Дисменорея

дисменореаОбикновено известна като менструални схващания, дисменореята е позната на много жени по света. Обаче болезнените периоди не бива да се приемат като неизбежен продукт на женския менструален цикъл и може да се избегнат, ако се следват няколко основни направления.

Причини
Дисменореята започва обикновено, когато се усилят контракциите в матката. Те са предизвикани от рецептори в маточната лигавица, които се стимулират от хормонални или физиологични фактори. Жените с излишък на простагландини, които са химическият посредник, действащ върху рецепторите, са предразположени към прекомерна стимулация и следователно по-често страдат от дисменорея. Един от начините за повлияване на простагландиновата продукция е консумирането на храна, към която тялото е алергично. Например някои жени реагират на дрождите, следователно на тестените храни, хляба и сладкишите. Преработените плодови сокове също могат да улеснят дисменореята.
Друг фактор, влияещ върху дисменореята, е лошото хранене. За съжаление повечето хора употребяват храни с ниска хранителна стойност. Следователно рисковите токсини под формата на синтетични консерванти, допълнителни вещества и кофеин са в състояние да навредят на организма. Протеините, получени по пътя на червеното месо и млечните продукти, съдържат опасни хормони, които оказват странично действие върху телата ни, така, както правят мазните и пържените храни.

дисменореяСимптоми
Дисменореята обикновено се характеризира със спазми, но може да се прояви и с болка и усещане за тежест в долната част на корема и болка в долната част на гърба и бедрата. Други симптоми са повръщане, гадене, загуба на апетит, главоболие, виене на свят, нервност, летаргия, депресия и диария. В повечето случаи дисменореята се появява с началото на менструацията и трае само няколко часа, но понякога и няколко дни. Стресът може да влоши допълнително десменореята. При някои жени проблемът се облекчава след раждане.

Лечение
Конвенционалните лекари лекуват дисменореята, като изписват ибопрофен, лекарство, намаляващо производството на простагландини и отстраняващо болезнените симптоми, придружаващи менструацията. Въпреки че този подход повлиява на спазмите и на другите симптоми, продължителната зависимост от лекарството може да предизвика различни странични въздействия, включително и стомашно-чревни кръвоизливи и намален кръвен поток към бъбреците. Друг възможен страничен ефект вследствие на дългата употреба на ибопрофен е синдромът на пропускливите черва, характеризиращ се с асимилирането на неразградени хранителни частици в кръвта.
За щастие съществуват много природни методи, които въздействат ефикасно. Да започнем с подобреното хранене.

Хранене
Тъй като лошите хранителни навици могат да доведат до синтез на допълнително количество простагландини, промяната в това отношение може да доведе до качествено овладяване на менструалните спазми. Студените зелени храни са ефикасни при възпаления и пронизващи болки, докато бобовите, маслото от ленено семе, зърнените, овесените храни и задушените зеленчуци предизвикват успокоение. Дълбоководната риба, като тон, сьомга и пъстърва също е за препоръчване.
Някои специалисти в областта на храненето считат, че менструалните спазми с емоционален произход могат да се повлияят от приемането на тофу. Топлото тофу със сладък сос е изключително полезно за отпускането на нервите и предизвиква цялостна релаксация.

Добавки
Магнезиевият дефицит може да стимулира освобождаването на простагландини и следователно да предизвика появата на спазми. Дневната консумация на магнезиев цитрат действа като ефикасен профилактичен агент. Започва се с 300-500 мг. дневно и постепенно се достига нивото на чревна толерантност.
При главоболие и неразположения, които се проявяват преди менструация, може ежедневно да се приема масло от нощна свещ.

Билки
Съществуват различни билки, които се използват за облекчаване на дисменореята.
Популяризираните от китайците гардения и филодендрон се получават по лекарско предписание.
Лечебната царевична свила може да се използва за отстраняване на подуването, причинено от излишъка на хормони в кръвния поток.

Билковите препарати, подобни на „женски ритъм“, също могат да се използват за облекчаване на подуването. Един друг препарат, продаван в китайските билкови аптеки, помага на храносмилателния процес, намалява менструалната болка и смекчава отрицателните емоции. Той е разработен на основата на билки, които стабилизират обилното кръвотечение, облекчават пронизващата болка и намаляват подуването.

Приемането на зеления чай е начин за увеличаване на енергията посредством стимулиране на храносмилателната система без излишни количества кофеин. Той има охлаждащо въздействие и помага за облекчаването на остри, пронизващи менструални болки. Щипка зелен чай се прибавя към чайник вряща вода и се запарва пет минути. Може да се пие през целия ден.

Алое Вера също се използва за лечението на някои симптоми, придружаващи менструалните спазми, като главоболие, раздразнителност, пронизващи болки, температура и лош дъх. Алоето е ефикасно и за намаляване на киселинните нива в стомаха и черния дроб, също така може да оказва и леко слабително действие. Приема се във вид на сок, чай или водна смес.
Консумирането на билката глухарче помага на тялото да отстрани отпадъчните продукти. Тя може да се намери във вид на капсули или чай.
Лечебната сарсапарила е полезна при болки, действа и диуретично.

Хомеопатични лекарства
Хомеопатията е ефикасен начин за лечение на дисменорея без странични въздействия, защото процесът на разреждане, използван в създаването на лекарствата, не поврежда лечебната субстанция. Хомеопатичните лекарства винаги са насочени към много конкретни симптоми.
Лекарството колцинтис може да се използва за лечение на остри спазми, появяващи се през първия ден на менструацията. Силната раздразнителност и гняв също се поддават на лечение с това лекарство. Ако болката ви намалява значително, когато доближите свитите в коленете крака до корема, тогава би трябвало да опитате колцинтис.
Когато тялото се чувства по-удобно на топло и страдате от спазмолитични схващания и подуване, се препоръчва приемането на магнезиева фосфорика. Това силно лекарство е доказало ефикасността си при приблизително 85% от случаите, в които е било използвано.

Лекарството пулзатила се прилага, когато и схващанията, и кръвният поток са непостоянни. Плузатила може да се използва за облекчаване на режещи и дърпащи болки в областта на бъбреците или долната част на гърба. Емоционалните белези включват милозливост и склонност към плач.

Вибриум трябва да се прилага тогава, когато мензисът е закъснял и е много слаб. Спазмите са в областта на долната част на гърба и бедрата и са придружени от спиране на кръвотечението. Освен това пациентката се чувства немощна.
Цимифугата е препоръчителна за жени, страдащи от спазмолитични схващания, ирадиращи през бедрата и пелвиса, и от предменструално главоболие. С нарастването на интензивността на кръвния поток нараства и болката. Емоционално пациентът може да изглежда извънредно нервен или депресиран.

Камомила (лайка) трябва да се приема, когато жената е или прекалено чувствителна, или нечувствителна към болката. Тя също така може да бъде извънредно раздразнителна и склонна към спорове. Когато менструалното кръвотечение нараства, нараства и зависимостта й от кафето, стимулантите и седативите. Освен това симптомите стават по-интензивни, когато са придружени от гняв.

Ароматотерапия
Майоранът, лавандулата и градинският чай притежават аналгетични свойства, които може да се използват при лечението на дисменорея. Осемнадесет от двадесет капки от тези аромати масла се асимилират в лосион или масло и се масажират коремът или долната част на гърба. Вдишването на аромата на розата, лавандулата или санталовото дърво също помага при остра менструална болка.

Упражнения
Разтягащите упражнения могат да помогнат много за намаляване на схващанията. Спокойното плуване също е от полза. Упражненията по йога допринасят значително чрез усвояването на полезни движения за облекчаване на положението на страдащите от дизменорея.

Намаляване на стреса
Стресът оказва широка гама от странични въздействия върху тялото, едно от които е изостряне на дизменореята. Следователно изпълняването на стрес редуцираща програма може да помогне на първо време и в последствие. Дълбокото коремно дишане, медитацията и тай-чи са само някои от наличните за отстраняване на стреса и на свързаната с него болка.

Какво да се избягва?
Някои храни стимулират допълнително произвеждане на простагландини, които взаимодействат с маточната лигавица и категорично предизвикват маточни спазми, свързани с менструалните схващания. Храните, които трябва да се избягват, включват люти подправки, захар, пържени мазни храни, алкохол и стимулиращи храни, като чесън и лук. Белите картофи също са свързани с началото на дизменореята.

Преглед на леченията
Здравословната диета свежда до минимум появата на менструални спазми. Препоръчвани са зелените храни, бобовите, маслото от ленено семе, зърнените храни, овесените храни, задушените зеленчуци, дълбоководната риба и тофу.
Маслото от нощна свещ и магнезиев цитрат ограничават действието на дисменореята.
Билките и хомеопатичните лекарства облекчават неприятните менструални симптоми.
Ароматните масла, масажирани върху корема или долната част на гърба, могат да помогнат за намаляване на спазмите.
Упражненията за разтягане на тялото също предизвикват облекчение.
Дълбокото коремно дишане, медитацията и тай-чи намаляват стреса и помагат за преодоляване на болезнените периоди.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.