Лимфодемия

Лимфодемията се изразява в ненормално подуване на лимфните възли на ръцете и краката (понякога и на двата крака) и в много редки случаи на други места по тялото, като главата или червата. Освен подуването симптомите могат да включват и удебеляване на кожата, изтичане на лимфна течност, когато кожата е порязана или разкъсана или изпитва напираща болка, сякаш ще се пръсне.

лимфодемияОколо един процент от населението на Съединените щати страда от това заболяване, причинено от недостатъчното количество кръвоносни съдове, по които да преминава лимфата. В повечето случаи то е пряк резултат от травма, свързана хирургично или радиационно лечение при рак на гърдата. В други случаи причината е в паразити, автомобилни катастрофи или и други физически травми. Освен това около 2 милиона души са родени с неправилно лимфообращение.

Най-честото усложнение, свързано с лимфодемията, е целулитът или стрептококовите инфекции по кожата и подкожните тъкани. Пациентите са с висока температура и зачервяване на ръката или крака. Друго усложнение е протичането на лимфна течност, познато под името лимфорея. При някои хора протичането на лимфата е непрекъснато. По-рядко пациентите развиват злокачествени тумори на подуващата  ръка или крак, т.нар. ангиосаркома.
Лимфодемията трябва да се лекува незабавно, защото може да се превърне в доживотно заболяване. Ранната индикация е целулитът по бедрата и кожата, която е загубила еластичността си.

Лечения
Мануален лимфен дренаж:
Този прост метод включва леки, бавни и ритмични движения за стимулиране на лимфния поток. Може да се използва като превантивна мярка след мастектомия преди настъпването на лимфодемия. Когато се използва при операция на гърдата, изследванията показват, че намаляват белега, повишават подвижността на ръката и облекчават болката и неудобното усещане.

Диета
Изобилието от прясна, екологично чиста жива храна, като кълнове, салати и пресни сокове, помага за деинтоксикация и подобрява здравето. Най-добрата храна са комплексните въглехидрати. Животинските протеини и натрият трябва да се избягват. Зелените зеленчуци, както и троскотът, целината и магданозът съдържат хлорофил, който пречиства кръвта и лимфата. Зелените сокове са прекалено силни, за да се приемат самостоятелно. Те трябва да се разреждат с други сокове или с чиста вода.

Билки
Следните билки имат антиедемични свойства. Това са исопът, розмаринът, коренът от черен сладник, клиновичето и коренът от глухарче. Алфалфата, царевичната свила, плодовете на хвойната, лобелията и pau d arco са също полезни. Чесънът е ценен с антимикробните и антибиотичните си свойства.

Добавки
Някои хранителни вещества помагат за пречистване на лимфатичната система. Те включват витамините В1, С и Е, както и L-торина, калия и екстракта от суров бъбрек.

Магнит
Когато се приложи правилно към поразения участък, магнитът стимулира лимфния поток. Трябва да се използва отрицателният полюс.

Дишане
Дълбокото дишане е най-ефикасният начин за активизиране на лимфния поток. Една от техниките, препоръчвана от калифорнийския специалист д-р Уилям Мартин, се състои в следното. Дълбоко вдишвайте през носа и издишвайте през устата в цикъл по три пъти. С всяко издишване изпускайте силно въздуха. Третият път преди издишването задръжте дъх, колкото ви е възможно по-дълго. Представяйте си къде трябва да отиде този оздравителен дъх и мислено го насочете към тази част от тялото си.

Това упражнение отваря лимфните пътища и ускорява лимфния поток. То облекчава болката, защото тя може да произлиза от липсата на кислород на клетъчно ниво. Едно предупреждение: никога не задържайте дъха си до точката на стрес. И престанете, ако това ви причинява световъртеж.
Друг начин за подобряване на дишането е лекото подскачане на малък трамплин, като се диша дълбоко, както и биоокислителните терапии с добавянето на озон или кислород. Аеробните упражнения подсилват лимфния дренаж, а изпотяването отстранява токсините от тъканите.

Свеждане на симптомите до минимум
лимфодемияЗаболелите вече пациенти могат да предприемат много стъпки за намаляване на проблемите си до минимум. Ето някои от по-важните:

Трябва да се избягва горещината, тъй като тя предизвиква произвеждането на повече лимфна течност от тялото. Това означава „не“ на горещите душове, горещите вани, сауните и обличането на дрехи с дълги ръкави и шапки за предпазване от слънцето.

Да се намали до минимум рискът от порязвания, да се използват домакински ръкавици. Електрическите ножици подлагат на по-малък риск от порязване.

Да се избягват изморителните упражнения, както и вдигането на тежки предмети.

Жените, използващи протези за бюст, трябва да използват възможно най-леките, а сутиенът да е подплатен. Когато е възможно да не се носи сутиен, защото ограничава лимфния поток.

Грижата за кожата и ноктите трябва да е на високо ниво, за да се избегнат инфекциите. Не се препоръчва ходенето при маникюристи, тъй като използват инструментите си и при други клиенти.

Трябва да се избягват инжекциите в поразените области или в близост до мястото, до което се е намирал туморът. Трябва да се избягва да се предлага тази ръка за измерване на кръвното налягане, нито пък да се подлага на химиотерапия.
Ухапванията от комар могат да доведат до сериозни инфекции и трябва да се избягват.
Поддържането на нормално тегло свежда до минимум симптоматиката.
Ако е наложително пътуване със самолет, ръката или кракът трябва да е превързан и повдигнат преди излитане. Подготовката за пътуване включва допълнително количество чесън и други естествени бактерициди.

Какво да се избягва?
Определено това са храните, съдържащи сол, захар и кофеин. Също така е важно да не се употребяват консервирани храни и изкуствени химически вещества.

Преглед на леченията
Стимулирането на лимфния поток чрез мануален лимфен дренаж, и по-специално в случаите на отстраняване на гърдата (мастектомия), може да предотврати появата на лимфодемия.
Здравословните храни предизвикват пречистване, както и включването на живи зелени храни и комплексни въглехидрати. Кофеинът, захарта и солта трябва да се избягват.

Благотворните билки имат противозъпалителни, противомикробни и антибиотични свойства.
Хранителните вещества, които предизвикват последващо отстраняване на отровите от организма, включват витамините В1, С и Е, L-торина, калия и суровия екстракт от бъбреци.
Отрицателният полюс на магнита, поставен върху поразеното място, може да ускори оздравителния процес.
Дълбокото дишане, придружено с визуализация е ефикасен начин за оздравяване.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.