Рак на кожата

В Европа ракът на кожата е водещо злокачествено заболяване. Четиридесет-петдесет процента от хората заболяват поне веднъж през 65-годишния си живот. Най-често срещан е карциномът на базалната клетка, доброкачествена и бавнорастяща форма на рак, появяваща се като загрубяване по тялото, по откритите части – лице и шия. Други по-опасни форми на рак на кожата са люспестите клетъчни карциноми и злокачествените меланоми. Люспестите карциноми са резултат обикновено от прекомерното излагане на слънце и се проявяват като червен болезнен оток, а меланомите – като плоски сухи кафяви или черни кожни петна с неправилни очертания. Последните два типа рак нарастват много бързо и се разсейват по други части на тялото чрез лимфната система.

рак на кожатаКакто при всички хронични заболявания, причините за рака са многообразни и широкоспектърни и могат да бъдат обединени под термина „начин на живот“. В това число влизат денатурираните храни, замърсяванията на въздуха и водата и нарушаването на равновесието вследствие паразити, гъби, бактерии, вируси, токсични химикали и тежки метали. Кожният рак е свързан с излагането на слънце. В слънчевата Аризона има най-много случаи на рак на кожата. Освен общите грижи, като хранене, упражнения и неизлагането на токсини, профилактиката и лечението на рака на кожата включва шапки, дрехи с дълги ръкави и слънчобран, когато излизате на слънце. Слънчобраните трябва да бъдат с проверено качество, защото някои то тях са канцерогенни.

Лечение
Стандартното лечение на базален карцином, доброкачествена форма на кожен рак, е отстраняването на тумора с помощта на хирургична операция или замразяване. Ако се извърши в ранен стадий, рядко представлява проблем на по-късен етап.

Традиционните подходи към злокачествените форми на кожен рак далеч не са толкова успешни. Те бързо се разпространяват и обикновено се появяват отново и след отстраняването им по хирургичен път.

Храна
Вниманието трябва да се насочи към балансиране на нивата на рН, като изследването показва, че поддържането на правилен алкален баланс спира размножаването на раковите клетки. Киселинността на кръвта трябва да е между 7,2 и 7,4. За да се получи желаният ефект, диетата трябва да се състои от 80% алкалообразуващи храни. Този ефект се създава с приемането на сурови плодове и зеленчуци. Също така са полезни и много ядки, семена, зърнени и бобови храни.

Диетологът д-р Герсън демонстрира успех в лечението на всички видове рак на кожата. Неговият метод включва прочистващи клизми с органични сокове, кафе и др. Изследванията показват, че в случаите на метастази по лимфните възли, като се предприеме отстраняване на лимфите и след това се продължи с терапията на д-р Герсън, в 92% от случаите в ранен стадий и в 85% в напреднал животът се удължава с пет години.

Билки
Класическите билкови мехлеми, известни като „черен мехлем“, са направени предимно от кървав корен и помагат за лечението на рак на кожата. Екстрактът от него трябва да се приема под наблюдението на опитен лекар. Кожата трябва да се наблюдава непрекъснато и да се отделя по-специално внимание за предотвратяването на вторичните инфекции.

Pau d arco се използва от отдавна от жителите на Тропическа Америка за лечение на различни сериозни заболявания, включително рак и сифилис. Учените са открили, че билката съдържа вещество, действащо срещу различни видове тумори, като убива само раковите клетки, без да вреди на здравите. Друга билка, използвана при рак – мексикански бодил, има потенциално токсични свойства. Може да е полезна, когато се използва под наблюдението на квалифициран терапевт.

Добавки
Хранителните добавки, важни за профилактиката и лечението на рак на кожата, включват кверцетин, пикногенол, коензим Q10, селен, витамин А и бетакаротин. Препоръчителна е и гъбата майтаки.

Какво да се избягва?
Веществата, от които трябва да се пазим, са пестицидите, синтетичните хормони и антибиотиците, включително и тези, получени от месото. Употребата на храни, които предизвикват киселини трябва да бъде сведена до минимум. Към тях се отнасят месото, млечните продукти, кофеинът, захарта, газираните напитки, алкохолът и консервираните храни.

Преглед на леченията
Стандартното лечение на доброкачествен рак на кожата е операция или замразяване. За съжаление злокачественият рак на кожата реагира по-слабо на конвенционалното лечение.
Прочистващите силноалкални харни водят до успех при лечението на рак на кожата.
Някои билки могат да помогнат при лечението на рак на кожата, в това число кръвният корен, pau d arco и мексиканският бодил.
Сред хранителните вещества, използвани в борбата с рак на кожата, са кверцетин, пикногенол и коензим Q10.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.