Европа

Много са предположенията за произхода на името на континента. Допуска се, че още в дълбока древност за първи път е било използвано названието Ириб или Ереб, което ще рече „страна на залязващото слънце“Гърците вероятно възприели тази асирийска дума и я изменили в Еребос, Европос. Тя по-скоро има смисъл на „материк“, отколкото на „залез“.

Континентът Европа се намира изцяло в северното полукълбо и почти изцяло в източното. Обграден е от три страни от водите на два океана и много морета. Континентът е разположен предимно в умерения географски пояс. Само няколко острова остават на север извън него, в арктичния и субарктичния пояс. Подобно е положението и с най-южните части, които попадат в субтропичния пояс. Цяла Европа на картата изглежда като продължение на Азия, нещо което дава основание да разглеждат двата континента като една суша, под общото име Евразия.

Европа е името на нашия континент намиращ се в Северното полукълбо. Европа граничи с Атлантическия океан на запад, Северния ледовит океан на север, река Урал и планината Урал на изток, Черно море, Прикавказието и Каспийско море на югоизток, и Средиземно море на юг. Крайните точки на Европа са нос Кабо де Рока на запад, заливът Байдарацкая губа на изток, нос Норкюн на север и нос Тарифа на юг. Площта на континента е около 10 000 000 км2, а на прилежащите острови – около 730 000 км². Европа е на предпоследно място в света по площ, но е третият по население след Азия и Африка. Дължината на бреговата линия на Европа е около 41000 км. Средната надморска височина е около 300 м, максималната е 5642 м. (връх Елбрус), а минималната е -28 м (Прикаспийска депресия). По-голямата част от Европа е с умерен климат (на запад е океански, на изток е континентален, със снежна и студена зима). По северните острови климатът е субарктичен и арктичен, а в Южна Европа е субтропичен.европа

НАЙ-ЛЮБОПИТНОТО В ЕВРОПА

кърлежНай-старият кръвопиещ паразит е намерен през 1999 г. от американски изследователи. Те изкопали кърлеж на 90 млн.г. Това ни води до мисълта, че динозаврите са имали кърлежи, точно както днешните животни.

 

 

 

гораИглолистните гори в Русия покриват площ 4 млн.кв.км. Това са най-големите иглолистни гори в света, а най големите тропически гори покриват площ от 6,5 млн. кв.км.

 

 

 

коркНай-глобалното производство на корк има Португалия. Тя доставя 51% от производството на корк в света. Там също се намира и дървото на свирците даващо корк средно над 1 тон за 1 реколта, от което се произвеждат над 100 000 коркови тапи за винени бутилки.

 

 

 

водно кончеВкаменените останки на праисторическо насекомо – водно конче живяло преди 280 млн.г., доказват, че това насекомо имало размах на крилете над 70 см.

 

 

 

мамутПреди 1 милион години е изчезнал най-големия мамут на земята. Това бил степният мамут. Той обитавал земите на централна Европа. Намерени негови кости показват, че височината на рамото му 4,5м. За сравнение със сегашен слон височината на рамото на най-големият Африкански слон е 3,5 метра.

 

 

 

кестенДървото на стоте коня или Европейският кестен е дървото с най-голяма обиколка. На връх Етна е измерена обиколката на такова дърво. Тя била 57,9 метра.

 

 

 

рисНай-застрашената дива котка е Иберийският рис. Те живеят в Португалия и Испания и са открити около 600 останали екземпляра.

 

 

 

бухалЕвропейският бухал е най-големият бухал в света. Той има средна дължина 60-71см., тегло 1,5 – 4,5 кг. и размах на крилете 1,5 метра.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.