Северна Америка

Северна Америка – най-северният континент.

Единственият континент на Земята, който едновременно е изцяло в западното полукълбо и е на север от екватора. Огромните водни площи на Атлантическия и тихия океан го отделят от Европа и Азия. Единствено на юг, чрез Панамския провлак (с изкуствен воден път изцяло на територията на Панама, през който през 1914 г. преминава първият воден съд; дълъг е 81,6 км.) се свързва с Южна Америка.      Обикновено е прието да се казва, че Америка е открита от Колумб. Това е вярно дотолкова, до колкото се отнася до откритие, имащо големи последствия. Преди Колумб до Америка вероятно са стигнали финикийци от изток, а навярно и племена от Полинезия – на запад. Първите Европейци доплавали до бреговете на Америка, били норманите, но техните пътувания били забравени.
По време на своето трето, а вероятно и последно пътешествие, флорентинецът Америго Веспучи достигнал източното крайбрежие на Южна Америка до 32° южна ширина.
Предложението да се нарече откритата от Америго Веспучи земя „Тера Америка“ било дадено от немския хуманист Мартин Валдземюлер през 1507 г. в труда му „Въведение в Космографията“ През 1510 г. в Кьолн излиза карта под название „Тера Америка“, което с издаването на картата на Меркатор в 1541 г. се разпространява и за Северна Америка.
Заедно с прилежащите и острови Северна Америка заема площ от 24.2 млн.кв.км или 16.3 % от сушата. Континента има средна надморска височина 720 метра, като двата височинни полюса са връх Маккинли – 6194 м. и Долината на смъртта – 85 м. под морското равнище.

Полуостровите съставляват около 9% от континента, а островите заедно с най-големия на Земята – Гренландия – близо 17%. Общата дължина на бреговата линия е 75 500 км., което ще рече, че на 1 км. от брега се падат 320 км. от територията на континента.
Северна Америка се е разпрострял по протежение на 76º, от Панамския провлак до нос Джесъп в Гренландия. Това огромно разстояние  равно на повече от 7000 км., е дало възможност за формирането на широка гама от климати от почти екваториален до арктичен. Формата на континента – много тесен на юг и много широк на север е определила наличието на силно изразени умерени и полярни зони.Северна Америка

НАЙ-НАЙ в Северна Америка

ПриматУчени са открили и изследвали останки от най-ранния примат, живял в Северна Америка. Те са установили, че той се е преселил от Сибир, предаде Ройтерс. Зъби от млад представител на вида Teilhardina magnoliana, живял преди около 55,8 милиона години, са намерени в Мисисипи.

 

 

 

бълхаСпециалистите по бълхите разпознават над 1800 вида бълхи. При най-голямата известна като Хистрикопсилия женски екземпляри достигат дължина до 8 мм. и имат дебелина на молив.

 

 

 

койотКойотът е животно от семейство Кучеви, сродно на домашното куче. Среща се само в Северна Америка. Въпреки че са масово избивани, койотите са сред малкото едри животни, които са увеличили територията си след разселването на хората. Днес те заемат повечето райони в Северна Америка, обитавани в миналото от вълците.

 

 

паякПтицеядните паяци са най-дълго живеещите безгръбначни на земята. Открит е такъв паяк в Мексико, изследван е и учените доказват че този паяк е роден през 1935 година и е още жив.

 

 

 

гъсеницаГъсеницата на северноамериканския копринен молец, изяжда относително повече храна сравнено с теглото на нейното тяло, отколкото което и да е друго животно. Живее върху листата на върбата, брезата, ясена тя изяжда до 86 000 пъти повече от теглото си през първите 56 дни от живота си. Ако го сравним с човек едно бебе тежащо 3,2кг. за същото време ще трябва да изяде 273 тона храна.

 

 

пътен бегачПтицата бягаща най-бързо е не летящият щраус, а най-бързо бягащата летяща птица е северноамериканският пътен бегач. Тази кукувица повече време от живота си обитава земята отколкото въздуха. Може да развие скорост като тича до 42 км.ч.

 

 

 

тигърСаблезъбият тигър от вида Smilodon fatalis – може би най-известната от всички древни саблезъби котки – е най-големия и най-силния хищник от семействo Felidae, който властва по западния бряг на Северна Америка през последната ледникова епоха.

 

 

 

лосАмериканският Лос обитаващ Аляска, отстрелян в територията Юкон е бил с височина 2,35м. и тегло 800кг. Смята се за най-големия елен живял на Земята.

 

 

 

мъхест борПрез 1963 г. в Невада,на връх Уилър е било отсечено дърво -мъхест бор (известен още като Прометей ) с 4867 изброени годишни кръга. То растяло при много тежки условия на 3000 м. надморска височина. При такива условия дърветата растат много бавно и не създават годишен кръг всяка година, което ще рече, че дървото вероятно е по-старо.

 

 

катерицаКатерицата живееща в района на Уинта изпада в аестивация (сън на животните през летните месеци,за да избегнат екстремните условия на околната среда) през юли и след това директно навлиза в хибернация (зимен сън) ,като се събужда чак в края на м. март,което ще рече,че катерицата спи 9 месеца. Тя е най-дълго спящия бозайник.

 

 

скунксИзвестният скункс е най-смрадливият бозайник на Земята. Когато е застрашен той изхвърля ужасно миризлива течност от аналните си жлези. Скункса е от семейство невестулки.

 

 

 

секвояКрис Аткинс и Майкъл Тейлър откриват на 25.08.2006 година секвоя наречена Хиперон . Дървото е с височина 115,5 метра,което е 2,5 пъти височината на статуята на свободата. Това е най-високото дърво в света.

 

 

 

стоножкаНай-малката стоножка е Стоножката на Хофман. Тя е дълга само 1,3см. и има 41 двойни крака.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.