Уран

УранУран пътува около Слънцето по елипсовидна орбита. Една обиколка около Слънцето отнема 30685 земни дни, или по-просто 84 години на Земята. Около оста си една обиколка трае 17 часа и 14 минути. Уран е седмата планета от Слънцето. Уран носи името на бога на небето от древногръцката митология Уран. Една от най-характерните черти на Уран е наклонът на неговата ос на въртене от почти 90 градуса. Вследствие на това в дадени части от нейната орбита един от полюсите е обърнат директно към Слънцето, докато другият остава в постоянна сянка. Относно причината за големия наклон на оста на въртене се предполага, че тя се получила от сблъсък с голяма по размери планета скоро след формирането на Уран. Средната му разстояние от Слънцето е около 2872460000 км.

Характерно за планетата е, че тя представлява гигантска топка от газ и течности, с диаметър на екватора 51118 км. Повърхността на Уран се състои от синьо-зелени облаци, съставени от малки кристали на метан. Кристалите са замразени от атмосферата на планетата. В центъра на планетата има скалисто ядро с размерите на Земята. Най-силните ветрове на Уран достигат скорост 730 км. в час. Средната плътност на планетата е 11/4 от плътността на водата. Атмосферата на Уран е съставена от около 83% водород, 15% хелий, 2% метан. Температурата на атмосферата е около -215 градуса по Целзий. На повърхността температурата нараства бързо и може да достигне стойности от 2300 градуса по Целзий, а в ядрото на планетата тя достига стойности от около 7000 градуса по Целзий.

Уран има 27 известни спътника, най-големите от които са: Миранда, Ариел, Умбриел, Титания и Оберон.

Уран има силно магнитно поле. Магнитното поле е високо енергийни, електрически заредени частици, главно протони и електрони, в областта на радиационната пояси на планетата.

планетата Уран

Синия цвят на Уран е резултат от усвояването на червената светлина от метан в горните слоеве на атмосферата. Подобно на другите газови планети, Уран има пръстени. Теаи пръстени наподобяват пръстените на Юпитер, по това че са тъмни пръстени, също така приличат на пръстените на Сатурн по еднаквия състав. Има известни 11 пръстена. Пръстените на Уран са първите открити пръстени след тези на Сатурн.

Уран е седмата планета от Слънцето и третата по големина (по диаметър). Уран е по-голяма от Нептун по диаметър и по-малка по маса. Тя е с орбита: 2,870,990,000 км. от Слънцето, диаметър: 51,118 км. (екваториално) и с маса: 8.683e25.

Уран е дрвеногръцко божество на Небето, най-ранният върховен бог.

Уран е първата планета, открита в днешни времена, на 13.03.1781 г. По-рано също е била забелязвана, но игнорирана като звезда. Уран е посетен единствено от кораба „VOYEGER 2“ на 24.01.1986 г. Оста на Уран е почти успоредна на еклиптиката му. Когато „VOYEGER 2“ е бил там, южният му полюс е бил насочен към Слънцето и е приемал повече енергия от него. Въпреки това на екватора е било по-топло, а защо това е така- не е известно. Ако наклона на оста на северния полюс е малко по-вече от 900, тогава ротацията на Уран е права, но ако е малко по-малко от 900, тогава ротацията му е обратна.

Уран е съставен главно от скали и разнообразни ледове, със само 15% водород и малко хелий. Атмосферата му е 83% водород, 15% хелий и 2% метан. Като всички други газови планети, планетата Уран има групи облаци, които се движат бързо. Но тези групи са много неясни. Скорошни наблюдения показват големи и по-ясни жилки с по-голяма активност.

През 2007 г. Слънцето е било точно над екватора на Уран.
Синият цвят на планетата е резултат от поглъщането на червена светлина от метана в горните слоеве на атмосферата. Уран също има пръстени. Те са много тъмни и са съставени от различни по големина части (повече от 10 м. в диаметър) и ситен прах. Познати са 11 пръстена, всички много ясни. Най-светлият е известен като пръстен ЕПСИЛОН. Пръстените на Уран са първите открити след тези на Сатурн. „VOYEGER 2“ откри 10 малки луни, освен петте големи, които са вече известни. Може би има няколко малки спътника в пръстените.

Магнитното поле на Уран е особено, не е в центъра на планетата и е наклонено на почти 600 относно остта на ротация (въртене).Това може би е предизвикано от движението на относително плитките глъбини на Уран.

Понякога Уран е видим с невъоръжено око в много ясна нощ.Уран има 20 именувани спътника плюс един наскоро открит. Те образуват класове: 11 малки тъмни вътрешни, 5 големи и един новооткрит (на по-голямо разстояние). Повечето имат почти кръгла орбита, с изключение на четирите външни – овална орбита.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.