За по-дълго кърмене и повече кърма

По воля на природата в света няма продукт, който по хранителна ценност да надминава майчинската кърма. Затова най-добрата храна за бебетата, която им осигурява нормален растеж и развитие, укрепва го и го предпазва от много болести е кърмата на майката. Но понякога за нещастие се случва, особено при младите майки, че кърмата изведнъж изчезва напълно или пък е крайно недостатъчна за бебето.

Понякога идването на кърмата закъснява от 6 до 8 дена след раждането, особено ако самото раждане е протекло с някои затруднения и психични вълнения на майката. 30-35 процента от кърмата се образува по време на сукане на новороденото.

кърменеПрепоръчва се когато всичко е нормално, след приключване на кърменето, с помпа или ръка да се доизцедят гърдите, колкото се може повече. Това значително повишава продукцията на млякото. Хубаво е доизцеждането да се прави, дори и когато зърната са напукани и много болезнени. През този период не е рядкост да се възпали гърдата. Това може да се предотврати с поддържане на хигиената на гърдите и с доизцеждане. Ако възпалението успее да се развие, то с подходящи билкови мехлеми се лекува много бързо.

Какво да се прави?

Дори и това да Ви се случи, в никой случай не трябва да се нервите, защото това може да ви донесе още по-голяма вреда. Успокойте се и се постарайте спокойно да анализирате, защо е секнала кърмата? Дали това е предизвикано от болест, неправилно хранене, нервен шок. Ако случайно майката е болна, по-добре е тя да се излекува с природни средства и в никакъв случай да не използува хапчета, особено антибиотици.

Много млади майки се страхуват да не напълнеят. Безусловно не е хубаво да имаш излишни килограми, но вие ще се избавите от тях после, когато няма да кърмите бебето.

Задължително включете в менюто си чай с мляко, сирене, кашкавал, супи, борш, зеленчуци и плодове. Не трябва да се гладува, а всичко трябва да се приема в достатъчно количество, за да може да се образува кърмата, за да се задоволят с нея нуждите на бебето.

Най-зле е, ако млякото е секнало поради нервен шок. В този случай също може да се помогне. Нужно е спокойствие, пълноценно хранене, много течности (предимно плодови сокове), свеж въздух, сън и билкови успокоителни отвари.

Най-важното е майката да знае, че докато кърми е необходимо да прави всичко, за да има достатъчно кърма. Нейното мляко полага основите на здравето, силата и красотата на малкия човек.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.