Рак – лечение и терапии

Конвенционален подход – химиотерапия

На пациент с поставена диагноза „рак“ обикновено му се казва, че единствената му надежда за оцеляване е химиотерапията. Изплашен и объркан, той се доверява напълно на лекарската преценка и се подлагана скъпата терапия, която предизвиква странични въздействия, по-лоши и от самия рак. Надеждата е, че целта оправдава средствата – туморът ще се свие и изчезне и няма да се появи никога повече. Това, което пациентите не разбират в повечето случаи е, че надеждата им не е основана на научни резултати, подкрепящи ефикасността на този вид лечение.

химиотерапияСамо при много малко пациенти съществуват данни за ефикасността на химиотерапията. Тя е продължила живота на деца и юноши с редки форми на рак, като детската левкемия и по-късния стадий на болестта на Ходжкинс. Известен положителен ефект се наблюдава и при някои често срещани форми на рак, като рак на яйчниците при жените и на тестисите при мъжете и при Дюк С – форма на рак на дебелото черво, която се разпростира към близките мускули и лимфни възли. При някои случаи на рак на белите дробове животът може да бъде продължен от няколко седмици до няколко месеца. Но освен при тези няколко примера няма други доказателства, че химиотерапията увеличава продължителността на живота.

Използването на химиотерапия далеч надвишава доказаната и ефикасност. От 2 до 5% от пациентите се повлияват положително от химиотерапията, но на това лечение се подлагат около 50%. Логично възниква въпросът – ако химиотерапията е с толкова ниска степен на ефикасност, защо тогава се използва така често? Д-р Ралф Мост, автор на книгата „Въпроси на химиотерапията“, обяснява това с  факта, че повечето от хората смесват намаляването на размера на тумора с изчезването на самата болест. Тази асоциация изглежда логична, но няма доказателства в нейна подкрепа.

химиотерапияХимиотерапията се създава през годините на Втората световна война и е била използвана в ранните стадии на болестта, без да се обръща внимание на факта дали състоянието на пациента се подобрява, или не. Това продължава и в наши дни, когато ограничен брой изследвания съобщават за успех при намаляване на тумора. Но тъй като свиването му не означава увеличаване на продължителността на живота, тези изследвания за безсмислени. Няколкото учени, които съобщават за ефикасността на химиотерапията, споменават за липса на каквато и да е връзка между свиването на тумора и продължителността на живота на пациента, валидно при всички форми на рак освен споменатите по-горе. Или казано с други думи, химиотерапията не може да се счита за доказано лечение.

Най-интересното е, че другите терапии са критикувани, че не представят доказателства за ефикасността си според научните стандарти. Защо тогава конвенционалните терапии са освободени от тези строги изисквания, на които се очаква да отговарят алтернативните лечения? Изглежда, че отговорът е икономически. Докато цената на природните лечения обикновено е номинална, стойността на химиотерапията може да достигне шестцифрено число. Трансплантацията на костен мозък например, която се комбинира с високи дози химиотерапия и радиация, струва приблизително 150000 долара. Лекарствените компании със сигурност имат полза от химиотерапията, независимо то това дали тя помага на пациентите или не. От гледна точна на бизнеса химиотерапията носи приходи и колкото повече хора я ползват, толкова по-добре.

За обикновените хора е трудно да приемат голата истина и най-вече като се знае колко много хора страдат от рак. Този факт най-трудно се възприема в първия момент от поставянето на диагнозата поради силното желание на пациента да вярва, че лекарят представлява заслужаващ доверието му медицинска общност, чиито мотиви са чисти и благородни. Но това, в което искаме да вярваме, и това, което е истина, са две различни неща. Ние трябва да разбираме реалната същност на нещата, за да можем най-добре да помогнем на себе си и на тези, които обичаме.

Алтернативни подходи за профилактика и лечение
За повече от петдесет години бяха хвърлени милиони долари за научното изследване на рака. Досега не са постигнати съответстващи на инвестицията резултати. Днес един от всеки трима заболява от болестта и до края на 2000 година се очаква тя да поразява един от всеки двама.

За да се предотврати тази тенденция, е необходимо абсолютно ново разбиране за провеждането на научните изследвания и лечението. Вместо ракът да продължава да бъде разглеждан като самостоятелно заболяване, за което е необходимо едно-единствено лечение, той трябва да бъде представен като комплексен феномен, в чието възникване и развитие са въвлечени множество фактори. Д-р Майкъл Уилямс, онколог от Американския център за лечение на рака, обяснява, че научният модел за изследване на А срещу Б няма да доведе до същността на проблема. Той по-скоро трябва да бъде фокусиран върху околната среда, храненето и разбирането на взаимовръзката разум – тяло.
Неизвестни на широката общественост са и някои леки терапии извън традиционния медицински подход, които имат дълъг списък от излекувани пациенти. Според ортодоксалната дефиниция на лечение това са пет години. Много пациенти, обявени от традиционната медицина за безнадеждно болни, са живи и в добре здраве 10, 15, 20 години след поставянето на диагнозата. Терапиите на д-р Ревичи, д-р Герсън, д-р Бързинки и д-р Бъртън и показанията на излекуваните са описани в раздела „Лечение на рак“. Ние търсим начин да подсилим имунната система за предпазване от рак и лечение.

ДИЕТА
Консумирането на пълноценни екологично чисти храни и пиенето на много вода ни осигурява чисти хранителни вещества и поддържа кръвта ни чиста, така че да не се може да се развие раково заболяване. Ако ракът обаче вече е налице, тези храни дават на тялото най-добрата подкрепа за преодоляването на заболяването и за предотвратяване на вторичната му поява. Антиракови свойства притежават следните храни:

Алкални храни. Консумацията на алкални храни балансира киселинността на кръвта, която на свой ред инхибира деленето на раковите клетки. Алкалните храни поддържат кръвта в идеалните граници 7,2 – 7,4, което е важно за предпазването от рак.

В идеалния случай храната трябва да се състои от 80% алкални храни – това са плодове и зеленчуци, както и ядки, семена, зърнени и бобови храни. Сред препоръчваните алкалообразуващи храни са и ягодовите, ябълките, кайсиите, авокадото, бананите, дюлята, стафидите, фурмите, смокините, гроздето, грейпфрутът, кивито, лимоните, мангото, пъпешът, зарзалите, маслините, портокалите, папаята, прасковите, крушите, сливите, ананасът, стафидите, малините, ягодите, мандарините и дините. Лимоните обратно на това, което можете да си помислите, и пъпешите са най-алкалообразуващите храни. Добре е рано сутрин да се закуси с пъпеш и да се изчакат 20-30 минути преди поемането на друга храна.

Сред препоръчваните зеленчуци са артишокът, аспержите, филизите, цвеклото, броколито, брюкселското зеле, зелето, карфиолът, целината, зеленото зеле, царевицата, тиквичките, патладжанът, цикорията, джинджифилът, хрянът, къдравото зеле, келпът, водораслите, зеленият синап, бамята, лукът, магданозът, картофите, тиквата, репичките, спанакът, американската тиква, доматите, водният кресон и ямсът.

Голям е изборът на различните зърнени храни, семената и ядките. Алкалообразуващите бобови включват зелен фасул, грах, соеви продукти. Полезни са зърнените храни, като ориз, щир, ечемик и овес. Най-силно алкалообразуващи са бадемите, орехите, кокосовите орех. Семената на алфалфата, репичките и сусама са прекрасни за целта, особено ако са покълнали.
Кръстоцветни зеленчуци. Зеленчуците от семейство кръстоцветни – зелено зеле, зелен синап, къдраво зеле, броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле. Те съдържат съединения, наречени индоли, които действат като дезинтоксикиращи агенти. Приема се, че индолите премахват ракообразуващите вещества от тялото.

Целулозата. Тя самата не е храна, но е важен компонент от състава на зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Представлява структурата на тези растения и ние се нуждаем от способността й да улеснява извеждането на храната от организма. За съжаление при преработката на храните целулозата обикновено се губи. Типичната американска храна включва приемането на около пет грама целулоза всеки ден, което съвсем не е достатъчно за предпазване от рак. Изследванията показват,че 30 г целулоза на ден значително намаляват риска от рак на дебелото черво. Добри източници на целулоза са плодовете, зеленчуците и пълноценните зърнени храни. Увеличаването на количеството целулоза в дневния хранителен режим може да предизвика образуване на газове и коремни неразположения, но по-късно този проблем обикновено изчезва.

Зехтин. Зехтинът се състои от мононенаситени мастни киселини. Изследванията показват, че те имат защитни свойства срещу рак на гърдата, и по-специално в периода на постменопаузата при жената. Зехтинът трябва да се използва умерено и да се приема суров за максимален полезен ефект. Една супена лъжица екстра качество студенопресован зехтин е чудесна добавка към салатата ви.

Масло от ленено семе. Една или две лъжици масло от ленено семе на ден могат да действат защитно против рак.
Масла от нощна свещ, пореч и касис. Те произвеждат гама линоленова киселина и мастните киселини омега-6, важни за защитата от рак.

Зелени храни. Пшеницата, ечемикът, алфалата, хлорелата, спирулината са богати хлорофил, който пречиства кръвта и играе  важна роля за дезинтоксикацията и подмладяването на организма. Той е и силен антимутагенен фактор.

Соеви храни. Соята, млякото от соя, тофу мизо и темпе съдържат фитоестрогени, които помагат за предотвратяването на много форми на рак. Японките, които се хранят със соя ежедневно, най-рядко страдат от рак на гърдата.

Сокове. Прясно изцедените сокове доставят ценни ензими и антиоксидантни вещества, които са лесно смилаеми. Един от най-силните сокове за дезинтоксикация на черния дроб е сокът от боровинки. Сокът от зеле предпазва от рак на стомаха и дебелото черво. Сокът от моркови е ценен заради съдържанието си на бетакаротин и витамин А, но трябва да се разрежда с вода, защото е богат на захари и може да повлияе на кръвната захар. Прибавянето на една лъжица витамин С го превръща в истински профилактичен тоник.

Зелен чай. Китайците, коти рядко страдат от рак, ежедневно пият тази напитка вместо кафе. Зеленият чай унищожава действието на радиацията, поддържа в равновесие рН на кръвта и е богат на антиоксиданти. Полифенолактехините, съдържащи се в зеления чай, действат по-силно от витамин Е в защита от свободните радикали.

Гъби. Някои гъби имат невероятни лечебни свойства. Гъбата майтаки убива раковите клетки, като повишава активността на Т-клетките. Научните изследвания съобщават за нейното ефикасно въздействие в борбата с рака на гърдата, на белите дробове и на простатата и свеждането до минимум на страничните въздействия от химиотерапията. Гъбите шиитаки и рейши също имат антиракови свойства и се използват от източните народи за удължаване на живота. Изследвания с животни, проведени в Япония, показват, че при животните, хранени с екстракти от гъбите майтаки, шиитаки и рейши, се наблюдава изчезване на туморите.

Гъбите еноки са дълги и тънки гъби и виреят в една област в Япония, където случаите на рак са много редки.
Макробиотични храни. Привържениците на макробиотичното хранене твърдят, че болните от рак пациенти, които следват този подходи, водят по-дълъг и качествен живот. В няколко случая пациенти, считани за неизлечимо болни, са се излекували напълно. Успехът навярно се дължи на голямото количество антиоксиданти и на ниското съдържание на мазнини. В действителност общото количество мазнини в макробиотичните храни е около 10-12%, с 30% по-малко от средната американска диета. Най-добър резултат при храненето с макробиотични храни се наблюдават при рака на ендокринната система – рака на гърдата, простатата, матката и яйчниците. Това е така, защото при тези форми на рак много мастни клетки произвеждат или синтезират естрогенни или андрогенни хормони, предизвикващи болестта, а намаляването на приетата с храната мазнина води до намаляване на хормоналната продукция.

Водорасли. Китайската медицина признава стойността на водораслите при лечението на рак, тъй като те смекчават втвърдените тумори.

АНТИОКСИДАНТНИ ДОБАВКИ
Свойствата на антиоксидантите като бетакаротин, витамините А, С и Е, селен, глутатион, супероксид дисмутаза, коензим Q10 и гроздовите семки са много ценни за профилактиката и лечението. Антиоксидантите атакуват свободните радикали преди те да са причинили невъзвратими поражения. Много клинични изследвания потвърждават защитния им ефект, а други проучвания сочат, че антиоксидантите способстват за по-лекото понасяне на химиотерапията и лъчелечението.

Витамин С. Той е основно подхранващо вещество за имунната система. За борбата с рака се изискват големи количества от него – орално или венозно. Орално, витамин С трябва да се приема до границата на поносимост на червата, т.е. почти причиняващ разстройство. (Повечето хора могат да понесат до 12 г дневно, разпределени на няколко дози.) Но за по-добър резултат е необходимо венозно вкарване. Изследванията показват, че този метод има най-добър лечебен ефект, понеже може да бъде понесено по-голямо количество от витамина. Често на пациенти се вкарват 50-100 г венозно, което е чудесен старт на лечението. Тази манипулация потиска болката и гаденето, правейки често ненужни болкоуспокоителните. Високите дози на венозно вкарани витамини С и А се свързват с дълготрайно подобрение на редица ракови заболявания, дори с метастази.

Витамин А. Ограничава инфекции и тумори. Забележителна е способността му да почиства белите дробове от тютюневи и други замърсявания. В течен вид витамин А се получава от рибено масло и е лесен за усвояване. Получава се и от неживотински източници като троскот, моркови и др. Тъй като витамин А се разтваря в мазнини и не се изхвърля от организма, свърхголеми дози могат да бъдат опасни. Но все пак, за да се достигне опасната граница, са нужни огромни дози от 100000 IU дневно за три години. Препоръчват се 4000-7000 единици дневно от витамин А, сумарно от общата харна и добавките. Но ако се взема бетакаротин паралелно, се препоръчва по-малко витамин А.

Бетакаротин. Черният дроб преобразува бетакаротина във витамин А ако е нужно, правейки го един сигурен източник, особено за бременни жени, тъй като не причинява никакви проблеми за плода. (Хора с чернодробни проблеми може да са неспособни да превръщат бетакаротина във витамин А.) Като допълнение, бетакаротинът стимулира помощните Т-клетки, които предпазват организма от развитието на рака. И наистина, изследванията са показали, че тази субстанция предпазва от рак на белите дробове и дебелото черво. 50000 IU дневно могат да предпазят пушачите от рак. За общи нужди, 20000-30000 IU бетакаротин са изключително полезни.

Флавоноиди. Ярките цветове на пресните плодове и зеленчуци обикновено са показателни за наличието на флавоноиди – растителни химични съединения, които са ефикасни унищожители на свободните радикали. Цитрин, хесперидин, куерцетин и путин са имената на някои от тези субстанции, опълчващи се срещу болестите.

Витамин Е. Подобно на витамин С, предпазва от рак и от пораженията на свободните радикали, активирайки клетките на имунната система срещу тумори и инфекции. Според клиничните изследвания, 400-1200 IU дневно могат да понесат пациенти с рак на гърдата или матката. Витамин Е е още по-ефикасен в комбинация с 200 мкг селен.
Селен. Този елемент, макар и в незначителни количества, влияе на клетъчната обмяна и здравината на клетъчната мембрана. Може да играе роля в профилактиката и лечението на рака.

Глутатион нероксидаза. Намира се във всяка клетка на нашето тяло, където играе важна роля в защитата на системите ни. Изследванията показват, че ниско ниво на глутатиона увеличава риска от рак, СПИН и синдром на хроничната умора. L-глутатион и N-ацетил-цистеин (NAC или прекурсор на глутатиона) трябва да се взимат за стимулиране на глутатионовото производство.

Супер оксид дисмутаза и каталаза. Подобно на глутатиона, тези антиоксиданти са в предната линия на защитата от пораженията на свободните радикали и са особено важни за сърцето, мозъка, белите дробове, бъбреците и черния дроб.
Коензим Q10. Той действа в комбинация с другите ензими в тялото, оптимизирайки енергията. Специално Q10 подобрява използването на кислорода, стимулира имунната система и служи като антиоксидант. Според изследванията, едновременната му употреба с химиотерапевтичния агент Adriamycin предпазва сърцето от увреждане.

Екстракт от гроздови семки. Гроздовите семки съдържат пикногенол – мощен антиоксидант за борба с болестите. Пикногенолът, заедно с подмладяващите си свойства, забавя израждането на клетките.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА
DHEA. Въпреки че DHEA се произвежда естествено в нашето тяло, с напредването на възрастта ние синтезираме все по-малко количества от този хормон. Това намаляване е свързано с голям брой дегенеративни процеси, включително и рак. Доказано е, че приемането на DHEA лекува много болести.

Мелатонин. Епифизната жлеза, намираща се в мозъка, произвежда този хормон, който е важен не само за регулирането на сънния процес, но действа и имуностимулиращо. Както при DHEA, нивото на мелатонина намалява с възрастта, затова повишаването му е наложително. Мелатонинът повишава активността на Т-клетките и подпомага нашите естествени клетки-убийци в борбата им с туморите. Добавките, изглежда, удължават живота и подобряват качеството му при пациенти с неподлежащ на операция тумор в мозъка и метастази в стомаха, дебелото черво и рак на гърдата, така както и в напреднал стадий на ендокринни тумори.

Ензими. Ензимите, които са катализатори на всички жизнени процеси, се намират в изобилие в суровите плодове и зеленчуци. Изследванията показват, че те успокояват възпаленията и могат да имат директно въздействие върху лечението на рак на меките тъкани.

Ензимите повишават действието на антителата срещу циркулиращите имунни комплекси, които в противен случай могат да се превърнат в ракови. Антителата приличат на разперена метла. Антигените се прикрепят към краищата на тази метла, което позволява на макрофагите да ги погълнат, разградят и изхвърлят от организма.
Видовете ензими, нужни на пациентите, болни от рак, включват трипсин, тиротрипсин, панкреатинин, бромелаин (от ананаса), папаин от папаята, амилаза и липаза. Биофлавоноидите, ако се комбинират с тези ензими, могат да допринесат и допълнителна полза.

Фолиева киселина. Този витамин е изключително полезен за пациенти – пушачи, прекарали рак на гърдата, и дисплазия на шийката на матката. При пушачите тя премахва страничните въздействия на никотина върху белите дробове.
N- ацетил-цистеин. N- ацетил-цистеинът (NAC) намалява вредата от свободните радикали в организма и подпомага метаболизма на карценогените. Този имуностимулатор предпазва от кръвотечение от пикочния мехур, предизвикано от лекарствата за рак.

Хрущял от акула. Когато туморът започне да се образува, той създава собствени кръвоносни съдове. Хрущялът от акула съдържа антиангиогенен фактор-протеин, инхибиращ тези нови кръвоносни съдове. В резултат на това малките тъканни натрупвания не се уголемяват и имунната система се справя по-лесно с тях.
Масло от черен дроб на акула. Маслото от черен дроб на акула съдържа алкилглицероли – вещества с антитуморен ефект. Изследванията показват, че когато те се дават на жени с рак на матката преди лечението с радий или рентгенови лъчи, се намалява вредното въздействие на тези терапии.

Тимус гландуларис. Веществото от тимусната жлеза на животните стимулира човешката тимусна жлеза да произвежда Т-лимфоцити, които са важни за здравословното функциониране на имунната система.
Цинк. Цинкът участва в много от функциите на имунната система. Той поддържа Т- и В-клетките в борбата им с инфекциите и произвежда антитела, действа здравословно и намалява инфекциите.

Хром. Този елемент действа в организма като хормон и по този начин регулира нивата на кръвната захар. Когато се нормализират кръвната захар и дейността на имунната система, се подобрява и резистентността към рак. Това е причината, поради която добавката на хром може да се окаже полезна при профилактиката на лечението на болестта.
Генистеин. Наред с дадистина генистеинът представлява фитоестроген от бобовите растения. Той е антиоксидант, анти-„лош“ естроген и притежава антитуморни свойства.

БИЛКИ
Билките могат да помогнат на имунната система по три начина – да стимулират защитните реакции, да потискат прекалено силните имунни реакции и да стимулират специфичните функции за кратък период от време. Следните билки има множество полезни качества и са на практика незаменими заради антираковите им свойства.

Алое вера. Алое вера действа антисептично, антимикробно и противовъзпалително. Доставя на организма аминокиселини и минерални вещества, като калций, мед, желязо, фосфор, калий и цинк. Алоето съдържа естествени ензими, като амилаза, млечна дехидрогеназа и липаза, а също и така необходимите за отлично здраве незаменими мастни киселини. Неговата роля при лечението на туморите, както показват проучванията, се дължи на способността му да стимулира фагоцитозната активност.

Клиновиче. Ново за западния свят, клиновичето е тачено китайско лекарство. Според източната медицина отпреди 4000 години то има способността да засилва съпротивителните сили на организма. Съвременните научни проучвания доказват тези твърдения, като показват, че клетките, поразени от рак и радиация, се стимулират до нормалната си функция именно от тази билка. Клиновичето се счита за жизнена енергия, или чи-тоник, който подсилва жизнеността и увеличава белите кръвни клетки и фагоцитозната им активност. Безвредно е да се приема ежедневно, което го прави идеален профилактичен тоник.

Гинко билоба. Тази антиоксидантна билка се използва отдавна от китайците. Тя противодейства на едно вещество в тялото, наречено активиращ фактор на кръвните плочки (PAF). PAF действа стимулиращо на растежа на туморите. Възпрепятствайки го, гинкото се бори с рака.

Ехинацея. Когато се взима за кратък период от време, ехинацеята стимулира имунната система, като повишава произвеждането и мобилизацията на белите кръвни клетки. Тя стимулира и клетките от лимфната система, както и важни съединения на имунната система, като интерферона, и фактора за туморна некроза.

Чесън. Приемането на чесън ма много предимства, едно от тях е антираковото му действие Чесънът помага на имунната система по-добре да разпознава рака и възпрепятства развитието на тумора в началната му фаза. Нещо повече, той стимулира имунната система в борбата й с образуването на нови туморни клетки. Американският национален институт за борба с рака признава връзката между чесън, лук и други растения и по-ниската заболеваемост от рак на стомаха.
Джинджифил. Джинджифилът облекчава гаденето, предизвикано от химиотерапията. Може да се приема с чая под формата на малко парченце от 1-2 см, а може и да се прибави към 120 мл сок.

Куркума. Член на семейството на джинджифила, съставна част на подправката къри, курмумата, или по-точно активното й вещество куркуминът, е силен антиоксидант, който действа срещу рака на кожата.

Жен-шен. Изследванията свързват употребата на жен-шен с по-ниската заболеваемост от всички форми на рак. Той съдържа вещества, наречените санонини, които стимулират макрофагите и активността на клетките-естествени убийци.

Ленциан. Този екстракт от гъбата шийтаки действа като имунен модулатор и помага за намаляването на страничните въздействия от химиотерапията. Научните списания съобщават, че ленцианът въздейства върху рака на дебелото черво, стомаха и гърдата.

Ливадна детелина. Ливадната детелина проверява за повредите, нанесени от свободните радикали, и предпазва ДНК, която от своя страна, помага за предотвратяването на мутациите.

Ессиак. Приеман под формата на чай, есисиакът представлява билкова комбинация, използвана от много години насам за борба с рака. Сред имуностимулиращите билки, влизащи в състава й, са репеят, индийският невен, козият киселец и брястът.

Хокси-билкова комбинация. Лимфомата и ракът на кожата се повлияват положително от тази билкова комбинация, която съдържа ливадна детелина, кора от слабителна зърника, кора от кисел трън, корени от лечебен ясен наред с калиев йодид.

Други антиракови билки, които заслужават внимание, са африканският лют пипер, черната боровинка, очеболецът, лечебното зарасличе, корените от глухарче, хидрастисът, pau d arco и миризливият шмак. Хидрастисът трябва да се приема за кратък период от време и не се препоръчва при бременност.

ОЗОН
За разлика от атмосферния озон медицинският озон е чист и концентриран и притежава уникални свойства, полезни за здравето. За съжаление медицинската употреба на тази нетоксична молекула е разрешена само в някои щати. В Европа и Куба лечението с озон е разрешено отдавна.

Озонът се използва и като профилактично средство, и за лечение на доста болести, включително и рак. Като вещество, инфибиращо растежа на туморите, озонът стимулира продукцията на бели кръвни телца и увеличава продукцията на алфаинтерферон, интерлевкен-2 и фактора за туморна некроза. Открито е, че той повишава и действието на различните антитуморни лекарства.

Според лекаря натуропатолог д-р Стенли Бейерли пациентите, болни от рак на простатата, реагират доста добре на озоновата терапия в случай че ракът не е капсулиран (т.е. не е правена биопсия). Друга форма на рак, където Бейерли е наблюдавал голямо подобрение при използването на озон, е ракът на сливиците, на гърлото, на яйчниците, на дебелото черво, на гърдата.

Един от начините за доставяне на медицински озон е автохемотерапията, при която част от кръвта на пациента се смесва извън тялото с доза озон/кислород и след това отново се въвежда в кръвообращението. Други използвани методи са ректалната инсуфлация и пиенето на озонова вода.

ДРУГИ ЛЕЧЕНИЯ
Индивидуализиращи ваксини. Когато част от раковите клетки на пациента се комбинират лабораторно с част от белите му кръвни клетки, е възможно експериментално да се създаде персонална ваксина, която да стимулира имунната система на пациента и да унищожи рака. При прилагането на този нов подход в Европа се е наблюдавал драматичен резултат. Границите на неговата приложимост още на се определени.

Токсини на Коли. Това е друг, по-стар ваксинен подход към рака. Д-р Уилиям Коли, практикувал медицина в началото на това столетие, е открил, че някои видове инактивирани бактерии могат да бъдат давани на пациентите, за да стимулират имунната им система срещу рака. Това е така, защото при първата борба на организма с омаломощените бактерии той си изгражда защитни сили и е в състояние да се бори с рака впоследствие. Изследванията показват, че това откритие е от голямо значение въпреки малкия недостатък, който изразява в повишаване на температурата непосредствено след приемане на ваксината. Тя, както обясняват привържениците на Колиновата ваксина, е сигнал, че ваксината наистина действа и не бива да се понижава.

714Х. За направата на това вещество се използва богатият на азот и органични соли камфор. То се дава, за да направи имунната система по-ефективна в борбата срещу раковите клетки. Резултатите от лечението със 714Х, което обикновено се състои от серия инжекции в лимфните възли на слабините, включват намаляване на тумора, увеличаване на теглото, отслабване на болките и удължаване на живота. Хората, подложили се на това лечение, се предупреждават да не приемат витамин Е или В12 едновременно със 714Х, тъй като те повлияват върху ефекта от лечението.

Интерферон. Този естествен протеин, или лимфокин, се произвежда в организма ни в отговор на чужди за тях вещества.
Панкреатични ензими. Те са от вида на протеолитичните или протеин-разграждащите ензими, които са полезни при протеиновото разграждане на обвивката на раковите клетки. Това е важна стъпка, преди раковите клетки да бъдат унищожени от имунната система на организма. Освен това панкреатичните ензим могат да стимулират антираковите фактори в кръвта, т.нар. клетки-убийци, Т-клетките и фактора на туморната некроза.

Хидразин сулфат. Това експериментално лечение показва обнадеждаващи резултати, защото помага на раково болни пациенти да преодолеят загубата на тегло. Изглежда, че подобрява апетита и самочувствието и може да помогне за свиването на туморите.

Юкрен. Растението змийско мляко взаимодейства с тиофосфорната киселина и създава юкрен – вещество, използвано от така наречените крайни раково болни пациенти за блокиране на туморния растеж и за стимулиране на имунната система.

Индозин. Индозинът е нестероидно лекарство, което действа забавящо върху растежа на туморите.

Месоядни растения. Едно лечение на рак на кожата със смес от мухоловка, спирт и филтрирана вода. Този препарат се прилага локално и стимулира Т-клетките.

Искадор. Получава се от имела и се прилага под формата на инжекции. Засега не е одобрен за употреба в Съединените щати, но е показал положителни резултати при лечението на рак на гърдата, на шийката на матката, на пикочния мехур, на бронхите, на яйчниците и на кожата.

Ларч арабиногалактан. Това е вещество, получено от западна лиственица. Използва се под формата на пудра, наречена Ларикс или Ара-6, стимулира активността на имунните клетки и повишава енергийните нива на пациента.

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ФАКТОРИ
Както беше отбелязано по-горе, съществува теория, според която хората, склонни да потискат гнева си, са по-предразположени към рак от останалите. Да се научим да освобождаваме емоциите си по конструктивен начин е важно за всеки един от нас. Тези, които го правят трудно, трябва да обърнат внимание на този момент. Част от включеното тук се отнася до личните потребности, като противоположност на начина на живот според очакванията на другите.

Лечението от рак на духовно ниво паралелно със стандартните препоръки може да бъде важно допълнение към физическото лечение. Д-р Карл Симонтън, директор на центъра за рак „Симонтън“ в Калифорния и съавтор на книгите „Отново в добро здраве“ и „Лечебно пътешествие“, е пише главно за това. Помагайки на болния да определи вътрешните си ориентири, фактически се стимулират оздравителните му механизми.

КАКВО ДА СЕ ИЗБЯГВА?
За съжаление нашите храна, вода и околна среда са замърсени с хиляди канцерогенни вещества, с които е невъзможно да се избегне контактът на всеки един от нас. Докато дойде време здравето на населението да стане държавна политика, най-доброто, което можем да направим, е сами да се запознаем с нещата, които биха съдействали за положителната промяна в тази насока. Ето някои храни, лекарства и химически вещества, свързани със зачестяването на заболяванията от рак:

МЕСО
Месото трябва да се избягва и това важи главно за това на животни, отглеждани във ферми-заводи, тъй като им се дават големи количества хормони. Естрогенните съединения се инжектират рутинно в животните, отглеждани с търговска цел, за да се угояват по-бързо. Веднъж приети от организма, тези хормони се складират в половата тъкан, независимо дали е яйчник, тестис или простатата, където стимулират организма да произвежда собствените си хормони. Ако все пак ви се иска да хапнете месо, малки количества от животни, отглеждани по естествен път, е по-безопасната алтернатива. Освен това с отстраняването на мазнината от месото може да се отстранят и част от естрогените.

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
Млечните продукти съдържат голямо количество естроген. Една от причините японките да не боледуват толкова често от рак на гърдата,колкото американките вероятно се дължи на факта, че млякото не присъства често на японската маса. Млечните продукти също съдържат хлорния замърсител диоксин. Последните съобщения от агенцията за опазване на околната среда гласят, че обичайните приемани дози диоксин могат да причинят не само рак, но и да предизвикат проблеми във вътреутробното развитие на фетуса, имунни и репродуктивни проблеми. Отрицателни реакции могат да се появят и при много ниски концентрации. Минимални количества, намерени в храната, също могат да окажат влияние. Между 4 и 12% от акумулирането на диоксин през целия живот се получава от кърменето през първата година от живота. Най-големите източници на диоксин са млякото, животинската мазнина, рибата и яйцата. През последните няколко години забраната на хербицидите РСР и 245 Т и на други високотоксични съединения допринесе за намаляване на диоксина в околната среда и човешкия организъм.

АНТИБИОТИЦИ
Антибиотиците не само се предписват в големи дози от лекарите, но и ги приемаме ежедневно с храната си. Те влияят върху имунната система, намалявайки броя на белите кръвни клетки, необходими за борба с болестите.

ПЕСТИЦИДИ
През 1960 писателката учен Рашел Карсън разтревожи света с изследването си върху свойството на пестицидите да унищожават живота. За съжаление никой не обърна внимание на предупрежденията й и сега плаща скъпо за това.
Последните изследвания свързват употребата на пестициди с увеличаването на детската заболеваемост от рак, особено от карцином на меките тъкани, рак, произхождащ от костта и съединителната тъкан. Обикновените пестицидни съставки хлордан, хептахлор, диацинон и хлорпироф също са свързани с лимфомата, мозъчните тумори и лимфомата от неходжкинсов тип.

Други изследвания свързват трикратно увеличение на случаите на заболяване от левкемия с пръскането с пестициди. Активната съставка дихлор специално е свързана с левкемията при възрастните мъже и бебетата, родени от майки, изложени на субстанцията през последните три месеца от бременността.

ТЮТЮН
Всеки знае, че пушенето е първата причина за най-често срещаната форма на рак – рака на белия дроб. Все повече са хората, разтревожени от опасността от вторичното пушене. Изследванията показват, че 17% от заболяването се проявяват при хора, изложени на вторично тютюнопушене – възрастта им варира от 30 до 50-годишни. Ракът на шийката на матката се свързва също с вдишвания вторично цигарен дим. Дъвченето на тютюн не е добра алтернатива на тютюнопушенето и може да доведе до рак на устата.

АЛКОХОЛ
Докато приемането на две или три алкохолни напитки в седмицата се счита за умерено в някои кръгове, същото количество се свързва с четирикратното нарастване на рака на гърдата. (За една напитка се считат 200 мл бира, 120 мл вино или 50 мл уиски.)

РАДИАЦИЯ
Рентгеновите лъчи трябва да се приемат само когато са абсолютно необходими, тъй като дори и ниските дози могат да предизвикат рак. Освен това радиацията от свръхизлагане на слънчеви лъчи може да причини рак на кожата. Вярва се, че озоновата дупка увеличава честотата на заболяванията от меланом и затова слънчевите екрани, слънчевите очила и шапките са мъдро предпазно средство.

ЕЛЕКТРОМАГНИТНА РАДИАЦИЯ EMR
Според изследванията хората, живеещи в близост до жици с високо напрежение, са по-склонни да развият левкемия и рак на гърдата. Отговорна за това е емисията на електромагнитна радиация от тези жици за дълъг период от време. Сред електротехниците левкемията се среща най-често.
В дома EMR идва от различни електромагнитни уреди – микровълнови печки, електрически одеяла и цифрови часовници. Затова тези уреди трябва да се изключват от мрежата преди сън, особено ако се намират срещу леглото, дори и да са през стена.

ПРОМИСКУИЗИТЕТ
Жените, които започват сексуален живот преди 16 години, и по-специално с необрязани партньори, по-често от обикновено заболяват от рак на шийката на матката. Ракът на матката е еквивалентно състояние при неподбиращи партньорките си необрязани мъже.

ХОРМОНАЛНОЗАМЕСТВАЩА ТЕРАПИЯ
Това е една добила популярност терапия, предписвана на жените в периода на менопауза. Препоръчва се като начин за намаляване на опасността от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Това, което специалистите пропускат да изтъкнат, е връзката между хормонално заместващата терапия и нарастващия риск от рак на гърдата и матката.

ПЕРОРАЛНИ КОНТРАЦЕПТИВИ
Хапчетата за контрол върху раждаемостта изчерпват витамините и минералните вещества в организма и се свързват с увеличаването на случаите на рак на гърдата. Ако се използват орални контрацептиви, необходимо е да се приемат допълнителни количества витамини и минерали.

ДЕНАТУРИРАНИ ХРАНИ
Трябва да се избягват захарта, солта, консервираните, пушените, мазните храни, хидрогенираните масла, хранителните добавки, туршиите, осолените храни и кофеинът. Храненето с богати на белтъци и холестерол храни също се свърза с раковите заболявания.

ПРЕГЛЕД НА ЛЕЧЕНИЯТА
Ракът е комплексен феномен, изискващ възможно по-скоро да бъде обърнато внимание на околната среда, храненето и на взаимоотношението между тяло и дух, отколкото да се търси един-единствен начин за лечение.
Хранене, състоящо се от вегетарианска екологично чиста храна и голямо количество чиста вода. То доставя ценни хранителни вещества и поддържа чиста кръвта, двата важни фактора за профилактиката и лечението на рака.
Противораковата диета съдържа алкални храни, кръстоцветни зеленчуци, целулоза, ленено масло, зехтин, зелени храни, зелен чай, пресни сокове, водорасли и соеви продукти.
Антиоксидантните добавки предпазват клетките от превръщането им в ракови и повишават поносимостта на пациента към химиотерапия и радиация. Витамин С и витамин А са изключително важни, тъй като се свързват с продължителността на живота на раковите пациенти.
Много билки стимулират имунен отговор на раковите клетки. Специално клиновичето е много подходящо за тази цел и спокойно може да се приема ежедневно.
Озоновата терапия инхибира растежа на туморите, стимулира произвеждането на бели кръвни клетки и увеличава произвеждането на естествени раковозащитни агенти.
Творческите изображения като допълнение на стандартните препоръки могат да бъдат полезно приложение към физическото лечение.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.