За по-дълго кърмене и повече кърма

По воля на природата в света няма продукт, който по хранителна ценност да надминава майчинската кърма. Затова най-добрата храна за бебетата, която им осигурява нормален растеж и развитие, укрепва го и го предпазва от много болести е кърмата на майката. Но понякога за нещастие се случва, особено при младите майки, че кърмата изведнъж изчезва напълно или пък е крайно недостатъчна за бебето.

Понякога идването на кърмата закъснява от 6 до 8 дена след раждането, особено ако самото раждане е протекло с някои затруднения и психични вълнения на майката. 30-35 процента от кърмата се образува по време на сукане на новороденото.

кърменеПрепоръчва се когато всичко е нормално, след приключване на кърменето, с помпа или ръка да се доизцедят гърдите, колкото се може повече. Това значително повишава продукцията на млякото. Хубаво е доизцеждането да се прави, дори и когато зърната са напукани и много болезнени. През този период не е рядкост да се възпали гърдата. Това може да се предотврати с поддържане на хигиената на гърдите и с доизцеждане. Ако възпалението успее да се развие, то с подходящи билкови мехлеми се лекува много бързо.

Какво да се прави?

Дори и това да Ви се случи, в никой случай не трябва да се нервите, защото това може да ви донесе още по-голяма вреда. Успокойте се и се постарайте спокойно да анализирате, защо е секнала кърмата? Дали това е предизвикано от болест, неправилно хранене, нервен шок. Ако случайно майката е болна, по-добре е тя да се излекува с природни средства и в никакъв случай да не използува хапчета, особено антибиотици.

Много млади майки се страхуват да не напълнеят. Безусловно не е хубаво да имаш излишни килограми, но вие ще се избавите от тях после, когато няма да кърмите бебето.

Задължително включете в менюто си чай с мляко, сирене, кашкавал, супи, борш, зеленчуци и плодове. Не трябва да се гладува, а всичко трябва да се приема в достатъчно количество, за да може да се образува кърмата, за да се задоволят с нея нуждите на бебето.

Най-зле е, ако млякото е секнало поради нервен шок. В този случай също може да се помогне. Нужно е спокойствие, пълноценно хранене, много течности (предимно плодови сокове), свеж въздух, сън и билкови успокоителни отвари.

Най-важното е майката да знае, че докато кърми е необходимо да прави всичко, за да има достатъчно кърма. Нейното мляко полага основите на здравето, силата и красотата на малкия човек.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.