Северна Америка

Северна Америка – най-северният континент.

Единственият континент на Земята, който едновременно е изцяло в западното полукълбо и е на север от екватора. Огромните водни площи на Атлантическия и тихия океан го отделят от Европа и Азия. Единствено на юг, чрез Панамския провлак (с изкуствен воден път изцяло на територията на Панама, през който през 1914 г. преминава първият воден съд; дълъг е 81,6 км.) се свързва с Южна Америка.      Обикновено е прието да се казва, че Америка е открита от Колумб. Това е вярно дотолкова, до колкото се отнася до откритие, имащо големи последствия. Преди Колумб до Америка вероятно са стигнали финикийци от изток, а навярно и племена от Полинезия – на запад. Първите Европейци доплавали до бреговете на Америка, били норманите, но техните пътувания били забравени.
По време на своето трето, а вероятно и последно пътешествие, флорентинецът Америго Веспучи достигнал източното крайбрежие на Южна Америка до 32° южна ширина.
Предложението да се нарече откритата от Америго Веспучи земя „Тера Америка“ било дадено от немския хуманист Мартин Валдземюлер през 1507 г. в труда му „Въведение в Космографията“ През 1510 г. в Кьолн излиза карта под название „Тера Америка“, което с издаването на картата на Меркатор в 1541 г. се разпространява и за Северна Америка.
Заедно с прилежащите и острови Северна Америка заема площ от 24.2 млн.кв.км или 16.3 % от сушата. Континента има средна надморска височина 720 метра, като двата височинни полюса са връх Маккинли – 6194 м. и Долината на смъртта – 85 м. под морското равнище.

Полуостровите съставляват около 9% от континента, а островите заедно с най-големия на Земята – Гренландия – близо 17%. Общата дължина на бреговата линия е 75 500 км., което ще рече, че на 1 км. от брега се падат 320 км. от територията на континента.
Северна Америка се е разпрострял по протежение на 76º, от Панамския провлак до нос Джесъп в Гренландия. Това огромно разстояние  равно на повече от 7000 км., е дало възможност за формирането на широка гама от климати от почти екваториален до арктичен. Формата на континента – много тесен на юг и много широк на север е определила наличието на силно изразени умерени и полярни зони.Северна Америка

НАЙ-НАЙ в Северна Америка

ПриматУчени са открили и изследвали останки от най-ранния примат, живял в Северна Америка. Те са установили, че той се е преселил от Сибир, предаде Ройтерс. Зъби от млад представител на вида Teilhardina magnoliana, живял преди около 55,8 милиона години, са намерени в Мисисипи.

 

 

 

бълхаСпециалистите по бълхите разпознават над 1800 вида бълхи. При най-голямата известна като Хистрикопсилия женски екземпляри достигат дължина до 8 мм. и имат дебелина на молив.

 

 

 

койотКойотът е животно от семейство Кучеви, сродно на домашното куче. Среща се само в Северна Америка. Въпреки че са масово избивани, койотите са сред малкото едри животни, които са увеличили територията си след разселването на хората. Днес те заемат повечето райони в Северна Америка, обитавани в миналото от вълците.

 

 

паякПтицеядните паяци са най-дълго живеещите безгръбначни на земята. Открит е такъв паяк в Мексико, изследван е и учените доказват че този паяк е роден през 1935 година и е още жив.

 

 

 

гъсеницаГъсеницата на северноамериканския копринен молец, изяжда относително повече храна сравнено с теглото на нейното тяло, отколкото което и да е друго животно. Живее върху листата на върбата, брезата, ясена тя изяжда до 86 000 пъти повече от теглото си през първите 56 дни от живота си. Ако го сравним с човек едно бебе тежащо 3,2кг. за същото време ще трябва да изяде 273 тона храна.

 

 

пътен бегачПтицата бягаща най-бързо е не летящият щраус, а най-бързо бягащата летяща птица е северноамериканският пътен бегач. Тази кукувица повече време от живота си обитава земята отколкото въздуха. Може да развие скорост като тича до 42 км.ч.

 

 

 

тигърСаблезъбият тигър от вида Smilodon fatalis – може би най-известната от всички древни саблезъби котки – е най-големия и най-силния хищник от семействo Felidae, който властва по западния бряг на Северна Америка през последната ледникова епоха.

 

 

 

лосАмериканският Лос обитаващ Аляска, отстрелян в територията Юкон е бил с височина 2,35м. и тегло 800кг. Смята се за най-големия елен живял на Земята.

 

 

 

мъхест борПрез 1963 г. в Невада,на връх Уилър е било отсечено дърво -мъхест бор (известен още като Прометей ) с 4867 изброени годишни кръга. То растяло при много тежки условия на 3000 м. надморска височина. При такива условия дърветата растат много бавно и не създават годишен кръг всяка година, което ще рече, че дървото вероятно е по-старо.

 

 

катерицаКатерицата живееща в района на Уинта изпада в аестивация (сън на животните през летните месеци,за да избегнат екстремните условия на околната среда) през юли и след това директно навлиза в хибернация (зимен сън) ,като се събужда чак в края на м. март,което ще рече,че катерицата спи 9 месеца. Тя е най-дълго спящия бозайник.

 

 

скунксИзвестният скункс е най-смрадливият бозайник на Земята. Когато е застрашен той изхвърля ужасно миризлива течност от аналните си жлези. Скункса е от семейство невестулки.

 

 

 

секвояКрис Аткинс и Майкъл Тейлър откриват на 25.08.2006 година секвоя наречена Хиперон . Дървото е с височина 115,5 метра,което е 2,5 пъти височината на статуята на свободата. Това е най-високото дърво в света.

 

 

 

стоножкаНай-малката стоножка е Стоножката на Хофман. Тя е дълга само 1,3см. и има 41 двойни крака.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.