Азия

АЗИЯ – Най-големия континент!

         Азия – най-големият и най-разнообразният от всички континенти – се е разпрострял по протежения на 92º от север на юг. Той е събрал най-много върхове – осемхилядници има изключително климатично разнообразия. У него се редят от арктичния до тропичния климатичен пояс – това разнообразие е предопределило формирането на най-богатите флора и фауна на Земята.

         Предполага се, че името произхожда от асирийското Асу, което означава изгрев на слънцето, изток, т.е. Източна страна. Като названия на континент то се появила от времето на елинската култура. Отначало се отнасяло за западните части на Мала Азия и гръцките градове Милет и Пергам. С изследването и опознаването на континента името Азия било дадено и на останалата част.

         Обикновено за Азия се говори само със суперлативи. Като най-големият сред континентите той заема близо 30% от сушата на нашата планета – 44 млн.кв.км, или толкова, колкото Европа, Африка и половин Австралия, взети заедно. На изток Тихият океан образува естествената му граница, като свързва веригите от острови са се настанили цели държави – Япония, Филипините и Индонезия. Те са също част от Азия, Както при Европа така и тук общата им граница е твърде условна. Азия е единственият континент чийто брегове се мият от три океана и толкова много морета – 14 на брой.

         Азия е най-планинският континент. Планините и платата се редуват с хълмисти места, низини и депресии. Средната му надморска височина е 960 метра, което е три пъти повече от височината на Европа. В това отношение само Антарктида превишава Азия, но това се дължи на мощната и ледена покривка.

         В Азия изпъква и най-голямото различие във вертикалното развитие на релефа. Там са най-високата точка на планетата – Еверест – 8848 метра, както и най-дълбоката депресия на сушата – Мъртво море – 395 метра под морското равнище Същевременно покрай континента има дълбоководни падини с огромни дълбочини. Най-силно изразени са Филипинската – 10 295 метра и Курило-Камчатската падина – 110 542 метра.

         Азия е континент гигант, на чиято територия освен най-дълбоката континентална депресия е и най-дълбокото езеро на света (Байкал).

         По броя на държавите – 40, Азия отстъпва само на Африка.Азия

Най-интересното за континента Азия!

орангутанНай-големия бозайник живеещ на дърво е орангутана от Борнео и Суматра. Мъжките екземпляри достигат 83 кг. са високи 150 см. Ръцете им могат да се разперят на 2 метра, а пръстите на краката им са противоположни. Хранят се с плодове, листа и корени.

 

 

 

дива коткаНай-рядката дива котка е Ириомотската котка от която са останали по-малко от 100 екземпляра. Тя живее на о. Ириомот (Япония).

 

 

 

алигаторНай-редкия крокодил е китайския алигатор достигащ дължина 2 м. и тегло 40 кг. Сред дивата природа има по-малко от 200 екземпляра. Живее в долната част на река Янгдзе.

 

 

 

пераНай-дългите пера при дивите птици принадлежат на фазана Рийвс, който живее в планините на централен и северен Китай. Те достигат 2,4 м.

 

 

 

прилепВ Азия се срещат най-големите прилепи на Земята – летящите лисици, известни още като плодови прилепи. Някои екземпляри достигат дължина 45 см., размах на крилата 1,7 м. и тегло 1,6 кг.

 

 

 

палмаНа Макареновите острови в Индийския океан се среща палмата Рафия . Листата и могат да достигнат дължина 20 метра, а дръжката на листото 4 м. С подобни размери е и амазонската бамбукова палма.

 

 

 

месоядно растениеВ Азия се срещат и месоядните растения ловящи най-голяма плячка. Те са от сем. Nepenthaceae и могат да ловят големи жаби, птички и плъхове.

 

 

 

растениеЕдно от най-миризливите растения на Земята се среща в Азия. Това е Титан Арум или така нареченото цвете труп, носещо името си заради факта, че когато разцъфти се носи непоносима миризма на гниеща плът усещаща се на повече от километър разстояние.

 

 

 

насекомоНа остров Борнео живее най-дългото насекомо на Земята – 32,8 см, а цялата му дължина включително краката достига 54,6 см. То е пръчковидно.

 

 

 

подводен паякВ Азия живее единствения паяк живеещ изцяло под вода известен като гмуркащ се или воден паяк. Големи популации са разпространени в северна Азия, както и в Европа и северна Африка. Гъстата окосмена покривка по краката и корема на паяка задържат въздух, когато той влезе под водата.

 

 

 

соколНай-малките хищни птици са белият сокол или още известен като Борнейски и чернокракия сокол, разпространен в югоизточна Азия. И двата вида соколи имат средна дължина от 14-15 см. като към този размер спада и 5 см. опашка. Теглото им е около 35 гр.

 

 

 

кобраНай-дългата отровна змия е Кралската кобра. Тя се среща в югоизточна Азия и Индия и има дължина 3,5 – 4,5 метра.
Най-дългия екземпляр от нея, който е уловен е бил дълъг 5,71 м. Главата на тази кобра,наричана още Хамадриада е голяма, колкото човешка длан,а змията може да се изправи толкова високо, че да погледне човек в очите. При едно нейно ухапване се отделя толкова отрова, колкото може да убие слон или 20 човека.

 

питонВ Азия се среща и най-дългата змия на Земята – Мрежестия питон. Той обитава югоизточна Азия и Филипините. През 1912 г. е застрелян екземпляр с дължина 10 метра.

 

 

 

пчелаНай-голямата пчела е кралската пчела, която се среща единствено на островите Молука в Индонезия. Женските достигат до 3,9 см., а мъжките са по-дребни и рядко надминават 2,4 см.

 

 

 

саламандърНай-голямото земноводно на Земята е Китайският гигантски саламандър. Той достига дължина от 1,8 м. и тегло 65 кг. живее в планинските реки на североизточен, централен и южен Китай.

 

 

 

прасеНай-малкото прасе обитава Индия, Бутан и Непал. Мъжките екземпляри на пигмейското прасе са с дължина 61 – 71 см., а женските 55 – 62 см.

 

 

 

рибкаНай-малкото гръбначно е вид рибка, обитаваща Филипинско море. Възрастните мъжки стигат дължина до 6,2 мм.

 

 

 

мидаНай-рядката мида в света е Белозъбата мида Среща се само в морето Сулу (Филипините). Хванати са само няколко екземпляра от нея.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.