Инфаркт

инфарктСърдечен удар

Сърдечно – съдовата система се състои от сърце и кръвоносни съдове, които го оросяват. Кръвта се изпомпва от сърцето чрез кръвоносните съдове до цялото тяло.
Артериите, които снабдяват сърцето с кръв, се наричат коронарни артерии. Тези артерии могат да се задръстят и запушат главно от холестерол, който полепва по артериалните стени. Чувства се недостиг на кръв, обогатена с кислород, която да достига до сърцето, което води до трайното му увреждане.

Симптомите за спиране притока на кръв са: силна остра болка в средата на гръдния кош, която се появява внезапно, придружена от високо налягане (най-същественият симптом).
Болката може да се разпространени във врата, раменете, ръката и горната част на коремната област, но може и да остане локализирана в центъра на гръдния кош.

Основно сърдечната атака трае около 2 минути. Когато е налице частично или временно запушване (обструкция) на коронарната артерия, се усеща силна болка, известна като ангина пекторис (обикновено се появява след извършване на физически упражнения или силно напрягане). Разликата между инфаркта и ангина пекторис се състои в това, че инфарктът се дължи на недостиг на кръв, обогатена с кислород и води до трайни увреждания като унищожава част от сърдечния мускул. Ангина пекторис причинява временни увреждания, които могат да се поправят. Болката отшумява след 1 – 2 мин., ако си осигурите почивка.

Други симптоми на инфаркта са: Изпотяване, слабост, затруднено дишане, безпокойство, гадене, сърцебиене, налягане (притискане) в гръдния кош, бръмчене в ушите, пребледняване, повръщане, невъзможност да говорим, чувство, че се случва нещо опасно.

инфарктОсновни причини: Артериосклероза и атеросклероза, дължащи се главно на:
– Тютюнопушене
– Високо кръвно налягане (хипертония)
– Наднормено тегло
– Големи количества мазнини (масти) и калций в кръвта (холестерол и триглицериди)
– Заседнал начин на живот
– Диабет
– Наследственост
– Липса на физически упражнения
– Стрес: намалява диаметъра на артериите, което съдейства за по-лесното им запушване от холестерола.

Превантивни мерки:
– Трябва да промените начина си на живот.
– Спортувайте всеки ден, хранете се правилно, като избягвате всички храни, които са с високо съдържание на мазнини и холестерол.
– Избягвайте стресови ситуаци, поради посочените по-горе причини.

Лечение за възстановяване след инфаркт:
а) Научете се да различавате симптомите.
б) Сложете лицето да седне или легне, в каквато и да е поза, която му позволява да диша по-лесно.
в) Успокойте го.
г) Закарайте го в болница, колкото е възможно по-бързо. Не му позволявайте да започне да се извинява, за да избегне транспортирането до болницата, където да го прегледа лекар.

Какво трябва да направите в случай, че наблизо няма нито болница, нито лекар.
Не местете лицето. Накарайте го да остане на легло поне 8 дена. Не му позволявайте да върши никаква работа и да ходи пеш поне 30 дена, както и да прави физически упражнения и да се натоварва по какъвто и да било начин.
Предупреждение: Инфарктът или какъвто и да е друг проблем със сърцето могат да са с фатален край. Трябва да се консултирате с вашия лекар, колкото е възможно по-скоро.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни за предпазване от инфаркт

1. Омега – 3, съдържа ненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA, Омега – 6-9: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки преди хранене).
2. Чесън с лецитин: чесън – антиоксидант, засилва кръвоносните съдове, укрепва имунната система. Лецитинът разтваря мастите и холестерола: 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната).
3. Витамин Е, антикoагулант, разширява и засилва кръвоносните съдове, предпазва от образуване и разтваря тромбите, предпазва от запушване на артериите, подобрява състоянието на тъканите на белите дробове и дихателните органи: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
4. Витамин-С, мощен антиоксидант, много важен: 4 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).

Допълнителна помощ
5. Хранителен шейк, за понижаване на теглото, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете с него 1 или 2 хранения.
6. Алое Вера нектар, облекчава възпаления, убива вирусите: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене – 1у=28,3 или 31,1мл).
7. Бета-каротин + Селен, възстановява и засилва телесните тъкани и лигавиците, мощен антиоксидант: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
8. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на организма: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
9. Garcinia Cambogia, съдържа hydroxycitric acid (НСА), потиска апетита, когато се нуждаете от понижаване на теглото: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 30 минути преди хранене).

Полезни елементи: ненаситени мастни киселини Омега-3, ЕРА, Лецитин, КО-ензим Q 10.

Витамини
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг.
В-комплекс – общо количество 350 мг.
В3 (Ниацин) – 300 мг.
В6 – 100 мг.
С – 180 дo 1,000 мг.
Холин – 300 мг.
Е – 800 IU
Инозитoл – 300 мг.

Минерали
Калций 1,000 мг.
Хром – 200 микрограма
Магнезий – 900 мг.
Манган – 10 мг.
Германий – 60 мг., 3 пъти на ден
Калий – 2,000 мг.
Цинк – 30 мг.
Селен – 200 микрограма

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.