Антарктида

Антарктида – континент без население

            Антарктида е разположен почти в кръг около Южния полюс. Тази територия с големина колкото Европа и половината Австралия, взети заедно, не е била завладяване от нито една колониална държава. Антарктида и до днес е “ничия земя” и не е населена (като изключим няколко разпръснати научни станции).

            Името Антарктида означава Противоположен на Арктика. Континентът заема площ 13,9 млн. кв. км. и погледнат отгоре, има форма почни на кръг. Почти, защото изключение прави полуостров Антарктида, който се простира на 1200 км по посока на Южна Америка. (До 1961 година на съветските и английски карти той бе известен като Земя на Греъм, на американските – Палмер, на чилийските – Земя на О’Хигинс, на аржентинските – Сан Мартин.) Полуостровът причинява две дълбоки врязвания в южните части на Тихия и Атлантическия океан. Те придава на континента форма, подобна на круша, и го разделят на две неравни части. По-голямата, наричана Източна Антарктида, е високо, покрито с лед плато. По-малката – Западна Антарктида, е планински архипелаг, скован в ледове.

            Континентът е почти изцяло покрит от мощни континентални ледени пластове, които съдържат около 29 млн. куб. лед, което е 90% от световния лед. Средната дебелина на ледената покривка е около 1600 м.

            Средната височина на Антарктида е 2040 м над морското равнище – най-големия от континентите на Земята. Средната височина на останалите континенти е само 730 метра. Разбира се, тук “заслугата” е на ледената покривка. Без нея средната височина над морското равнище би  била едва 450 метра!

            Това е най-студеното място на Земята, континентът с най-суров климат. В съветската научна станция “Восток” на 24 август 1960 година е измерена най-ниската температура – минус 83,3ºC, а средната зимна температура близко до морското равнище е минус 60ºC. Средните летни температури са между минус 30 и минус 50ºC. Не са малко и изключенията – в северната част на Антарктическия полуостров, когато духат влажни ветрове от морето и при създалата се облачност, която пречи на изпарението, не рядко температурата стига 11ºC.

            Всяка година Антарктида изхвърля от своите запаси под формата на айсберги 2200 куб. км лед, който се отчупва от крайбрежните ледници. Но с това нейното ледено богатство не се намалява, тъй като количеството  сняг, което вали над континента, образува тъкмо толкова нов лед. Така се поддържа леденото равновесие, а огромното количество чудесна, кристално чиста замразена вода попада в Световния океан.

Антарктида е континент, обграждащ Южния полюс на Земята. Той е най-студеното място на планетата и е почти изцяло покрит от лед. Заема централната част на географския регион Антарктика. Континентът е открит през 1820 г. от руската експедиция на Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев, а на Антарктида за първи път стъпва Джон Дейвис година по-късно. Антарктида има площ от 13 200 000 км., което го прави петия по големина континент след Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и пред Австралия. Въпреки това той всъщност няма постоянно население. Антарктида е също и континентът на Земята с най-голяма средна надморска височина, най-ниска средна влажност, както и най-ниска средна температура. Континентът е разположен предимно южно от Антарктическия кръг и е обграден от Южния океан. От планински вериги е разделен на Източна и Западна Антарктида, които грубо съответстват на източното и западното полукълбо според Гринуичкия меридиан.антарктида

Най-интересните факти за континента Антарктида!

пингвинПтицата отдалечила се най на юг е императорския пингвин. През 1957 година изследователи откриват следи на пингвин отдалечил се от най-близкото море на 400 метра.

 

 

 

качулат тюленКачулатите тюлени раждат малките си през март или април. Малките тежат около 20 килограма. Характерно и интересно при тях, е че ги кърмят само 3-5 дни.

 

 

 

морски коткиСтадо морски котки открито през 1950 година достигнало върховния си брой от 2,5 милиона екземпляра. В днешни дни увеличилият се лов намалил броя на стадото на 1 милион. Това е най-голямата концентрация на бозайници в света.

 

 

 

блатна чайкаПтицата наречена „най-северната птица“ е бялата чайка. Тя обитава земите отвъд 70 градуса северна ширина.

 

 

 

макЖълтият мак, както и арктическата върба са най-северните растения. Те растат на 83 градуса северна ширина, което е направо чудо.

 

 

 

син китНосът на синия кит е с дължина 5 м. и е 33% от тялото му. Това е най-големият нос на живо същество на земята.

 

 

 

кашалотНай-тежкия мозък на планетата е мозъка на кашалота. То тежи 6 пъти повече от човешкия, но е едва 0,02% от теглото на кита. Тежи цели 9 кг.

 

 

 

динозавърПървият открит динозавър в Антрактида е анкилозавъроид. То бил брониран от главата до петите. Открит е бил през 1986 г. на остров Рос.

 

 

 

 

пингвин императорскиХарактерно за императорския пингвин, е че те са птиците гмуркачи се най-надълбоко. Този пингвин се гмурка на дълбочина 535 метра.

 

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.