Африка

Най-интересното за континента Африка

Африка е втория по големина и по население континент след Азия. Площта му заедно с островите е 30 221 532 кв.км. Населението му е около 900 000 000 души и представлява 14% от световното население. Африка е свързана по естествен път с Азия, но понастоящем ги разделя Суецкия канал. Средиземно море разделя Африка от Европа. На изток бреговете на континента се мият от Индийския океан,а на запад граничи с Атлантическия океан. Бреговата линия на Африка е 26 000 км. Най-голямата държава в Африка е Судан,а най-малката Сейшелските острови. В Африка се намира най-дългата река на планетата – Нил (6695 км.). Други много големи реки са Конго, Нигер, Замбези, Лимпопо и др. Тук се намира второто по дълбочина езеро на Земята – Танганика (1470 м. дълбочина). Други големи езера са Чад, Виктория, Рудолф и др.

Най-високата планина е Килиманджаро с връх Ухуру (5895 м.) В Африка се намира и най-голямата пустиня на Земята – Сахара с площ 9 000 000 кв. км. Други големи пустини са Намиб, Калахари, Арабската пустиня и др. През континента Африка минава Екватора. Симетрично на север и на юг от екватора са разположени екваториален, субекваториален, тропичен и субтропичен климатичен пояс, а в най-южните части на Африка и умерен климатичен пояс. Този климат е предпоставка за наличието на екваториални гори, савани, полупустинни и пустини. Флората и фауната на Африка са едни от най-богатите и разнообразните, както и най-запазените на Земята. Срещат се видове характерни само за този континент. Цялото богатство и разнообразие в растителния и животински свят на Африка се опазват от бракониери и посегателство от човека чрез голяма мрежа от резервати и паркове. африка

Най-интересното от животните и растенията в Африка!

царски термитиЦарските термити от африкански род достигат дължина 14 см. и напречна дължина 3,5 см. При достигане на този размер царицата може да снесе 30 000 яйца за 1 ден.

 

 

 

коренНай-дълбокият корен е на дивото смокиново дърво. Изчислено е че корена е на дълбочина 120 метра.

 

 

 

 

охлювАфриканският гигантски охлюв е най-големият охлюв на планетата ни. Те са с дължина около 39см. а теглото му е 900 гр.

 

 

 

петниста хиенаХарактерно за Петнистата хиена е че налягането при стискане на челюстта е 800кг. на квадратен сантиметър. Тя е мършояд употребява мършата на големи животни като зебри, гну и др.

 

 

 

пепелянкаСмята се че габонската пепелянка произвежда най-много отрова от която и да е змия на земята. За тях е характерно, че могат да инжектират отровата си най-дълбоко от всяка останала змия. Зъбите на една такава змия са дълги около 50мм.

 

 

 

мравоядГигантският панголин е най-големият вид мравояд. Той е почти 2 метра и тежи 32 килограма. Поради размера си този вид е сухоземен, докато другите са поне от част дървесни.

 

 

 

пеперудаНай-агресивната пеперуда е Charaxes candiоpe. Този мощен летец бомбандира хора и животно навлезли в територията му.

 

 

 

хипопотамХипопотама, може да отвори устата си почти до ъгъл равен на 180 градуса. При порасналите екземпляри отворът на устата е 1,2 метра.

Южноафриканската република /ЮАР/, заемаща най – южната част на африканския континент, между Атлантическия и Индийския океан е сред онези места на света, които неочаквано и постепенно ще ви очароват с прелестта си и с разнопосочните си въздействия, места, които след като посетите ще ви теглят през целия живот обратно към себе си. Южна Африка е наистина интересна дестинация, където бихте могли да се насладите на разнообразието на пейзажите и на все още девствени природни красоти и диви животни, да се докоснете до интересното съчетание на култури и контрасти в „земята, където живее нацията на дъгата“, да опознаете изключителната и противоречива история на най-богатата страна в Африка, станала такава заради диамантените си и златни залежи на които страната дължи високия си стандарт и елегантност.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.