Стенокардия

Стенокардията е заболяване на коронарните кръвоносни съдове (съдовете, които захранват сърцето с кръв). Сърцето има три основни кръвоносни съда, които доставят до сърцето „прясна кръв“. Ако по някакъв начин те са засегнати и намалее притокът на кръв към сърцето (например от артериосклероза) сърцето, особено при физическо натоварване – не получава достатъчно количество кислород, за да може да работи правилно.

Само няколко секунди недостатъчен внос на кислород в сърцето нарушава функцията на сърцето, а понякога това може да е фатално. Проявата на това нарушение на внос на кислород може външно да се усети като неприятна, слаба болка в областта на гръдния кош. Това усещане също може да се определи и като натиск, напрежение, свиване, горене и всички тези усещания се локализират в областта на сърцето.

Най-честите причини за описаното състояние са физически натоварвания, резки промени в температурата, силни емоции и понякога много тежката храна. Неприятните и болезнени усещания могат да продължат няколко секунди до 10-15 минути. При спиране на натоварването, състоянието бързо се нормализира. Начинът на проява на този пристъп при един и същи човек може да е различно и може да се променя. Някои хора имат такива пристъпи вечер, след като си легнат.

Лечение

1. Препоръчва се подходяща гимнастика, при която бавно и постепенно се повишава физическото напрежение и натоварване. Пациентите би трябвало да започнат с много малки натоварвания и постепенно да ги увеличат, така организма ще може успешно да се справи с натоварването. При поява на болка, не прекратявайте физическото натоварване или гимнастиката, просто намалете темпото. Ако болката не спира, а продължава и дори се засилва, то тогава прекратете гимнастиката и починете.

2. Ако сте пушач, незабавно откажете цигарите, тютюнопушенето предизвиква пристъпи. Известно е, че трудоспособността на пушачите е намалена с 20-25%.

3. Всички пациенти трябва по-добре да се обличат, за да не настиват. В много редки случаи пристъп може да се получи дори и ако само лицето ви е изложено на много студен вятър.

4. Препоръчва се да спите на малко по-висока възглавница.

5. Трябва да избягвате студените напитки. Ледените напитки също могат да предизвикат пристъп.

6. Ако сте с наднормено тегло, трябва да отслабнете до нормалните килограми за вашия ръст.

7. Никога не преяждайте. Яжте малки порции, но не повече от 4 пъти дневно.

8. Изключете от менюто си следните мазнини: масло, мас, маргарин, майонеза, торти и шоколад.

9. Избягвайте да консумирате продукти от животински произход.

10. Нормалното количество на витамин Е действа добре за преодоляване или подобряване на ангина пекторис. Други вещества, необходими за профилактиката на ангина пекторис са: витамин А, витамин Ц, селен, танини, полифеноли и други. Всичките тези вещества може да приемете чрез зеленчуците и плодовете.

11. Забранява се алкохола – той също предизвиква пристъп на ангина пекторис.

12. При нестабилните форми на ангина пекторис се препоръчва и психохигиена, която помага за овладяване на стреса. Учени са установили, че хората, които имат време за редовна молитва, имат по-малко сърдечни заболявания.

13. Неблагоприятна е комбинацията на диабет и стенокардия. Пациент, боледуващ от едното заболяване, трябва да направи всичко възможно, за да не се разболее и от другата болест.

Стенокардия

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.