Депресия

депресияНяма човек, имунизиран срещу депресията. Депресирането е нормалният отговор на определена ситуация. Когато тъжните чувства и лошото настроение обаче пречат на нормалната ни връзка с обществото, те могат да се определят като клинична депресия, изискваща лечение.

През последните няколко години случаите на депресия се увеличиха драстично. От това заболяване са поразени около 30 милиона американци. Степента на депресия може да варира от слаба – предполагаща, че болният е способен да се защити от болестта със самолечение, до силна – състояние, изискващо лечение от опитни лекари-специалисти.
Депресията може да се определи като един от трите типа. Реактивната депресия е следствие от болезнен обезпокояващ инцидент – смърт на обичан човек, загуба на работа или болест в семейството, криза във взаимоотношенията. Това е най-често срещаният тип, който може да порази всеки един по всяко време от живота. Човекът, страдащ от реактивна депресия, обикновено демонстрира липса на интерес към неща, които по-рано са му доставяли удоволствие, но все още могат да му въздействат на основно ниво.

Физически основаната депресия произлиза от дисбаланса на химическите вещества в мозъка. Този вид депресия поразява хората на средна възраст, въпреки че това не е строго определено. Може да има и генетично предразположение към това заболяване. То се изразява в загуба на интерес почти към всичко и е в състояние да повлияе до голяма степен отрицателно върху нормалното ежедневие.

Последният, основният вид депресия, също така физически основана, е маниакалната депресия. Тя се изразява в промяна на настроенията. Човек, страдащ от маниакална депресия, се колебае между периоди на свръхенергия и жизненост и периоди на пълна безнадеждност.

Независимо от това как започва заболяването, от начина, по който се изразява, или от тежестта му, то трябва да се счита за заболяване и на тялото, и на психиката. При планиране на лечението трябва де се вземат предвид и двата момента.

депресияПричини
Когато депресията е екзогенна, то причина може да бъде всяка външна стресова ситуация, а дори и общуването с депресирани хора може да окаже влияние. Въпреки че това са нормални реакции, заболяването продължава да присъства, докато порази вътрешните функции на тялото, не давайки възможност на тялото да превъзмогне болката. Когато присъства постоянно, заболяването се превръща в клинична депресия.
Има няколко хранителни фактора, които влияят върху настроението на човека и водят до депресия. Витаминният дефицит те един от тях.

Витамините от групата В са свързани тясно със здравето на мозъка. Нивото на фолиева киселина е обратно пропорционално на силата на депресия. Колкото по-ниско е нивото на фолиевата киселина в кръвта, толкова по-силна е депресията. При депресираните пациенти също така е установена липсата на елемента магнезий. Големите количества флуор, от друга страна, също може да доведат до депресия. Тези минерални хранителни фактори не са рядкост дори при реактивната депресия. Веднъж вече депресиран, човек може да загуби интерес към спорта и здравословното хранене или въобще към храненето.

Освен това човек може да е подложен на огромен стрес, който да присъства не само в лошите хранителни навици, но и да предизвиква по-бърза загуба на ценни хранителни вещества.
Химическият дисбаланс в мозъка може да е друга причина за депресията. Допаминът е химическо вещество, предизвикващо неспокойство, стрес, нервност и агресия. Когато нивото му се покачи, човек може да развие чувство на несигурност, на параноя и страх. Серотонинът е другото важно химическо вещество в мозъка, което влияе на душевното здраве. Хората с ниско ниво на серотонин обикновено са подвластни личности, с честа смяна на настроенията и с някои видове натрапчиви импулси, като алкохолизъм, преяждане или работохолизъм, перфекционизъм или вечно отлагане. Серотониновият дисбаланс може да предизвика не само депресия, но и вътрешен гняв.
Депресията мое да е свързана и с други физически фактори, като хипотоироизъм и храна или алергии, свързани с околната среда.

депресияСимптоми
Депресията се изразява физически и емоционално. Класическите физически признаци са главоболие, умора, храносмилателни проблеми, хиперактивност, проблеми със съня (затруднение при заспиването и спането или нужда от неограничено време за спане), загуба на концентрация и хранителни параметри – независимо дали се изразява в постоянно преяждане или загуба на апетит. Често пъти е налице промяна в теглото.
Емоционалната страна на депресията включва прекален плач, песимизъм, чувства за безнадеждност, вина или самосъжаление, загуба на самочувствието, загуба на удоволствието от приятни преди дейности, намаляване на сексуалното желание, склонност към самоубийство. Важно е да се отбележи, че ако някой говори за самоубийство, това трябва да се приеме сериозно и да се приложи компетентна лекарска помощ.
Въпреки че много от физиологичните и душевните симптоми на депресията са неща от нормалния живот, когато някои от тези симптоми се проявяват дълго време (няколко седмици или повече), те могат да са начало на депресия и отново е необходима лекарска помощ.

Лечение
Конвенционалният медицински подход към депресията е лекарствена терапия, психотерапия или комбинация от двете. Лекарствената терапия с използването на антидепресанти от рода на лекарството Prozac може да помогне на болния да се чувства по-добре, но антидепресантите имат отрицателни въздействия и не е известна рамификацията при продължителна употреба. Психотерапията е добър отдушник за депресираните емоции и може да помогне на някои пациенти, но освен тялото е важно да се лекува и духът.
Естествените подходи, третиращи и тяло, и дух, са друг път, по който можем да тръгнем. Чрез тях се постигат силни и дълготрайни резултати. Добре е не само да се лекуват симптомите, а да се отстрани основната причина за заболяването. Най-важно е депресираният човек да разговаря с лекаря си, защото всеки отделен случай е различен.

Упражнения
Физическата активност е важен фактор не само за предотвратяване на възникването на депресията, а и за преодоляването и. Упражненията могат да повишават дълготрайно енергията на организма. В резултат на това човек се чувства съживен и цялостен. Най-големият проблем, срещан при включването на физически упражнения в ежедневието на депресирания човек, е началото. Когато човек е в депресия, много трудно може да пристъпи към каквато и да е физическа активност, много лесно се отказва от нея. Като начало е добре да се започне с прости движения. Първо, човек започва да получава усещането за добро самочувствие, ако веднага, след като стане от сън, отиде на разходка. Леките упражнения за разгряване и любимият спорт представляват също начин за въвеждане на спорта в ежедневието. Ако физическите упражнения започнат да влияят положително надуха и тялото, те могат да бъдат увеличени до ниво, съответстващо на нуждите на съответния организъм.

Хранене
Много важно е приемането на достатъчно количество аминокиселини. Затова храните, на които трябва да се наблегне, са суровите, пресни зеленчуци и храните с балансиран протеинов състав. Комплексните въглехидрати са особено важни за човек, който има ниско серотониново съдържание в организма. Проблемът е депресираният човек да започне да се храни здравословно. Предлагаме ви да приготвяте по-голямо количество храна веднъж в седмицата. Голямото количество салата например може да се съхранява в хладилник. Това помага на човек да се храни няколко дни без особено затруднение.

Хранителни добавки
Хранителният статус играе определяща роля в това как се чувстваме емоционално. Съществуват много хранителни добавки, които могат да подобрят емоционалното ни състояние. Важно е да се приемат всичките витамини, влизащи в състава на витамин В-комплекс. Те действат заедно за уравновесяването на мозъчните функции. Незаменимите мастни киселини, като омега-6 и омега-3, както и магнезият и ниацинът са от съществено значение. Да се има предвид, че дозировката на ниацина и периодът, за който се приема трябва да се контролират внимателно, тъй като той може да повлияе върху дейността на черния дроб. Витамин С е важен имуностимулатор – антиоксидант и е от голямо значение е при продукцията на серотонин.

Фактори, свързани с начина на живот и обществото
Опитът да се убеди обезверен човек да промени настроението си може да е безполезен. Но разсейването на депресирания дух е доказало полезността си. Общуването с други хора е от изключително значение за депресираните хора, защото това им помага да се освободят от отрицателните мисли. В частност работата за другите като доброволен труд е един чудесен начин за отклоняване на депресираният човек от тежките му мисли и му дава възможност да се чувства полезен.

Билки
Съществуват билкови екстракти, които имат свойства, подобни на конвенционалните антидепресантни лекарства, но те са по-леки и не притежават страничните им ефекти. Първото билково лекарство е жълтият кантарион, който е много популярен в Европа. Клинични кръстосани изследвания с използването на плацебо подкрепят ефикасността му. Нека се имат предвид и валерианът, лимонката (Scutellaria), хмелът, корените от кава-кава, пасифлората (часовниче), плодът от китайски лимонник, дивият овес и корените от тръстика.

Светотерапия
Според д-р Майкъл Нордън, автор на книгата „Въздействието на Prozac“, светлинната терапия показва положителен резултат при превъзмогването на лека депресия, свързана със зимния сезон (наречена сезонно неразположение). Биохимичните процеси в организма на много хора се забавят поради отсъствието на достатъчно количество дневна светлина през този сезон. Създадено е лечение, използващо силна светлина за преодоляване на този вид депресия. Едно от най-новите лечения е специална светлинна система в спалнята, която имитира изгрев на слънце. Тази техника е доказала, че повишава енергията и подпомага превъзмогването на затрудненията при ставане от сън през този период.

Хомеопатични лекарства
Предлагаме ви следните хомеопатични лекарства за силни дълготрайни случаи на депресия. В случаите на хронична депресия хомеопатичните лекарства, въпреки че са полезни, трябва да се използват съвместно с други лечения. Винаги ги прилагайте под контрола на квалифициран лекар.

АУРУМ МЕТАЛИКУМ
Това лекарство се предписва от хомеопатите за лечение на чувството за безполезност, лошо самочувствие и отчаяние. Може да помогне за даване на надежда на човек с реактивна депресия и се смята за много полезно за тези хора, които работят усилено и на които им се е случило някакво съдбоносно събитие. Този тип личности обикновено са идеалисти и целенасочени.

ИГНАЦИЯ
Игнацията се предписва в случаите на депресия, причинена от събитие, предизвикали дълбока тъга или печал, например загубата на любим човек, и когато тези чувства или дълбока скръб са очевидни.

НАТРИУМ МУРИАТИКУМ
Това лечение също се използва при депресия, причинена от събитие, свързано с тежка загуба и стрес. За разлика от игнацията то се използва при хора, които не могат да изразяват чувствата си, които изглеждат силни и страдат мълчаливо.

СЕПИЯ
Това лекарство се използва преди всичко от жени по време на климактериум. Докато депресията, свързана с климактериума, се появява и изчезва произволно, без явна причина, депресията, която изпитва жената, е реална и силна. Тя може да се чувства откъсната от всичко, което някога й е доставяло удоволствие, включително семейството и приятелите и. Този тип депресия се характеризира с раздразнителност и безразличие към останалите.

ПУЛЗАТИЛА
Основно се използва от хора, които показват признаци на маниакална депресия.

Какво да се избягва
Храната ни не само играе важна роля за доброто ни здраве, но може да повлияе и негативно на емоциите ни и да предизвика депресия. Трябва да се избягват следните храни, за да се предотврати хранителният или химическият дисбаланс, водещ до депресия: бърза закуска, прости въглехидрати (това е важно за хората с ниска кръвна захар), алкохол, изкуствени подсладители, продукти от бяло брашно и кофеин.

Преглед на леченията
Психотерапията може да е от полза, но тя трябва да се съпътства от други подходи, за да се лекуват и духат, и тялото.
Терапията с традиционните лекарства, въпреки че се прилага често, има отрицателни странични въздействия и лекува повече симптомите, отколкото причината за депресията, нещо, което е от съществено значение за дълготрайното лечение.
Физическите упражнения могат да повишат нивото на енергията на организма и да предизвикат усещане за съживяване и пълноценност. Започва се с леки упражнения. При почувстван ефект от спортна активност тя може да се увеличава до нивото и типа, подходящи за дадения човек.

Препоръчва се храна, състояща се от пресни плодове и зеленчуци и балансирани протеини, за да се осигури правилното функциониране на мозъка с помощта на необходимите количества аминокиселини. Трябва да се наблегне на комплексните, а не на простите (захар) въглехидрати.

Витамините от В-комплекс, ниацинът и магнезият са важни за предотвратяването или превъзмогването на депресията.
Общуването с други хора може да помогне за преодоляването на депресията. Доброволният труд помага на човека да се чувства полезен.

Някои билки имат въздействие, подобно на това на антидепресантните лекарства, но без техните негативни странични ефекти. Жълтият кантарион е широко използван в Европа. Кръстосаните изследвания подкрепят антидепресантният ефект на билката. С успех се използват и валерианът, лимонката, хмелът, пасифлората, плодовете от китайския лимонник, дивият овес и корените на тръстиката.

Светотерапията може да помогне при лека депресия, свързана със зимния сезон.
Хомеопатичните лекарства аурум металикум, игнация, натрум мутриатикум, сепия и пулзатила се използват при силна временна депресия.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Много ви благодаря дано да се оправя че вече не издаржам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.