Рак

Ракът се отнася към групата на заболяванията, при които клетките се отклоняват от обикновения контрол, регулиращ техния растеж и възпроизвеждане. Те започват да се размножават по-бързо от нормалното, завземат и унищожават други клетки. Раковите клетки могат да се разсейват по цялото тяло с помощта на кръвния или лимфния поток.

Най-често срещаната форма на рак е карциномът. Това е тумор, който произхожда от кожата, епителната тъкан, обвиваща тялото, или грануларната тъкан, като тази в гърдите или простатата. Друг тип рак е саркомата, която уврежда съединителната и опорната тъкан, като кости, мускули, хрущял и мастна тъкан. Меланомите са вид рак на кожата. Лимфомите поразяват лимфната система, а левкемията е рак на кръвотворните органи.

Причини
Ракът се свързва с натрупването на токсини в организма. Факторите на околната среда, като замърсяване, водата и храната, играят основна роля, така както и микроскопичните патогенни гъби, бактерии, вируси и токсични химикали в организма ни, в това число и тежките метали. Генетичното предразположение и имунологичната слабост, както и някои психологични фактори също се смята, че предизвикват рак.

Факторите, свързани с начина на живот
Повече от половината форми на рак са свързани с начина на живот, а някои ги оценяват на 70%. На първо място сред тези фактори е храната ни. При 60% от жените и 40% от мъжете раковото заболяване се свързва с хранителен недостиг в резултат на съвременното отглеждане на животните и методите на хранителната индустрия.

Преди 1940 г. по-голямата част от храната беше екологично чиста. След широкото разпространение на пестицидите, изкуствените торове, антибиотиците и монокултурите лицето на земеделието беше променено завинаги, а заедно с това и здравето на потребителя. Тези промени бяха допълнени и от увеличеното производство на консервирани храни с увеличен срок на годност. Днес химически отглеждани храни с променени хранителни свойства и лекарствата са нещо нормално. Те съдържат същите токсини, както и консервираното месо, кофеинизираните чай и кафе, безалкохолните напитки, алкохолните напитки, тютюнът, месото, бялата захар, бялото брашно и маргаринът.

Съвременното хранене способства за хроничната токсичност и забавя дейността на отделителните органи: червата, бъбреците, черния дроб, белите дробове и кожата. Отровите биха могли да се натрупват около по-слабите органи и да създават предпоставки за развитието на рак. Неправилното хранене вреди на организма по три начина: чрез изчерпването на хранителните вещества, вредата от свободните радикали и промяната в киселинността на средата.

Изчерпването на хранителните вещества може да бъде в резултат на голям недостиг на определени хранителни вещества за дълъг период от време. Може да се направи аналогия между доставянето на хранителни вещества в организма и язовира. В идеалния случай язовирът трябва да е пълен и да е в състояние леко да се оттича. Когато нивото е по-ниско, хората все още могат да ловят риба и да се возят в лодка. Но от определена точка нивото става прекалено ниско за тази цел. Същото важи и за човешкия организъм. Той може да бъде изпразван до известна степен, без това да причинява някакви симптоми, но когато веднъж достигне определено ниво на изчерпване, започва развитието на болестен процес.

В ежедневната храна липсват някои хранителни вещества, които да поддържат пълен резервоара. Здравословната храна е богата на калий и бедна на натрий, но консервираните храни например променят това съотношение. Хората се нуждаят от 600-700 мг. натрий на ден, в полуфабрикатите съдържанието му е над 5000 мг. Също така липсват някои незаменими аминокиселини, като омега-3 и гама линоленова киселина GLA, намиращи се в дълбоководната риба, и ненаситени мазнини, като маслото от ленено семе. Вместо това хората приемат в излишък арахидонова киселина заради прекалено голямото количество животински протеини. Тази комбинация от фактори създава условия за развитие на рак.

Съвременните методи в селското стопанство допринасят за ефективността на агробизнеса, но изчерпиха много от незаменимите микроелементи в нашата почва. Липсата на селен, цинк, хром и магнезий в храната на днешния ден рефлектира в увеличаването на случаите на рак. Без тези хранителни вещества свободните радикали се разхождат свободно в организма ни и неправилното размножение на клетките може да доведе до рак.

Генетично предразположение
Наследствеността играе макар и ограничена, но важна роля в определянето на това кой ще заболее от рак. Учените доказаха, че едни хора са предразположени към заболяването повече от други заради ракообразуващите гени, познати като онкогени.

Трябва да се подчертае, че генетичното предразположение към заболяването съвсем не означава, че е задължително човек да се разболее от рак. Запознаването с факторите, предразполагащи към рак, може да доведе до вземането на такива решения, свързани с начина на живот, които да доведат до намаляване на риска. Докато правилата за добро здраве са универсално приложими, хората, предразположени към рак, трябва да са достатъчно мъдри да се откажат от пушенето, да се хранят с пълноценна храна, да се научат конструктивно да се справят с гнева.

Психологична връзка
Специалистите по изучаването на взаимовръзката психика-тяло, област, позната като психоневроимунология, откриват, че депресията, безнадеждността, липсата на близост с родителите и неприспособимостта към живота са свързани с нарастването на риска от ракови заболявания. Някои учени говорят за наличието на личности от тип С. Те описват този предразположен към рак тип хора, като живеещи живота, който някой им налага, а не който биха искали сами да живеят. Емоциите са потиснати и гневът е скрит навътре. Разбира се, това е едно обобщение и не може да се използва като фаталистично обяснение на рака.

Симптоми
Световното раково общество твърди, че хората, които са започнали отрано лечение на болестта, имат по-добър шанс за оцеляване. Създаденият от тях списък на седемте ранни предупреждаващи сигнала при възрастните включват промени в изпразването на чревния тракт или пикочния мехур, ненормално кръвотечение или друга секреция, удебеления или възли в гърдите или по други места, очевидна промяна в брадавиците или бенките, досадна кашлица или сухота, възпалено гърло, което не се лекува, лошо храносмилане и трудно преглъщане. При децата са показателни рязката промяна в навиците на чревния тракт и пикочния мехур, гадене и повръщане без видима причина, кръвотечение, което не може да се преустанови, подувания, възли или натрупване на маса от тъкан където и да е в тялото, неочаквани залитания, общо влошаване на здравословното състояние или непрекъснат безпричинен плач.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.