Строеж и състав на Атмосферата

       Атмосферата на Земята се нарича газовата обвивка на земното кълбо, а газовата обвивка на Земята ни е известна под наименованието ВЪЗДУХ.

     Основните газове образуващи атмосферата на Земята са: Азот; Кислород и Аргон. Азотът значително преобладава в нашата атмосфера. Той заема 78% от атмосферата. Кислородът е 21%, а Аргонът е 0,93%. Има също и много малко количество други газове, както и 0,037% въглероден диоксид. Атмосферата на Земята играе важна роля за нашето съществуване. Тя предпазва живота на земята, като поглъща ултравиолетовата слънчева радиация. С нарастването на надморската височина въздухът (атмосферата) става по-рядък. Прието е, че височината от 1000 км. е границата между атмосферата и космическото пространство. Както всяко нещо, така и атмосферата си има собствено тегло. Нейната маса е около 5 000 000 000 000 000 000 кг. Важен е също фактора, че атмосферата на Земята ни предпазва и от големите температурни разлики между деня и нощта. Основните процеси в атмосферата са нагряването и изстиването на атмосферния въздух, изпарението и кондензацията и движението на въздуха.

атмосфера

Атмосферата на Земята е разделена на пет основни слоя:

ЕКЗОСФЕРА
Това е най-горния слой на атмосферата или границата с космоса. Характерно за екзосферата е, че частиците от която е образувана самата екзосфера, са много раздалечени една от друга. Една такава частица може да мине стотици километри без да се докосне до друга. Екзосферата е съставена главно от хелий и водород.

ТЕРМОСФЕРА
Тя се простира от 350 до 800 километра височина. С увеличаването на височината в термосферата, температурата се увеличава също. Температурата тук не може да бъде точно определена, но тя може да достигне до 1500 градуса по Целзий.

МЕЗОСФЕРА
Този слой се простира от 70 до 85 километра височина. В този слой става изгарянето и изпаряването на метеоритите навлизащи от космоса. Средно на ден влизат около 40 тона метеорити. Тук температурата е -100 градуса по Целзий.

СТРАТОСФЕРА
Бактериалния живот успява да оцелее в стратосферата, което го прави част от биосферата. Този слой се простира от 10 до 50 километра височина. Тук има слой с максимална концентрация на озон, който има най-важното значение за развитие на биосферата.

ТРОПОСФЕРА
Тропосферата се простира до 10 километра над земната повърхност. В нея се формират маси, облаци, ветрове и валежи. Тя съдържа около 75% от масата на атмосферата и 99% от водните пари.

Между петте основни слоя има и три преходни слоя — тропопауза, стратопауза и мезопауза.
Характерното за тези преходни слоя е, че температурата е винаги постоянна.

АТМОСФЕРНО НАЛЯГАНЕ
Въздухът има определено тегло и оказва натиск върху земната повърхност, който натиск се нарича атмосферно налягане. Различно затопляне на земната повърхност предизвиква различно атмосферно налягане. Когато въздухът е силно нагрят, той се разширява и се издига във височина. При ниски температури е обратното. Районите, които се нагряват по-силно, затоплят повече атмосферния въздух и над тях той се издига във височина. Там атмосферното налягане е най-ниско. Местата, които се загряват по-слабо, се характеризират с по-студен и тежък въздух и над тях атмосферното налягане е най-високо.

АТМОСФЕРНА ЦИРКУЛАЦИЯ
Разпределението на атмосферното налягане е причина за формирането на атмосферната циркулация на Земята. Това са движения на въздуха от районите с високо атмосферно налягане към районите с ниско атмосферно налягане.

ЦИКЛОНИ И АНТИЦИКЛОНИ
Движението на атмосферния въздух е свързано с образуването на огромни вихри, а именно циклони и антициклони. Въздухът в циклона се движи възходящо от центъра към периферията, а въздухът в антициклона се движи низходящо от от центъра към периферията.

Знаете ли че:
Най-горещото място на земята е въздуха около удара от мълния. Тогава за част от секундата се нагрява до 30000 градуса по Целзий. Само за сравнение това е това нагряване е 5 пъти повече отколкото видимата повърхност на Слънцето.

Знаете ли че:
Северното и Южно полярно сияние е красиво оцветена, блещукаща светлина, която е резултат на въздействието на заредени слънчеви частици с горната атмосфера.

Знаете ли че:
На 12 април 1934 година в Ню Хемпшир на връх Вашингтон е била измерена най-високата скорост на вятъра, а именно 371 километра в час.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.