този човек вместо това изяде една пържола, ще се наложи да изчака шест-седем часа, преди месото да напусне стомаха. А за аминокиселините, извлечени от месото, ще е необходимо повече време, за да достави енергия на клетките. Той дори препятства тялото в този процес, защото самият процес на производство на енергия от протеин е енергоемък.

Хранене с растителен протеин. Като източник на протеин растителните храни са за предпочитане пред животинските. Храните от рода на ядките, семената, зърнените храни и аспержите доставят бързо освобождаваща се енергия.
Добавете богати на целулоза храни. Хората с лениво храносмилане или запек могат да се възползват от допълнителната целулоза. Това може да помогне за забавянето на абсорбцията на глюкозата чрез чревните капиляри. По-бавната абсорбция разрешава постепенното освобождаване на инсулин и по-бързото нормализиране на нивото на кръвната захар след хранене.
Избягвайте кофеина и никотина. Кофеинът и никотинът стимулират прекалено надбъбречните жлези. Когато тези вещества се комбинират със стрес и изобщо с лошо хранене, надбъбречните жлези се привеждат в състояние на бойна готовност. Започват да се изчерпват по-важните витамини, като В-комплекс и витамин С.

Използвайте билки, познати като регулатори на кръвната захар. Билките, свързани с регулацията н а кръвната захар, са цимицифугата, сибирският жен-шен, глухарчето, тинтявата, джинджифилът и канелата, мечото грозде, корените от сладник и листата от боровинка. Хидрастисът е полезен, но трябва да се използва за кратко, за да се избегне изчерпването на витамин В. Клиновичето, обратно, е тонизираща трева, която спокойно може да използва ежедневно. Тя стимулира енергията, като предоставя поддръжка на надбъбречните жлези и имунната система. Може да се приема като екстракт или да се прави на супа от корените му.

Внимавайте кога се храните. Времето, когато се храните, е толкова важно, колкото и с какво се храните. Страдащият от хипогликемия човек обикновено има нужда да се храни често и по малко, з ада доставя на тялото редовно храна, която лесно и бавно да се превръща в глюкоза.

хипогликемияДОБАВКИ КЪМ ХРАНАТА
Добавките възстановяват клетъчното равновесие, като осъществяват цялостна поддръжка на организма и оказват специфична помощ на храносмилателните органи, свързани с регулацията на захарите – черния дроб, надбъбречните жлези и панкреаса.
Цялостна поддръжка. Промените в хранителния режим сами по себе си могат да бъдат достатъчни за преодоляването на хипогликемията. Но въпреки това вие може да подсилите подобрения хранителен режим с минерали и витамини. Първо вземете под внимание добавките, участващи в регулирането на кръвната захар. Те включват екстракт от надбъбречната жлеза, глюкозо-толерантен фактор, цинк и хром, хранителни вещества, позволяващи на инсулина да ги свърши по-ефикасно работата. Освен това витамините от В групата участват като кофактори на ензимите, незаменими при въглехидратния метаболизъм, L-карнитинът, L-глутаминът и витамин В6 помагат за потискане на желанието да се консумира захар. Витамин Е повишава по естествен начин енергията, така че човек те изпитва нужда от изкуствен заместител – кофеин или захар.

Вземете предвид и добавките, които хранят специалните храносмилателни органи, свързани с хипогликемията.

Поддръжка на черния дроб. Черният дроб складира глюкоза във вид на гликоген и се разгражда в процеса, наречен глюкогенезис. Някои лечебни растения, като корени от глухарче, сибирски жен-шен и листа от цвекло, помагат в този процес. Целандин, метионин и холин представляват субстанции, повишаващи до максимум ефикасността на черния дроб. Липотропичните фактори също помагат за контрола на кръвната захар, като стимулират чернодробната функция. Те са извънредно полезни за хората с повишено газообразуване, хемороиди, трудносмилаеми мазнини, слабо оцветени изпражнения или повишени нива на мазнини.

Поддръжка на надбъбречните жлези. Човек, подложен на стрес или страдащ от алергии, хронични възпаления, умора, нервни и емоционални проблеми, трябва да се насочи към добавки, поддържащи надбъбречните жлези. Най-добра за целта е пантотеновата киселина. Други полезни добавки са лиофизиран екстракт от надбъбречни жлези, корени от сибирски жен-шен, витамин С и цинк. Пчелното млечице също представлява идеална храна за надбъбречните жлези.
Поддържане на панкреаса. Облекчение на панкреаса се наблюдава, когато се подобри храносмилането.

ЕМОЦИОНАЛНА СТАБИЛНОСТ
След като знаем с какво трябва и с какво не трябва да се храним, следва да разберем и още нещо. Натуропатите често помагат на пациентите си да преодолеят дългогодишни вредни навици.
Американската академия на семейните лекари е установила, че 8% от всички визити, направени от семейните лекари, се дължат на оплаквания, свързани със стреса. Стресът е критичен фактор, помагащ да се разбере кога хипогликемията е проблем. Според д-р Ипщайн лекарят не лекува хипогликемията, а лекува човека, болен от хипогликемия.

Какво да се избягва?
Хората с хипогликемия трябва да избягват простите захари, консервираните храни, концентрираните храни, алкохола, никотина, богатите на протеин храни, кофеина и стреса. Аспартамът, химикал, използван като изкуствен подсладител, също трябва да се елиминира.

Преглед на леченията:
Тъй като хранителните нужди са различни при различните хора, общото кратко правило е да се избягват простите захари и да се консумират комплексни въглехидрати, растителни протеини и богати на целулоза храни.
Честото хранене на малки порции е добър подход, тъй като превръщането на храната в глюкоза става бавно.

Избягвайте никотина и кофеина.

Билките, които помага за нормализиране на захарните нива в кръвта, са черната цимицифуга, жен-шенът и глухарчето.
Добавките, осигуряващи цялостна подкрепа на организма, могат да бъдат полезни също като тези, които подхранват отделни органи, в това число черен дроб, надбъбречни жлези и панкреас.

Болните от хипогликемия често се нуждаят от емоционална подкрепа, за да бъдат стимулирани в придобиването на нови навици.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.