Нептун

НептунНептун е съставена предимно от водород и хелий, вода, и силикати. Силикати са минерали, които правят по-голямата част от земната кора скалист. Въпреки това Нептун няма твърда повърхност като Земята. Ядрото на планетата е съставено от скали и лед. Нептун е заобиколен от гъсти облаци, които се движат бързо. Те се движат със скорост 1100 км. в час. Ветровете на Нептун достигат скорост 2000 км. в час. Облаците които са най-отдалечени от повърхността на Нептун се състоят главно от замръзнал метан. Другите облаци намиращи се под тези метанови облаци са съставени от сероводород. Нептун не може да се види от Земята без телескоп. Тя е по-далече от Слънцето 30 пъти отколкото Земята. По-далече от Слънцето е единствено планетата обявена за джудже, а именно Плутон. На всеки 250 години, планетата Плутон се движи в орбитата на Нептун за период от 19-20 години и именно тогава Нептун остава най-далечната планета от Слънцето. Екваториалния диаметър на Нептун е 49528 километра. Знае се също, че Нептун е 17 пъти по-масивна от Земята. Нептун също има пръстени с неизвестно съдържание и 11 спътника обикалят около планетата.

Средното разстояние на планетата до Слънцето е 4495060000 км. Пълна обиколка около Слънцето прави за 165 земни години, а около оста си се завърта за 16 часа и 7 минути. Поради отдалечеността си от Слънцето, Нептун получава много малко слънчева енергия. Температура на планетата е -218 градуса по Целзий. (температурата на повърхността). Температурата в центъра на Нептун е около 7 000 градуса по Целзий, такава е и температурата на повърхността на Слънцето. Нептун има сходна магнитосфера с тази на Уран.

планетата НептунНай-големия спътник на Нептун е Тритон. Тритон е с диаметър 2705 км. и е на 354760 км. от планетата. Това е единственият голям спътник в Слънчевата система, който обикаля в посока, противоположна на тази на своята планета. На всеки шест земни дни Тритон обикаля Нептун. Пръстените на Нептун са четири на брой, от които единият е много слабо забележим. Все още няма данни за техния състав. Синия цвят на планетата се дължи на поглъщането на червената светлина от метана в атмосферата. Нептун е посещаван само от един космически апарат – Вояджър 2 на 25 август 1989 г. Повечето от знанията ни за планетата са именно от това посещение.

В римската митология Нептун (в гръцката – Посейдон) е Бог на морето.

След откриването на Нептун било забелязано, че орбитата му не е в съгласие с Нютоновите закони. За това било считано, че друга, по-близка планета смущавала орбитата на Уран. През 16 в. Галилео наблюдавал Нептун, когато бил близо до Юпитер, но си помислил, че това е звезда. По-късно забелязал, че е променил местоположението си спрямо друга близка звезда. На следващите вечери той вече бил извън неговия поглед. Ако е наблюдавал няколко вечери преди това, движението на Нептун щяло да бъде очевидно за него, но облаци са попречили на това. Нептун е посетен само от един кораб „VOYЕGER 2“ на 25.08.1989 г. Повечето знания за Нептун се дължат на това посещение. Тъй като орбитата на Плутон е доста странна, понякога тя пресича орбитата на Нептун. По този начин Нептун става най-отдалечената планета от Слънцето за няколко години. Вероятно структурата на Нептун е подобна на Уран: различни ледове и скали с около 15% водород и малко хелий. Подобно на Уран, Нептун може би няма обособени вътрешни пластове, но има нещо като вътрешност от скалист материал. Атмосферата му е съставена главно от водород и хелий и малка част метан. Синият си цвят планета дължи именно на него, тъй като той поглъща червена светлина в атмосферата. Като типична газова планета, Нептун има бързи ветрове, простиращи се в дадени географски ширини, и големи бури. Ветровете на Нептун са най-бързите в цялата Слънчева система, достигат 2000 км./ч. Като Юпитер и Сатурн, Нептун има вътрешен топлинен източник – той отделя два пъти повече енергия, отколкото Нептун получава от Слънцето. Най-голямата забележителност е Голямото Тъмно Петно в южната полусфера. То е почти колкото половината от Голямото Червено Петно на Юпитер (близо до диаметъра на Земята). Ветровете на Нептун издухват Голямото Тъмно Петно на запад с 300 км./сек. „VOYЕGER 2“ е видял и по-малко петно в южната полусфера и малки облачета, които се раздвижат около Нептун на всеки 16 часа , т. нар. „Скутери“. Но истинската му атмосфера остава загадка. Скорошни наблюдения (от 1994 г.), обаче, показват, че Голямото Тъмно Петно е изчезнало. Може би просто се е разпръснало или просто е скрито от други части на атмосферата. Няколко месеца по-късно е открито ново петно в северната полусфера. Това показва, че атмосферата на Нептун се променя бързо.

Нептун също има пръстени. Наблюдения от Земята показват само неясни дъги вместо пълни пръстени, обаче снимки от „VOYЕGER 2“ показват, че пръстените са пълни. Те са много тъмни, но съставът им е неизвестен. Най-външният пръстен е наречен АDAMS, следващият не е именуван и след него е непълният GALLE. Магнитното поле на Нептун е като на Уран, странно ориентирано и вероятно генерирано от движението на някакъв проводящ материал (вероятно вода) в средните пластове. Нептун може да бъде видян с бинокъл (ако знаеш къде да гледаш), но е необходим голям телескоп, за да се види нещо повече от тънък диск. Нептун има осем луни: седем малки и ТРИТОН.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.