Изгаряния

изгаряния

Изгарянията се класифицират в 3 категории:
а) Изгаряния от I-ва степен: Това са изгаряния без мехури.
б) Изгаряния от II-ра степен: Изгаряния с мехури.
в) Изгаряния от III-та степен: Дълбоки изгаряния, разрушаващи кожата и излагащи на показ тъканите.

Много е важно, веднага, след като сте получили изгарянето, да обливате мястото със студена вода. Така ще понижите температурата и ще избегнете дехидратация на тъканите!

изгарянеПрепоръчвано лечение за изгарянията от I-ва и II-ра степен:
а) При случай на леко изгаряне е важно да се правят компреси със студена вода или лед, за елиминиране на натрупаната топлина. Намажете с малко Алое Вера гел, което ще помогне за по-бързото заздравяване. Не се налага по-нататъшно лечение.
б) При изгарянията с мехури, трябва да внимавате да не ги спукате, за да предпазите тъканите от инфекция. Ако мехурите вече са се спукали, промийте мястото с дестилирана или охладена преварена вода, после намажете с Алое Вера гел. Покрийте със стерилизирана марля, напоена с Алое Вера гел. Ако раната се инфектира, взимайте Пчелен прополис и/или Чесън.
в) При дълбоки изгаряния или изгаряния с голяма площ, действайте както в стъпка б). Промийте раната с дестилирана или охладена преварена вода. Потопете във водата за 10 минути, после натрийте с Алое Вера гел и покрийте с марля, напоена с гела. Консултирайте се с вашия лекар незабавно!

Взимайте ненаситени мастни киселини като рибено масло с Омега-3 и зехтин, спазвайте диета с консумация на големи количества риба.

Витамините А (Бета-каротин), В, Е, С и D са много важни за нервната система и за кожата. Витамин D се произвежда от една мазнина в кожата, която се превръща в този витамин, когато кожата е изложена на слънце. Среща се също в яйчния жълтък, прясното мляко, рибата тон и сьомгата.

Ако сте получили изгаряния с голяма площ, може да се обезводните. Ето защо се препоръчва да се пие много вода, за предпочитане приготвена по следния начин: 1/2 суп. л. сол, 1 суп. л. захар или мед и 1/2 суп. л. сода за 1 л. вода.

изгарянеПрепоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Алое Вера джели или гел, природен антибиотик, регенерира клетките, облекчава болката, намалява възпалението: компреси, които да се сменят всеки ден.
2. Пчелен прополис, предпазва от инфекции, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
3. Алое Вера сок, гел или нектар, облекчава болката и възпалението: 6 до 8 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг; С – 1,000 мг; D – 500 IU, E – 600 IU.

Минерали:
Калций – 1,000 мг; Магнезий – 500 мг; Калий – 1,000 мг, Селен – 200 микрограма, Цинк – 50 мг.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.