Инфекции на ухото

Инфекции в ушитеИнфекциите в ухото са причина номер едно за посещение при педиатрите. До тригодишна възраст две трети от децата са посещавали лекар именно по тази причина. Това означава около 30 милиона посещения годишно на обща стойност 2,2 милиарда долара.

Някои групи деца са с висок риск от ушни инфекции. Това са страдащите от алергии, деца, излагани на алкохол и тютюн по време на вътреутробното им развитие, деца, които не са били кърмени, приемали са краве мляко през първите шест месеца от живота си или са оставяни в ясли.

Проблемът произтича от хипертрофията, нарастването на размера на клетките на лимфоидната тъкан около евстахиевата тръба, в резултат на което евстахиевата тръба се блокира и там се задържа течност. Когато е поразено средното ухо, заболяването е познато като отит на средното ухо, а когато е въвлечен външният канал, заболяването се определя като външен опит. В този случай могат да се наблюдават циреи и течения.

Лечение
Стандартното лечение на ушни инфекции е свързано с антибиотиците и деконгистантите. Ако те не подействат, следващата стъпка е пункция. Според изследванията тези методи нямат дълготраен ефект. Те показват, че децата, приемали антибиотици, също толкова често получават вторични инфекции, колкото и тези, които не са лекувани с тях. Дори се наблюдава по-голяма склонност към вторичните инфекции след лечение с антибиотици. Пункцията предизвиква първоначално облекчение, но не преустановява ушната инфекция. Получава се така, защото не е отстранена причината за проблема.

Естествените лечения, напротив, се обръщат към корените на проблема и започват да се прилагат още от раждането на детето. Обикновената профилактика преди и след раждане може да предотврати развитието на ушна инфекция. Майките, очакващи рожба, трябва напълно да се откажат от алкохола и цигарите и да се грижат за психическото и емоционалното си здраве. След раждането майчиното мляко е за предпочитане пред изкуственото хранене. Много от изследванията показват, че естествено хранените шест или повече месеца деца страдат значително по-рядко от ушни инфекции.

инфекция на ухотоЛечение на алергиите:
Когато се развие ушна инфекция за пръв път, след като детето вече е преминало на твърда храна, родителите могат да предположат, че причина за това е алергия, твърди лекарят хомеопат от Флорида д-р Марк Франк. Първата стъпка, съветва той, е да се открие коя субстанция предизвиква алергията. Най-често това е кравето мляко. Колкото по-рано се дава то на детето, толкова по-рано започват инфекциите. Проблемът може да е предизвикан и от житото, царевицата, соята и други храни.

За да се провери дали става въпрос за алергия, подозрителната храна се отстранява за четири дни. На петия ден се връща в хранителния порцион. Ако скоро след това симптомите се появят отново, значи е открит причинителят на алергията.

Хранителни добавки:
Важен етап в лечението е изграждането на имунната система на детето с помощта на хранителни вещества. Ако майката продължава да о кърми, тези вещества навлизат с майчиното мляко.

ОМЕГА – 3 НЕЗАМЕНИМИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ
Те играят важна роля в спирането на възпалителния процес. Един от най-добрите им източници е маслото от ленено семе. То трябва да се съхранява в хладилник и да не се готви с него.

АНТИОКСИДАНТИ
Цинкът стимулира имунната система, както и бетакаротинът, аскорбиновата киселина и витамините В-комплекс.

Хомеопатия:
Хомеопатичните лекарства се подбират според симптомите на пациента и могат да бъдат много ефикасни при лечението на болки в ушите и на инфекциите, а също и за предпазване от вторична инфекция. Лекарят проверява силата на болката и дали болният има температура, гадене, повръщане и диария. Трябва да се вземе под внимание цветът на ухото и присъствието на секрет.
Предлагаме Ви някои обичайни лекарства, които може да се препоръчат от хомеопатите:

БЕЛАДОНА
Ключовите симптоми са теглеща, изгаряща и туптяща болка в ушите, която кара детето да плаче насън. Ухото е запушено и се чува бучене. То може да е зачервено и прекомерно чувствително на звук. Тъпанчетата се издуват, както и паротитната жлеза и лимфните възли. Пациентът се чувства зле при докосване, шум и лежане. По-добре се чувства, когато седи.

ФЕРУМ ФОСФАТИКУМ
За това лекарство може да се помисли, ако лечението с беладона се окаже неуспешно. В този случай пациентите са бледи и с червенина по бузите. Имат склонност към анемия и повтарящи се инфекции в двете уши. Симптомите се влошават през нощта, когато ушите на пациента са раздразнени и той спи неспокойно. Студените компреси предизвикват облекчение.

МЕРКУРИУС
Симптомите са подобни на тези при беладоната, но са по-интензивни по отношение на червенината и пулсиращата болка. Жлезите се уголемяват и гърлото е силно червено. Фаринксът е червен и гноен, а евстахиевата тръба възпалена. Дъхът е зловонен, състояние, влошаващо се през нощта от топлината. Температурата е придружена от изпотяване.

КАМОМИЛА
Това лекарство помага при болки в ушите, причинени от никненето на зъби. Детето стене без прекъсване, неутешимо и иска да бъде вземано на ръце и люляно непрестанно. Едната му бузка е гореща, докато другата е бледа и студена. Симптомите се влошават с топлината, гнева, полъха на вятъра и през нощта и се подобряват, когато бебето се носи и се държи на топло.

ПУЛЗАТИЛА
Симптомите наподобяват тези, при които се предписва камомила. Лекарството е от анемония и подобно на нея симптомите са променливи. Инфекциите могат да се прехвърлят от дясното към лявото ухо. Секретът може да варира от жълт и зелен до бъстър. Детето се чувства по-зле при загряване, вечер и след хранене с обилна сметанова храна. То чувства облекчение от полъх на вятър, при движение и налагане на студени компреси. Повтарящите се ушни инфекции влошават слуха.

ХЕПАР СУЛФУРУС КАЛКАРЕУМ
Помага при болки в ухото, придружени от тръпки, цепещи болки в ухото, свръхчувствителност към допир и шум и склонност към циреи във външния канал.

КАЛИ МУРИАТИКУМ
Това лекарство се използва за лечение на тъпанчетата.

Допълнителни лечения:
Болката в ушите често пъти се облекчава от поставянето в областта на ухото на натопено в топла вода и изстискано парче плат или грейка. Докато не се получи перфорация на тъпанчето, болката може да се успокои с капки от лопеново масло или капки от затоплен зехтин, смесен с малко счукан чесън, който се прецежда преди употреба. Това е антивирусно и антибактериално лекарство.

Преглед на леченията:
Бременните, които водят здравословен начин на живот, по-рядко раждат деца, страдащи от инфекция на ухото. Храненето с майчино мляко предпазва от инфекции и подобрява цялостно здравето на детето.
Инфекцията в ушите може да е резултат от алергия към краве мляко или други храни, като жито, царевица и соя. Тези субстанции трябва да се идентифицират и отстранят от храната.
Добавките, които изграждат имунната система на децата, са незаменимите мастни киселини, цинкът, бетакаротинът, аскорбиновата киселина и витамин В.
Майките могат да приемат тези хранителни вещества и да ги предават на децата си чрез кърмата.
Някои хомеопатични лекарства също могат да облекчат инфекцията в ухото.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.