Инфекции на отделителната система

инфекции на отделителната системаПриблизително 12 милиона хора по света годишно, повечето от които жени, се лекуват от инфекции или възпаления на отделителите пътища. Известни на мнозина като цистити, тези инфекции се причиняват от Е. coli и други бактерии, които се развиват в дебелото черво и заразяват прилежащата уретера и влагалището.

Определена категория жени са изложени на повишен риск от инфекции на отделителните пътища. Начело на списъка стоят рано започналите полов живот. Младите жени често получават инфекции след полов акт, когато бактериите, които обикновено населяват влагалището, се преместят към уретера. Женската уретера с дължина едва два сантиметра улеснява преминаването на бактериите до пикочния мехур.

Жените в период на менопауза също са изложени на висок риск от уринарни инфекции. Според изследванията 8-10% от жените над 60 години получават инфекции на пикочния мехур в по-късна възраст. Хората с множествена склероза и други неврологични отклонения също са в рисковата група, защото често пъти не са в състояние да изпразнят напълно мехура си.

Причини:

Въпреки че много сексуално активни жени получават инфекции на пикочния мехур, има и такива, които по чудо избягват този дразнещ проблем. Този феномен се обяснява с нарушаването на хормоналния баланс при някои жени. Естрогенът и прогестеронът, стимулиращи клетките на уретера, привличат и залавят бактериите, навлезли в тази област. При нормални обстоятелства микроорганизмите се отделят с урината, но при жени с хормонални нарушения бактериите не могат добре да се отстранят, което води до повторна инфекция на пикочния мехур. Това отговаря и на въпроса защо жените в климактериума са податливи на това заболяване. Намалените нива на естроген в организма водят до повишаване на прелепващите свойства на обвивката на уретера и предотвратяват пълното отстраняване на бактериите.

инфекции на бъбрецитеИнфекциите на отделителните пътища често пъти са резултат от неправилни хранителни навици и слаба имунна система. Обикновено имунната система ефикасно се справя с присъствието на бактерии в тялото, но когато организмът е отслабен, се стимулира размножаването на болестотворните микроорганизми, в резултат на което симптомите се изострят. Продължителното излагане на стрес или появата на травмираща ситуация, като развод, смърт в семейството, може да отслаби още повече имунната система, което дава възможност от настъпване на заболяването.

Мускулите на пелвиса често пъти се отпускат след раждане и довеждат пикочния мехур по-близо до влагалището, като задната част на пикочния мехур се разполага зад отвора му. В този случай пикочният мехур не може да се изпразни напълно, събира се урина и бактериалните популации се увеличават. Това е причината за посещенията при лекар с инфекции на отделителните пътища наскоро след раждане. Други фактори, водещи до притискане на мехура, са: пролапс на дебелото черво в резултат на раждане, старост, лоша стойка, изкривявания на гръбначния стълб и излишно натрупване на мазнини в областта на корема. Вследствие на притискането се нарушава притокът на кръв към този орган и поради липсата на кислород той става по-податлив на болестотворни бактерии. Организмът отстранява отпадъчните продукти по няколко начина, включително и чрез отделяне на фекалиите от червата, издишването на въглеродния двуокис от белите дробове, изпотяването на кожата и чрез отделянето на урина от бъбреците и пикочния мехур. При нарушение на дейността на който и да е от тези процеси, допълнителното натоварване се разпределя по останалите системи. Например при човек, страдащ от запек, рисковите отпадъчни продукти трябва да се отстранят по алтернативен метод. Медицината доказва, че повтарящите се инфекции на отделителните пътища често пъти се свързват с проблеми в червата.

Източните терапевти обясняват, че инфекциите на отделителните пътища се причиняват от присъствието на влажна и топла среда в мехура. Те твърдят, че слабият поток на енергия в далака и бъбреците често пъти се придружава от стягане и влажна среда, водеща до триене и произвеждане на топлина. Отслабването на далака и изчерпването на енергията обикновено се причинява от обилно хранене, пиене на течности по време на ядене и прекомерна консумация на мазни продукти. Освен това определени храни, например замразените храни или напитки, може да увеличат влагата в органите, а продължителните стресови ситуации, включително и дългите учебни периоди, предизвикват увреждане на далака и продължително изтичане на енергия.

Според източните схващания прекаленото изтощение, неспокойството, алкохолът, приеман в големи количества, и прекалено честите полови контакти могат да повлияят на нормалната функция на бъбреците.
Циститите са възпаления на пикочния мехур, които се проявяват като автоимунен или алергичен отговор, предизвикващ възпаление в пелвиса и пикочния мехур и увеличаващ притока на кръв в областта. Освен това кандидата предизвиква имунен отговор, който възпалява мехура.

Симптоми:
Характерно за инфекциите на отделителните пътища са честото уриниране, придружено с постоянно чувство за неотложност, или усещането, че пикочния мехур не се е изпразнил напълно. Обикновено при процеса се появява парене и интензивна нужда от уриниране в късните часове на нощта. Допълнителните симптоми могат да включват схващания и тъмна урина с неприятна миризма.
Ако подозирате, че страдате от инфекции на отделителните пътища, потърсете медицинска помощ, за да се излекувате, преди проблемът да се е усложнил. Изследването за наличието на инфекции е относително просто и се състои от изследване за бактериални инфекции на проба от урина. Възпалението е по-трудно да се установи поради липсата на бактериални доказателства в изследваната урина.

Лечение:
Традиционният медицински подход към лечението на уринарните инфекции включва предписването на антибиотици. Продължителното лечение с тях обаче може да доведе до различни дълготрайни въздействия, дължащи се на склонността им да атакуват микроорганизмите, полезни за организма. Основният проблем идва от това, че приемането на антибиотици често пъти допринася за унищожаването на полезните бактерии, което пък на свой ред води до размножаването на вредните микроорганизми, в това число и на кандида албиканс и ешерихия коли. Следователно най-добре е медикаментите да отстъпят пред алтернативните терапии. Ако неколкократните опити за провеждане на холистично лечение не дадат резултат, заболяването може би се нуждае от слаба доза бактеростатичен антибиотик. Тази форма на лечение не е така силна като традиционните антибиотици, защото бактеростатичните вещества просто предотвратяват развитието на бактериите, а не ги унищожават. Затова бактеростатичните антибиотици не предизвикват гъбична инфекция и съответните стомашно-чревни неразположения. Някои членове на медицинското общество предписват хирургична операция, хормонална терапия и антидепресанти за лечението на по-тежките случаи на хронични инфекции на отделителните пътища. Обаче тези терапии трябва да се използват само при екстремни обстоятелства, като няма друг изход.

Хранене:
Съществуват разнообразни природни лечения, които облекчават проблемите, свързани с отделителните пътища, без риска от странични въздействия. Да започнем с пиенето на чаша вода всеки час. То може да подпомогне лечението на инфекцията и особено облекчаването на болката. Неподсладеният сок от червена боровинка или капсулите от нея съдържат естествени антибактериални вещества и увеличават киселинността на урината, създават неблагоприятна среда за развитие на бактериалните колонии. Съвременните изследвания показват, че 15 унции сок от боровинка могат да потиснат растежа на бактериалните колонии над 80%, защото се нарушава способността им да прилепват към стените на матката и следователно се отделят заедно с урината. Друго изследване показва, че консумацията на витамин С заедно с червената боровинка може да повиши киселинността на урината още повече. Други полезни напитки, които повишават рН на урината, са лимоновият сок, смесен с вода, масло и смес от две лъжички ябълков оцет и вода. Тези смеси трябва да се консумират три пъти дневно.

Силните симптоми на уринарните инфекции могат да бъдат облекчени и от временни промени в храненето. При силни кризи се препоръчва приемането на повече кисели храни, като някои зърнени, семена, ядки, риба, млечни продукти и хляб и намалена консумация на плодове и зеленчуци. Но запомнете, че тази модификация на хранене трябва да продължи само за кратък период от време. Обикновено нискокиселинните храни – пълнозърнести, масло от ленено семе, рибено масло и бобови култури, се препоръчват за предотвратяване на дразненето.

Добавки:
Витамин С, който представлява аскорбинова киселина, може интензивно да повиши киселинността на урината и да помогне за изхвърлянето на болестотворните бактерии. За да се постигнат най-добри резултати, дозировката трябва да е възможно най-висока и близо до границата на чревната поносимост, или по-точно, докато изпражненията станат меки и подобни на диария. При борба с инфекциите тялото се нуждае от повече от 15000 мг. витамин С дневно, а понякога и от повече по венозен път. Тъй като е водоразтворим, витамин С трябва да се приема на всеки два-три часа, за да се запазят хранителните му свойства. Хората, които не страдат от инфекции, но желаят да използват витамин С като профилактично средство, трябва да приемат между 2000 и 6000 мг. дневно. Витамин С действа ефикасно при инфекции на отделителните пътища заради антибактериалните си свойства и способността си да засилва действието на имунната система, стимулирайки производството на защитните бели кръвни клетки.

При остри кризи приемането на доза от 50 мг. дневно може да помогне на тялото в производството на бели кръвни клетки и за отстраняването на бактериалните инфекции. Освен цинк и витамин С лигавицата на пикочния мехур може да се подсили и с витамин А. Той предотвратява раздразването на пикочния мехур и възстановява дейността на естествените антитела и белите кръвни клетки. Отбележете, че бременните жени или тези, които биха могли да бъдат бременни, трябва да заменят витамин А с безопасния бетакаротин, защото изследванията свързват вродените дефекти при бебетата с майките, приемали големи дози витамин А. Останалите могат да си набавят необходимите количества витамин А, като консумират над 25000 IU масло от камбала или черен дроб от треска във вид на капсули всеки ден. Някои допълнителни предпазни вещества, които могат да се използват ежедневно, са 100-200 мг. витамин В6 и 4-6 капсули масло от нощна свещ.

Билки:
Антисептичните билки, в това число хидрастис, мечо грозде, хвойна и чесън, са полезни за предотвратяването на циститите. Корените от бяла ружа, плодовете на хвойната и царевичната свила омекотяват лигавиците на уретера и пикочния мехур, а диуретичните билки, магданозът и хидрастисът стимулират производството на урина и отстраняват бактериите. Смес от равни количества репей, копър и бряст е ефикасна, когато лъжичка от нея се добави към часа вряла вода и се запари за двадесет минути. Този билков разтвор трябва да се приема след всяко хранене и вечер преди лягане. Други ефикасни природни лекарства са чай от ленено семе и чай от мечо грозде, които се приготвят по описания по-горе начин. Тези разтвори също трябва да се приемат три-четири пъти дневно. Въпреки че могат да са неприятни на вкус, билковите чайове често пъти дават неочаквано добри резултати при възпаленията на уринарния тракт. Освен това хомеопатичното лекарство „Cantharis“ също може да бъде използвано за облекчаване на раздразнения мехур и уретера. И накрая едно последно предложение за предпазване от инфекции на отделителните пътища. След полов акт жената внимателно трябва да почисти изхода на уретера с бетадин или силен разтвор на чай от хидрастис, за да отстрани вредните бактерии, които може да са навлезли по време на половия акт.

Упражнения:
Аеробичните упражнения, в това число джогинг, ходене, плуване и каране на колело, могат да повишат кръвообращението и да помогнат за отстраняването на натрупалата се кръв в областта на пелвиса. Упражненията с обърната стойка, като йогийските челни стойки и свещ и движенията, наподобяващи каране на колело, също подобряват кръвообращението. Ако страдате от болки в гърба или шията и не сте в състояние да изпълнявате тези упражнения, може да използвате стара врата или друга дървена плоскост и да поддържате тялото си в това положение, поставяйки единия й край на леглото, а другия на земята. Съветваме ви да ограничите тези упражнения до 3-5 минути, защото дългото оставане в тази поза може да предизвика световъртеж.

Допълнителни процедури:
Седящите вани и горещите компреси стимулират кръвния поток и помагат за отстраняването на опасните продукти в областта на малкия таз. Тези естествени лекове могат да облекчат болката, предизвикана от инфекциите в отделителните пътища. Приготвянето на горещи компреси става, като се потопи малка хавлиена кърпа в гореща вода, изстиска се добре и се постави малко над пубиса. Когато изстине, бързо повторете. След прилагането на около осем – девет компреса починете няколко часа и повторете процедурата още два или три пъти по-късно през деня.

Какво да се избягва?
Съществуват много предпазни мерки срещу уринарни инфекции и възпаления. Преди всичко след уриниране жените трябва да се избърсват отпред назад, а не обратно. Също така преди полов акт партньорът ви трябва да си измие ръцете. Опитайте се да избегнете пренасянето на бактерии от ануса във влагалището и си сменяйте често превръзките или тампоните по време на менструация. Тесните дънки и найлоновото бельо улесняват разпространяването на бактериалните инфекции, така че опитайте се да носите дрехи, позволяващи проветрение, като памучно бельо или поли и чорапи с жартиери. Химическите дразнения на уретера могат да се избегнат, като не се употребява парфюмирана козметика, съдържаща синтетични оцветители. Жените, предразположени към инфекции, трябва да заменят противозачатъчните хапчета с диафрагми, с презервативи или цервикални тапи, за да избегнат бъдеща инфекция.
Страдащите от инфекция на отделителните пътища, причинена или усложнена от проблеми на гръбнака, трябва да потърсят съвет на остеопат или мануален терапевт.

Приемането на седем-осем чаши вода на ден може да разреди урината и да намали развитието на бактериите. Уринирането трябва да се стимулира, защото освобождава организма от вредни бактерии. Жените, пренебрегващи нуждата от уриниране, са подложени на по-голям риск от инфекции. Особено важно е уринирането след полов акт, за да се отстранят бактериите, навлезли в уретера. По тези причини не е желателно да се уринира преди полов акт. И още, пиенето на чаша вода преди акта увеличава съдържанието на пикочния мехур и дава възможност да бъдат отстранени повече бактерии при последвалото уриниране. Ако страдате от постоянни инфекции, може да почиствате влагалището с директна струя вода от душа преди акт. Тази техника отстранява значително количество от вагиналните бактерии, намалявайки по този начин количеството бактерии, които могат да се пренесат върху уретера.

Трябва да се избягва прекомерната консумация на чай, кафе, алкохол и газирани напитки. Ограничете консумацията на червено месо, млечни продукти, цитрусови плодове и миди. Продължителното действие на тези храни повишава киселинността и предизвиква бактериални инфекции. Както казахме по-горе, киселите храни и напитки биха могли да помогнат в някои случаи, но само когато са изострени симптомите. Дългата им употреба може да доведе до обратни въздействия и затова трябва да се изключи.

Преглед на леченията:
Конвенционалният медицински подход при лечението на уринарни инфекции обикновено включва антибиотици, които имат странични въздействия. В случаите на хронични инфекции може да се предпишат хормонална терапия и антидепресанти. Природните лечения представляват прекрасна алтернатива, но ако не действат, може да се използва слаб бактериостатичен антибиотик.

Съществуват различни напитки и храни, облекчаващи неразположенията. В това число влизат сокът от червена боровинка и киселинните храни (само в случай на остра криза).

Билките предотвратяват инфекциите и облекчават симптомите. Полезни са мечото грозде, хидрастисът, хвойната и чесънът.
Упражненията стимулират кръвообращението и помагат за отстраняване на събралата се в пелвиса кръв. Полезни са упражненията с обратна стойка.

Сред добавките, препоръчвани при уринарни инфекции, са витамините С, А и В6 и цинк.
Препоръчват се седящите вани и горещите компреси.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.