Рак на гърдата

Докато през 1950 г., само една на всеки двадесет жени е страдала от рак на гърдата, то днес картината е една на всеки осем. Въпреки че конвенционалната медицина препоръчва ранната диагностика с помощта на периодични изследвания на гърдите и мамографии, по-малко внимание беше отделено на възможните причини за заболяването и неговата профилактика. И все пак тези две области са най-обещаващи.

рак на гърдатаПричини
Наследствеността поставя пациента в най-голяма опасност от заболяването. Но и толкова много други фактори вземат също участие! Медицинският опит показва, че продължителното приемане на женски полов хормон – естроген при преждевременното спиране на менструацията или при късна менопауза повишава риска от заболяване от рак на гърдата. Нещо повече, жените, които нямат деца или не са кърмили за изложени на по-голям риск от развитие на болестта. Имайте предвид, че женският полов хормон прогестерон има профилактично действие. Естрогенът и прогестеронът обикновено се намират в равновесие. Когато нивото на естрогена се повиши или нивото на прогестерона се намали, се създава дисбаланс, познат като естрогенно доминиране. Повишените нива на естрогена се свързват с приемането на големи количества алкохол, наднормено тегло и консумация на много мазни храни. Хората, хранещи се с много месо, са по-податливи на рак на гърдата, дължащ се на естрогенстимулиращи хормони, често използвани за подобряване на плътността на месото.

Храните, богати на мазнини, оказват и други неблагоприятни въздействия върху тялото, Едно от тях е, че при консумация на големи количества мазни храни мембраните на клетките се увреждат. След това клетките или умират, или се заменят от други клетки, или могат да се опитат да се възстановят след увреждането им от мазнините. При опита си да се възстановят повредените клетки могат да се трансформират в ракови.

Черният дроб, който е отговорен за елиминирането на естрогена и на други рискови вещества, често пъти е претоварен от изобилието на токсините, навлизащи всеки ден в човешкия организъм. Проблемът с разграждането на естрогена от черния дроб може допълнително да бъде утежнен от наличието на прекалено големи количества захар или алкохол.

рак на гърдатаПрисъствието на чужди химични вещества в тялото, познати като ксеноестрогени, също може да допринесе за проблема. Докато ксеноестрогените, получени от растителни храни, може да имат положителен ефект върху тялото, а други техни форми, получени от синтетични материали като бензин, пестициди или пластмаса са доказани канцерогени.

Друга възможна причина за образуването на рак на гърдата е неправилната функция на лимфната система, която е отговорна за оттичането на токсичните вещества от тъканите. Лимфната система е незаменима за имунната система на тялото и помага за отстраняването на ксеноестрогените, които акумулират мастна тъкан в гърдите. Потокът лимфна течност, който пренася токсините и отпадните продукти извън клетките, не е аналог на кръвта, тъй като може да бъде прекъснат от мускулно съкращение и външна намеса. Важно е да се отбележи, че прекалено стегнатият сутиен може да причини спиране на лимфния поток и това да доведе до натрупване на вредни материали в гърдите и евентуално до образуване на рак. Изследванията показват, че носенето на сутиен повече от 12 часа дневно се свързва с нарастването на случаите на рак на гърдата. Затова е препоръчително то да се ограничи, доколкото това е възможно, и да се предпазваме от сутиени, които биха могли да прекъснат потока на отпадните продукти от гърдите.

Излагането на голямо количество радиация, като рентгеновите лъчи, може да се окаже фактор, причиняващ рак на гърдата. Преди години на лекарите не беше известна вредата от радиацията, защото страничните й въздействия може да се проявят и след десетилетия. Затова и количеството радиация, получавана от пациента, не е било повод за безпокойство. Прилагали са се много лечебни процедури, като флуорескопските изследвания, които излагат пациентите на интензивна радиация няколко пъти в годината. Интензивното подлагане на вредните лъчения може да доведе до повреждане на хромозомите и евентуално до различни форми на рак. Д-р Джон Гофман от Калифорнийския университет, който изследва зависимостта между рентгеновите лъчи и рака на гърдата, е преценил, че 90% от всички случаи на рак на гърдата са причинени от прекомерно излагане на рентгенови лъчи. Вярно е, че през последните няколко десетилетия радиологичните съоръжения бяха принудени да намалят драстично дозите си на лъчение, но още има какво да се желае. Д-р Гофман смята, че трябва да се окаже натиск върху медицинското общество за допълнително намаляване на дозите. Той препоръчва хората сами да се предпазват от потенциалната вреда рентгеновото лъчение и да настояват, когато правят рентгенови снимки, да им се предписват по-малки дози лъчение.

Изследванията показват, че допълнителна абсорбция на електромагнитна радиация, излъчвана от обикновените домакински уреди, като телевизори, цифрови часовници, микровълнови печки, възпрепятства произвеждането на мелатонин в епифизата по време на съня, което води до развитие на рак на гърдата при мъжете и жените. В тази област са проведени много изследвания. Едно от тях разкрива пряка зависимост между рака и употребата на електрически одеяла.

рак на гърдатаНякои изследвания показват, че мастектомията по време на първата фаза от менструални цикъл може да увеличи възможността от поява на рак на гърдата. През този период организма произвежда само естроген и когато се извърши мастектомия по това време, този хормон може да стимулира развитието на малкото останали ракови клетки. От друга страна, операцията, направена след първата половина на менструалния цикъл, може да е по-сполучлива. Рискът се намалява наполовина поради присъствието на прогестерон, който затруднява диференциацията на клетките.

Други фактори, водещи до рак на гърдата, са употребата на алкохол и тютюн. Никотинът е втората по разпространеност причина за образуване на рак на гърдата (след повишаване на естрогенните нива, дължащи се на хранителни вещества или на други фактори от околната среда). Консумирането само на две или три алкохолни напитки в седмицата повишава значително риска от рак.

Симптоми
Ранните симптоми на рак на гърдата включват уплътняване на гърдата, възли и трапчинки по кожата. По-късно може да се появят болка, рани, течение от зърната и подуване на лимфните жлези под мишницата.

След проявяване на който и да е от тези симптоми трябва веднага да потърсите лекарска помощ. След като диагнозата рак на гърдата бъде потвърдена, трябва да се запознаете с някои неща. Първо, продължителността на живота зависи от това дали ракът се е разпрострял към близките лимфни възли, от големината на поразената площ в гърдата, от това колко бързо нараства туморът и накрая дали има метастази в другите части на тялото. През началния строго локализиран стадий на рак на гърдата, известен като стадий 0, петгодишната продължителност на живота е с вероятност 90%. Ако ракът се е разпространил към лимфните възли над ключицата или към дружи жизненоважни органи, тази вероятност спада до 10%. Затова се подчертава необходимостта от ранна диагностика.

Лечения
Конвенционалната медицина често пъти предписва мастектомия, лъчева терапия и химиотерапия за лечението на рака на гърдата, подход, който може да бъде представен с „късай и хвърляй“ стратегията. Този подход може да бъде подложен на преоценка с последното схващане в медицината, че ракът на гърдата са всъщност три различни болести с неясно установени граници, а не една, както се предполагаше. С други думи, само една категория рак може да отговаря на представата за скоротечна и бързо разпростираща се болест. Съществуват и други две категории на бавноразвиващ се рак, който вероятно никога не би се разпрострял до опасни за живота размери. С това идва мисълта, че не е необходимо да се предписва химиотерапия на всички пациенти с рак на гърдата. Като се отчете вредното въздействие на химиотерапията, закъснението на това разбиране е най-меко казано досадно.

Най-важният фактор, който не би могъл да бъде игнориран, за да се разбере причината за рака е начинът на живот. Отбележете, че жените в Съединените щати страдат от най-висока заболеваемост от рак на гърдата в света, докато жените в Япония са с най-ниска. Затова трябва да подчертаем, че в някои случаи ракът на гърдата може да бъде избегнат, ако направим необходимата промяна и приемем някои неща от азиатската култура. Проучванията показват, че консумирането на пречистващи билки, понижаването на стреса, избягването на алкохола и тютюнопушенето, засилването на строгостта на закона относно замърсяването и ниските стойности на опасната радиация, са фактори, които работят в полза на азиатските жени.

Хранителен режим и витамини
Една от най-важните стъпки при профилактиката на рака на гърдата е да избягваме храни, богати на животински мазнини, и да увеличим консумацията на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Изобилието на целулоза във вегетарианската храна помага на дебелото черво да се освободи от излишния естроген, докато ниското съдържание на целулоза и високото съдържание на желязо в говеждото месо и преработената храна може да повреди клетките и да стимулира разсейването на рака. Още повече, че някои храни, като соята и соевите продукти, изглежда притежават медицински свойства поради съдържанието си на изофлавоноиди и фитоестрогени или растителни естрогени. Тези вещества всъщност обуздават активността на излишния естроген в тъканите на тялото. Фитоестрогените също могат да бъдат намерени в други плодове и зеленчуци наред с полезните количества неразтворима целулоза, бетакоротин и селен. Лененото семе и някои видове риба, включващи сьомга, бира тон, сардина, скумрия и херинга, съдържат мастни киселини омега-3, които са антиканцерогенни. Консумацията на броколи, карфиол, брюкселско зеле и други зеленчуци от семейството на кръстоцветните също се препоръчва за борба с рака. Ежедневното добавяне на ацидофилус и две супени лъжици житна целулоза към храната може да стимулира активността на дебелото черво при елиминирането на естрогени. Съответното количество житна целулоза може да се получи, като се приемат две супени лъжици сурово жито на ден. Накрая, доказано е, че гъбите рейши, шиитаки и майтаки могат да послужат като мощно средство за борба с раковите клетки.

Добавянето на витамин Д може да предпази организма от рак на гърдата, особено ако страдате от недостиг на фосфор. Но дневната доза не трябва да превишава 400 IU без лекарски надзор. Предотвратяването на рака на гърдата може също така да е свързано с консумацията на калций и фосфор в определено съотношение. Оптималното съотношение е 1,5:1, но повечето хора приемат много повече фосфор заради наличието на месо в храната им. Въпреки че млечните продукти съдържат калций, фосфорното съдържание може да изведе калция от тъканите в кръвта, където евентуално да се отложи по стените на артериите и ставите.

Увреждането на тъканите на гърдите може да се избегне с приемането на антиоксиданти. Много лекари препоръчват следните важни хранителни вещества, за да се избегне развитието на рак: между 10000 и 25000 единици бетакаротин, 100 мг. коензим Q10, елемента германий, димети глицин, две капсули чесън три пъти дневно, 400 IU витамин Е и над 10000 мг витамин С, разделен на няколко дози през деня. Други лекари подчертават, че тялото се нуждае от определено количество калций, магнезий, селен, хром, алфалиноленова киселина и молибден, всяко от което може да бъде добавено в организма, ако съществува дефицит. Поречът, маслото от касисово семе съдържат антираково вещество гама линоленова киселина. За да се избегне вредата от окислението на клетките и правилното функциониране на протеина SOD в организма, трябва да се избегне дефицитът на цинк, мед и манган. Лекарите със специализация в храненето могат да ви помогнат да решите кои харни са от най-голямо значение за вас.

Билки
Много билки имат защитно действие при рак на гърдата. Мухоловката е доста популярна билка в Европа. От другата страна на Атлантика коренните жители на Америка използват билково лекарство, наречено „Ессиак“, за предпазване от рак и лечение на вече появило се раково заболяване. Котешките нокти е билка, използвана от перуанските индианци, и представлява друго противораково лекарство. За лечение на рак често се използва и китайската комбинация от билки за храносмилане Ксио Яо Уан, която се приема и за подобряване на кръвообращението, изграждане на кръвни елементи и лечение на фиброми. Клиновичето помага за профилактиката и лечението на рак на гърдата, като стимулира имунната система и е особено полезно за хора, подложени на химиотерапия, нуждаещи се от възстановяване. Една супена лъжица дневно от билката се прибавя в чиста вода и се приема веднъж или два тъпи дневно. Други билки за предпазване от рак на гърдата са ехинацея, pau d arco, лаврово дърво, ливадна детелина и репей, които подобряват имунната система и пречистват кръвта. Изследванията показват, че и екстрактът от имел може да бъде използват за стимулиране на имунната система.

Дезинтоксикация
Дезинтоксикацията на организма може да предотврати рака на гърдата. Например аеробиката подпомага оттичането на лимфата и предизвиква изпотяване, което представлява естествен начин тялото да се прочисти от отпадъчните продукти. Спортуването, според изследванията, е свързано е намаляването на риска от рак на гърдата. Отделянето на опасните отпадни продукти от лимфната система може да се бъде допълнено е мануално лимфно оттичане, което включва лек масаж, който стимулира лимфните възли и им помага за правилното отделяне на отпадните продукти. Както отбелязахме по-рано, блокирането на лимфния поток в гърдите, което се получава след операция, позволява на потенциално опасните вещества да се съберат в гърдата, а това може да доведе до рак.

Имуностимулираща терапия
Възстановяването на имунната система може да даде възможност на пациента успешно да се пребори с рака, без да са необходими токсичните химични лечения. Имуностимулиращата терапия прилага това леко лечение и задоволява индивидуалните нужди на всеки организъм, като изследва компонентите на кръвта на всеки пациент, коригира факторите, които могат да доведат до рак. Този метод на лечение е създаден през 1950 г. от д-р Лорънс Бъртън и неговите сътрудници. Ефикасно е бил използван при многобройни пациенти, болни от рак на гърдата, и се прилага извън Съединените щати в Изследователски център по имунология във Фрийпортс (Бахамски острови) от наследника на д-р Бъртън – д-р Джон Клемент.

Психоневроимунология
Психоневроимунологията е нов клон от науката. Изучава интеграцията между мисли, емоции и физически реакции на клетъчно ниво. Когато един човек се чувства потиснат за дълъг период от време, това състояние на ума рефлектира върху способността на тялото да се бори с болестите и да се лекува. От друга страна, положителните емоции могат да помогнат и да поддържат физическото здраве.

Според д-р Карл Симонтън, директор на Центъра за рак в Калифорния, жените, на които е поставена диагноза рак на гърдата, трябва да се борят, за да превъзмогнат стереотипите, свързани с рака. Жени в това състояние са с впечатлението, че болестта им лесно може да разруши здравето им и че телата им ще бъдат жертва на сурово лечение. Ако човек има това пораженческо мислене, тогава и тялото му ще получи тези сигнал и ще има съответното поведение. Важно е за пациента да оцени мислите си за заболяването, лечението и шансовете си за възстановяване и да има доверие.

Медитацията е един от начините за подобряване на физическото и психичното здраве и намалява възможността от заболяване от рак на гърдата. Изследванията докладват този факт и дават обяснение, че жените, които медитират, имат повече мелатонин в кръвта от другите. Това е причината, поради която епифизната жлеза, която отделя мелатонин, е чувствителна към психологичния процес и на свой ред е важно, защото мелатонинът, както е известно, инхибира естрогена, а ракът на гърдата е свързан с по-високите нива на естроген в кръвта.

Какво да се избягва?
Съществуват множество предпазни мерки, които можем да спазваме, за да се предпазим от рак. Преди всичко пълна лудост е да злоупотребяваме с тютюна и алкохола, след като медицината доказва директната им връзка с различните форми на рак, включително и с рака на гърдата. Знаем, че естрогенът е рисков фактор, следователно трябва да се избягват мазните храни, които повишават нивото на този хормон. Също така отчетете факта, че мазните храни произвеждат свободни радикали, които увреждат здравите клетки и евентуално ги превръщат в ракови. Бъдете изключително внимателни, когато употребявате консервирани месни продукти, маргарин и други наситени мазнини. Пазете се от прекомерната консумация на горещи и пикантни храни, мазни храни, храна с високо съдържание на захар и стимуланти, като кафе, чай наркотици. Друг начин за профилактика е избягването на излишното въздействие на рентгеновите лъчи и другите форми на радиация. Опитайте се да ограничите носенето на сутиен до 12 часа дневно и не използвайте стягащи сутиени, които могат да попречат на лимфния поток. И накрая, проверете качеството на водата, която пиете, понеже много от водоизточниците се нуждаят от филтриране на флуора и хлора.

Преглед на леченията
Доказана е корелацията между храните с високо съдържание на мазнини и рака на гърдата. И обратното, сред населението, което се храни с повече плодове и зеленчуци и бобови храни с превес на соевите продукти, това заболяване рядко се среща.

Допълнителна защита от рак на гърдата може да се получи с витамин С, витамин Д, определена пропорция на калций и фосфор и антиоксидантните вещества.
Билките оказват допълнителна защита от рак на гърдата. Особено полезни са мухоловката, билковата комбинация Ессиак, котешките нокти, клиновичето и pau d Arco.
Аеробиката и лекият масаж на лимфите освобождава от тялото отложените отпадни продукти, които биха довели до рак.
На някои хора успешно действа имуностимулиращата терапия, нетоксичен щадящ метод на лечение.
Новата област в медицината – психоневроимунотерапията – подчертава влиянието на положителните емоции и медитацията като източници на здраве.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.