Зачервено и възпалено гърло – лечение с билки и компреси

Тук ще ви представим няколко различни метода за лекуване на зачервено гърло.

Компрес с евкалиптова пастаизползува се при заушка и при подуване на лимфните възли.

болки в гърлотоПърви метод: Евкалиптовата паста се намазва върху копринена или памучна кърпа, която покрива цялата дължина на врата, но е малко по-къса от обиколката на врата, така че при обвиване от двете страни на гръбначния стълб да остава свободно място, широко колкото пръст. Върху нея се полага втора кърпа. Краищата на компреса се навиват към средата и за около 15 минути се затопля на парна баня между две чинии. Проверява се температурата на компреса, като ролката се поставя върху вътрешната страна на лакътя. След това с ролката се докосват за кратко време няколко места на врата и бързо се поставя компреса, като трябва да е поставен без гънки. Поставянето започва от адамовата ябълка. Компреса се закрепва с тънка памучна кърпа, върху която се полага плътно вълнена кърпа. Компресът може да остане през цялата нощ, или да се поставя два пъти на ден до пълното му изстиване.

Втори метод: Тубичката с евкалиптова паста се загрява на водна баня, след което бързо се нанася върху кърпата. Компреса се поставя както е описано в първия метод. След свалянето на компреса известно време вратът трябва да е покрит с шал или вълнена кърпа.

 

червено гърлоКомпрес с лимонов сок за лечение на болно гърло.

Студен компрес – при затруднения в преглъщането или възпаление на гърлото.

Продължителност: около един час или час и половина (продължителността зависи от поносимостта на кожата).

Горещ компрес – за отделяне на слуз в областта на гърлото и започващо възпаление на гърлото.

Продължителност: 5-10 минути.

Лимонът се разрязва в съд под вода (водата трябва добре да е покрила лимона) и се изстисква. Кората на лимона се надрасква многократно, за да се извлекат повече етерични масла. Нагъва се копринена или ленена кърпа така, че да покрива напълно врата, но областта на гръбначния стълб да остане свободна. Кърпата се потопява в лимонената вода и след това се изстисква силно с помощта на друга кърпа. Поставя се без гънки върху гърлото и се обвива плътно с вълнена кърпа. Ако нямате под ръка лимон, може да се използува и лимонов сок. Ако се появи силен сърбеж, компреса трябва да се свали. След свалянето на компреса вратът трябва да остане покрит с шал или вълнена кърпа.

болки в гърлотоКомпрес на гърлото с лимонови резени.

Лечебният ефект на това лечение е много силен, но дразненето на кожата е по-силно, отколкото при компрес с лимонов сок. Ето как се прави: Един лимон се нарязва на кръгчета, които се поставят в тънка кърпа и се начукват добре. Компресът се полага около врата и се закрепва с вълнен шал. Продължителността на компреса трябва да е един час, но при поява на силен сърбеж – компреса трябва да се свали моментално. След свалянето на компреса, вратът трябва да остане покрит с шал. Компреса за гърло с лимонови резени не е подходящ за деца под 6 години, Но за възрастни е перфектен.

Компрес на гърло с обезмаслена извара.

Този компрес е подходящ за всички, които лежат в леглото с подуто гърло, неприятен вкус и висока температура. Ето как се прави: Изварата се нанася върху копринена или тънка памучна кърпа. При слаби, чувствителни на студ пациенти, се използува тънко нанесен пласт, а при всички други пластът трябва да е с дебелина около 5 милиметра. Кърпата се завива така, че между изварата и кожата да има само един пласт от тъканта. Компресът се затопля до стайна температура между две не много горещи бутилки и се полага върху врата така, че гръбначния стълб да не бъде покрит. Компреса се закрепва с памучна или ленена кърпа. Следва пласт от непредена сурова вълна. Външната обвивка е вълнена кърпа. Компресът се носи до тогава, докато слоят извара изсъхне – около 4 часа. След свалянето на компреса гърлото трябва да остане покрито с шал за около 15-20 минути.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.