Лаймска болест

Лаймската болест е остро възпалително заболяване, което причинява болки в ставите, сърдечни и нервни симптоми. Името му идва от мястото, където е открито – Лайм, щата Кънектикът. Въпреки че лаймската болест се появява както и в други части на САЩ, така и в други страни, най-много случаи на това заболяване има в североизточните съединени щати.

лаймска болестПричини
Тази болест се причинява от бактерията Borelia, спирохета от вида на причинителя на сифилиса. Спирохетата се предава при ухапване от кърлежи. Не всички кърлежи са заразни, но един голям процент от тях са. Те се срещат по различните животни. Хората могат да получат кърлежи и от домашните си животни.

Симптоми
Някои хора показват класическия белег за идентификация – лек микроскопичен обрив. Той обикновено е безболезнен, но може да предизвика сърбеж и често пъти се появява няколко дни или седмици след ухапването. Може да се появи и на друго място, а не непременно на мястото на ухапването.

Възможни са и много други симптоми, като необяснима температура, изпотяване, тръпки, зачервяване, промени в теглото, умора. Неврологичните сигнали включват мускулни схващания, потрепервания, главоболие, пукания и скърцания в шията, схващане на шията, изтръпване и лицева парализа, както при парализа на Бел. Могат да възникнат промени в настроението, раздразнителност и депресия, както и проблеми с паметта.
Сигналите не е задължително да са постоянни. Те се появяват и изчезват, така че човек може да чувства симптомите на болестта с цялата им тежест за една седмица и само леко въздействие за няколко месеца.

Значението на начина, по който се отстраняват кърлежите:
Когато човек неведнъж е ухапан от кърлеж, колкото по-дълго той остане в кожата, толкова по-голяма е възможността от инфектиране. Обикновено кърлежът трябва да се храни 24 часа, преди да предаде заразата. Поради това повечето хора ще избегнат проблема, ако кърлежът бъде забелязан навреме и навреме бъде изваден.
Начинът на изваждане е с пинцета, никога с пръсти. Ако нямате под ръка пинцета, обвийте пръстите си със салфетка. Хванете кърлежа близо до главата и го измъкнете. След това той трябва да се завие в целофан и да се занесе за изследване.
Ако имате в наличност чаено масло, напоете с него парче памук и го обвийте около главата на кърлежа. Това ще го убие за няколко минути, ще улесни изваждането му и ще сведе до минимум количеството вредни бактерии, навлезли в организма.

лаймска болестДиагноза
Според д-р Майкъл Шахтер от Ню Йорк лаймската болест не може да бъде поставена като диагноза само от едно изследване на антителата, понеже изследванията дават в 30% от случаите погрешен негативен резултат. Освен това 10% от позитивните отчитания не отговарят на истината и въпреки резултата от кръвната картина пациентът всъщност не страда от лаймска болест. По тази причина най-добре е диагнозата да се основава на комбинирани лабораторни изследвания и проявени симптоми.
Д-р Мартин Фелдман от Ню Йорк твърди, че въпреки тестът за антитела да е най-често използваното съвременно диагностично средство, съществува и ензимен тест, който е отличен за определяне на спирохети. По-добра от него е електричната акупунктура, която може да улови направо енергийното поле на спирохетата. Устройството се използва и за определяне на реакцията на пациента към различните терапии и помага за определяне на степента на оздравяване на пациента.
Д-р Фелдман добавя, че хората могат да бъдат заразени с лаймска болест в различна степен, в зависимост от състоянието на имунната си система. За да се провери дали тялото е в състояние да се бори със спирохетите, диагнозата започва със снемането на пълна анамнеза за състоянието на имунната система на човека. Някои белези на понижен имунитет включват чести настинки, повтарящи се инфекции, проблеми със синусите, проблеми с храносмилането, кожата, постменструален синдром, кандидози, паразити, вирусни или гъбични инфекции, алергии и чувствителност към химикали.

Лечение
Антибиотичното лечение е първото, което се предписва при лаймска болест. Използват се основно четири групи антибиотици – семейството на пеницилините, тетрациклините, цефалоспорините и макролидите.

В медицинското общество съществуват разногласия относно най-добрата антибиотична терапия на лаймската болест. Много лекари лекуват заболяването с кратки курсове на лечение. Според тях то може да се преодолее за една-две седмици. Според други причинителите на лаймската болест могат да се скрият за дълго време в тъканите и кратките курсове на лечение не помагат. Те смятат, че по-големите дози лекарства за по-дълъг период от време – 4-6 седмици, са задължителни.

Начинът, по който се предписват антибиотиците, зависи от различни фактори. В по-леките случаи – при наскоро инфектирани и при хора, които наскоро са ухапани от кърлеж и се страхуват да не са заразени с лаймска болест, се препоръчва да се приемат за известно време перорално антибиотици. В по-сериозните случаи или в случаите, когато не може да се вземат антибиотици на хапчета, те могат да се предпишат по венозен път.
Някои холистични терапевти са съгласни, че антибиотиците са препоръчителни, ако се приемат в началото на болестта. Обаче само лечението не е д остатъчно. Всеки, който приема антибиотци, и в частност тези, които се подлагат на дълготрайно лечение, трябва да приемат кисело мляко или ацидофилус, за да предотвратят гъбичното размножаване. Освен това е задължително да се предприемат и други мерки за унищожаване на спирохетите и за стимулиране на имунната система.

Диета
Трябва да се консумира свободно растяща храна в естествената й форма, когато е възможно, с превес на плодове и зеленчуци. Да се използват ядки и семена, както и пълнозърнести храни. Когато хората консумират месо, то трябва да е от отглеждани екологично животни, за да се избегне химическото отравяне.

Добавки
Д-р Шахтер смята, че голямото количество от аминокиселината глутамин подхранва имунната система, което помага да се преодолее бързо каквато и да е инфекция, включително и лаймската болест. Въпреки че глутаминът се произвежда от организма, по време на стрес количеството му е недостатъчно. Когато е налице инфекцията, тялото реагира, като разрушава мускулите и взима от жизнената им сила, като по този начин отслабва тялото. Глутаматът е много важен, когато се вземат антибиотици в големи дози, тъй като те могат да предизвикат гъбично размножаване, увреждане на чревната лигавица, подагрен синдром, лошо усвояване на хранителните вещества. Освен това глутаминът е незаменима част от глутатионовата молекула, основния антиоксидант, произвеждан от организма. Най-добрият начин да се приема глутамин е чаена лъжичка, около 5 г три пъти на ден или в течно състояние три пъти дневно. За лаймската болест може да са необходими по-високи дози.

Понякога витамините и минералите се налага да бъдат инжектирани, тъй като спирохетата на лаймската болест и другите бактерии, вируси и гъби в организма на човека отслабват чревните пътища и приетите перорално добавки не могат да бъдат напълно абсорбирани. Инжектираните хранителни вещества не преминават през храносмилателната система и в същото време помагат за нейното оздравяване, така че пероралните хранителни вещества имат по-голям ефект. Някои хранителни вещества, които лекарят може да предпише, са витамин В6 и В12 и минералните вещества хром, магнезий, калций, цинк, манган, мед, молибден, селен и глутатион.

Ставите могат да се подхранват с калций, магнезий, манган, мед и витамините А и Д, както и с глюкозамин сулфат и хондроитин. Други основни хранителни вещества за имунното възстановяване са биофлавоноидите, гамалиноленовата киселина, незаменимите мастни киселини, цинкът и селенът.

Биоокислителни терапии
Биоокислителните терапии могат да възстановят здравето, дори когато другите методи не са постигнали успех. Някои от пациентите изпитват облекчение при много ниски концентрации на водороден перкис, въведен по венозен път. Друг и се чувства добре от озоновата терапия, където част от кръвта на пациента се смесва с озон и след това се инжектира обратно в организма. Изследванията показват, че озоновата терапия стимулира цитокините, химически вещества в белите кръвни клетки, които помагат на имунната система да унищожава вредните организми.

Какво да се избягва?
При лаймската болест е важно, доколкото е възможно, да се отбягват продуктите, отслабващи имунната система. Списъкът е дълъг и включва захар, алкохол, кофеин, тютюнев дим, продукти от бяло брашно, хидрогенирани мазнини, химикали, използвани в храните, флуоризирана и хлорирана вода, алуминиево фолио и някои лекарства. Пломбите от амалгама също влияят върху имунната система и може да се почувства облекчение след отстраняването им. Хелацио-терапията отстранява живака от организма. Отстраняването на тези вещества може да изглежда проблемно, но оптимизирането на състоянието на имунната система е жизненоважно в борбата със заболяването лаймска болест.

Най-важно е да се предпазим от ухапвания от кърлеж. Рисковани са разходките в гора или по плаж в близост до площи с висока трева или градина. Растителността привлича мишките, а следователно и проблемите с лаймската болест. Хранилките за птици привличат много често животните с разпилените си зърна. Кучетата и конете могат да пренасят кърлежи и самите те да боледуват от лаймска болест. Когато навлизате в рискована зона, покривайте плътно тялото си, като облечете дълги панталони, риза с дълъг ръкав и шапка и проверявайте навсякъде за кърлежи. Те се забелязват по-добре на светло оцветена дреха. Вземете си душ, като внимателно огледате тялото за кърлежи. Кърлежите обикновено пълзят няколко часа, преди за ухапят, така че имате малко време, преди да ви атакуват.

Преглед на леченията
Покрийте тялото си, за да избегнете ухапването на кърлежи в рисковани местности. Ако намерите кърлеж в тялото си или в тялото на домашното ви животно, го махнете незабавно, за да избегнете инфекцията.
Антибиотиците са предварителният начин за лечение, въпреки съществуващите разногласия за периода от време, необходим за лечението с тях.

Храната трябва да не съдържа химикали, за да подкрепи имунната система.
Различните добавки са полезни в борбата с лаймската болест. Глутаминът е от изключителна полза.
Биоокислителните терапии помагат за лечението на това заболяване.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.