Сатурн

Сатурн е втората по големина планета след Юпитер. Планетата носи името на римския бог на посевите и на земеделието Сатурн. Сатурн пътува около Слънцето по елипсовидна (овална форма) орбита. Разстоянието от слънцето варира от около 941070000 мили (1514500000 км.) на най-отдалечената си точка, до около 840440000 мили (1352550000 км.) най-близката си точка.

Една обиколка на планетата около Слънцето отнема около 10759 земни дни, това са 29 години и половина. Сатурн има седем тънки, плоски пръстена около него. Пръстените са съставени от ледени частици и космически прах, които пътуват около планетата. Лъскавите пръстени на Сатурн правят планетата един от най-красивите обекти в Слънчевата система. Те са открити в началото на 1600 година от Галилео. Пълната обиколка на Сатурн около оста си отнема 10 часа и 39 минути. Поради бързото въртене около оста планетата изглежда сплескана.

Сатурн

Диаметър на планетата (екваториалния диаметър) е 8000 мили (13000 км), а полярния диаметър е с 10% по-малък. Повечето учени смятат, че Сатурн е гигантска топка от газ, която няма твърда повърхност. Въпреки това, планетата изглежда да има топло, твърдо вътрешно ядро от образувано от желязо и скални материали. Около тази централната част е външното ядро, то вероятно се състои от амоняк, метан и вода.

 

сатурн     Температурите на Сатурн са много по-ниски от тези на Земята защото Сатурн е по-далеч от слънцето. Средната температура там е -175 градуса по Целзий. Сатурн е планетата с най-ниска плътност в Слънчевата система. Плътността и е една десета от плътността на земята и около две трети от плътността на водата. Въпреки това Сатурн е с по-голяма маса от всяка друга планета освен Юпитер. Сатурн има 25 спътника. Най-големият от спътниците е Титан. Той е с диаметър 5150 км. и е по-голям от планетите Меркурий и обявената планета за джудже Плутон. Титан е един от малкото спътници в Слънчевата система, където е известно, че има атмосфера, която атмосфера се състои предимно от азот. Известен факт е, че на сатурн има магнитно поле което е 1000 пъти по силно от Земното. Сатурн е ветровита планета. скороста на вятъра достига до около 1800 км. в час.

В римската митология Сатурн е бог на земеделието (при гърците – Кронос).

Сатурн е посетен за първи път от „PIONER 11“ през 1979г. и по-късно от „VOYEGER 1“ и „VOYEGER 2“.

Сатурн изглежда плосък, когато се гледа през малък телескоп. Диаметърът между полюсите и диаметърът на екватора се различават с около 10%. Това е резултат от бързото въртене около оста му и течното му състояние. Другите газови планети са също сплеснати на полюсите, но не толкова много. Сатурн е планетата с най-малка плътност. Състои се от 75% водород и 25% хелий със следи от вода, метан, амоняк и скали, подобни по състав на слънчевата мъглявина. Вътрешността му е гореща (около 12 000 К) и излъчва повече енергия, отколкото получава от Слънцето. Сатурн също има пръстени. Те са по-широки около екватора. От Земята може да се наблюдават два по-видни и един по-блед пръстен. За разлика от другите газови планети, пръстените на Сатурн са много по-ярки.

Въпреки, че изглеждат непрекъснати от Земята, всеки пръстен се състои от голям брой малки частици, всяка със собствена орбита. Размерите им са от 1 см. до няколко метра, има и километрични.

Пръстените на Сатурн са изключително тънки, въпреки че диаметрите им надвишават 25 000 км, дебелината им е не повече от 1,5 км. Ако всичкия материал в пръстените се събере на едно място, то няма да надвишава 100 км. в диагонал. Пръстените се състоят предимно от замръзнала вода, но може да съдържат и скални частици, покрити с лед.

Произхода им, обаче, не е известен. Пръстеновата система е нестабилна и се възстановява от разпадането на големите спътници. Сатурн има значително магнитно поле.През нощта се вижда лесно с невъоръжено око. Лесно се разбира, че е планета, тъй като не премигва като звездите. Сатурн има 18 спътника (именувани), но те не са единствените.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.