Хидросфера

Хидросферата (от гръцки: hidro – вода) е съвкупността от всички води на Земята – океани, морета, реки, езера, язовири, блата, ледници, подземни води, водата в атмосферата. Тя покрива 70,87 % от площта на Земята. Ресурсите от прясна вода в хидросферата са не повече от 2,52% от общия обем на хидросферата.

Водите в хидросферата се делят на няколко групи.

 1. Води на световния океан
 2. Води в ледниците
 3. Подземни води
 4. Езерни води
 5. Блатни води
 6. Речни води
 7. Води в атмосферата
 8. Води в почвите

световен океанСветовен океан
Световен океан е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета, свързани помежду си пряко или чрез протоци. Световният океан е част от хидросферата на Земята. Водата в Световния океан е с голяма топлоемност. Поемайки голяма част от топлината на Слънцето и отдавайки я, океаните оказват голямо смекчаващо въздействие върху климата на Земята. Континентите и големите архипелази разделят Световния океан на 5 големи части (океани):

Атлантически океан
Индийски океан
Северен ледовит океан
Тихи океан
Южен океан

Атлантически океан
Атлантически океан е вторият по големина океан на Земята (след Тихия океан), част от Световния океан. С периферните морета (Балтийско море, Северно море, Средиземно море, Черно море, Карибско море) има площ 91,6 млн. км, средна дълбочина 3600 м, обем на водата 329,7 млн. км. Дължина 15 000 км, минимална широчина 2840 км.

Индийски океан
Индийският океан е третият по големина океан на Земята (след Тихия и Атлантическия океан). Площта на Индийския океан с моретата е 76,17 млн.км2, средната дълбочина е 3711 м., а максималната дълбочина достига до 7729 м при Зондски ров. Обема на водата е около 282,7 млн. км3. Океана е с дължина 10 300 км. и максимална широчина 9520 км.

Северен ледовит океан
Той е най-малък сред четирите океана. Някои учени го класифицират като Арктическо средиземно море или едно от континенталните морета на Атлантическия океан. Площта на океана е около 14 090 000 кв. км. Бреговата му линия е 45 389 км. Средна дълбочина 1 225 м., най-голяма дълбочина 5 527 м. Воден обем 18,07 млн. км.

Тихи океан
Тихият океан е най-големият океан на Земята, част от Световния океан. Площ с периферните морета 178,7 млн. км;. През Тихия океан по 180°-овия меридиан (с изключения) минава линията на смяна на датата. Тихият океан се простира от север на юг на 15 800 км, а от запад на изток на 19 500 км. Заема 35,22% от площта на Земята и на него се падат почти 50% от площта на Световния океан.

Южен океан
Южният океан (Южен полярен океан или Антарктически океан) е воден басейн, който е разположен на север от Антарктида. Това е четвъртият по големина океан и последният, който е определен като такъв – на сесия на Световната хидрографска асоциация (СХО) през 2000г, като преди това е бил употребяван като неофициално.

Езерото Байкал
Най-старото езеро в Сибир, Русия е Байкал. То е на около 23-25 милиона години. Образувано е от тектонска пукнатина в Земната кора.

Байкал

Океанско течение
Гълфстрийм(това е течение) води началото си от Мексиканския залив и след това пресича Атлантическия океан е причина за промените на Климата в страните от Европа.

океанско течение

Най-чистото море в света Морето Уедъл в Антарктика се смята за най-чистото море на света. Известни учени измерват чистотата чрез пускане на диск Сечи на допустима дълбочина 30 см. В Уедъл Сии обаче дискът се забелязва на 80 метра дълбочина, което значи че водата е чиста почти като дестилирана вода.

морето уедъл

Най-високата вълна
Най-високата вълна измерена от най-ниската и точка до гребена била 34 метра. Тя се образувала по време на ураган бушуващ със скорост 126 км.ч.

морски вълни

Най-дългата река
Реката Нил е най-дългата река в света. Дължината и е 6695км. Тя има два притока. Белия Нил се влива през езерото Виктория в източна Африка и се слива със Синия Нил в Судан. От тук реката тече на север, минава през Египет и достига Делта Нил по границата със Средиземно море.

нил

Река Амазонка
Амазонка е река в Южна Америка, смятана за най-голямата в света, защото е най-пълноводната и притежава най-обширния водосборен басейн. Тя е дълга 6520 км. Реката извира от езерото река Укаяли, разположено на около 5000 метра надморска височина в перуанските Анди. Освен това Амазонка е толкова широка, че когато човек застане на единия и бряг не може да види другия. В устието си реката е широка над 350 км.

амазонка

Share Button

4 Comments

Add a Comment
 1. Ивелина Колева

  държава Египед няма ….река Нил протича през Египет

 2. Любопитко

  държава Египед няма ….река Нил протича през Египет

  Мерси за критиката – Грешката е поправена! Жива и здрава бъдете и Успех!

 3. Яко! Само така!:p 😀 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.